LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

"Ainakin yhden asian päätin silloin: Ei Väyrynen ole minun miehiä", Esa Härmälä kertaa maatalouden kriisihetkiä – poliitikot puhuvat tv-sarjassa suoremmin kuin koskaan

Ylen 10-osaiseen Politiikka-Suomeen on haastateltu peräti yli sataa politiikan vaikuttajaa.
Jukka Lintinen
Sarjaan on haastateltu koko Suomen politiikan kerma.

Politiikka-Suomi jatkaa kiiteltyjen televisiosarjojen Rock-, Iskelmä- ja Urheilu-Suomen konseptia. Ylen 10-osaisessa dokumenttisarjassa poliitikot ja politiikan vaikuttajat puhuvat julkisesti ehkä suoremmin kuin koskaan.

Esimerkiksi Esa Härmälä kertoo, millaisia tuntemuksia hänessä herätti Paavo Väyrysen lähtö ulkoministerin paikalta vuonna 1992 presidenttikisan vuoksi. Härmälä toimi 1990-luvun alussa johtavana maatalousvirkamiehenä Suomen ja EU:n välisissä hankalissa jäsenyysneuvotteluissa, ja hän koki Väyrysen ratkaisun itsekkäänä.

"Tuli vähän sellainen olo kuin olisi joku pataljoonan komentaja rintamalla ja rumputuli päällä. Sitten divisioonan esikunta ilmoittaa, että he vaihtaa suuntaa. Mulle tuli kyllä niin helvetin paha olo. Ainakin yhden asian päätin silloin. Ei Väyrynen ole minun miehiä", Härmälä sanoo sarjassa ääni liikutuksesta pettäen.

Esa Härmälä toimi vuosina 1994–2006 MTK:n puheenjohtajana.

Pekka Laine on ollut alusta asti mukana Suomi-sarjoissa. Hänen mukaansa Härmälän puheenvuoro on dramaattisuudessaan yksi Politiikka-Suomen kohokohdista.

Millä keinoilla rutinoituneet politiikan vaikuttajat saatiin avautumaan ja puhumaan toisin kuin esimerkiksi illan A-Studiossa? Sarjan päätekijöinä toimineet Pekka Laine ja J. P. Pulkkinen korostavat, että tähän auttoi vain aika.

Yksittäiset haastattelusessiot kestivät tunnista jopa kahteen ja puoleen tuntiin. Myös ajallinen välimatka käsiteltyihin aiheisiin helpotti poliitikkojen hartiajännitystä, Pulkkinen sanoo.

Laine ja Pulkkinen kävivät kaikkien haastateltavien kanssa läpi heidän poliittisen elämäntarinansa – lähtien kotitaustasta ja miten kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin heräsi. Tapaamisten perussävy oli rauhallinen.

"Ihmiset tiesivät, että emme ole politiikan journalisteja. Tosi monet myös tunsivat aiemmat sarjat Iskelmä- ja Urheilu-Suomen", Laine sanoo.

Keskustelun lomassa käsiteltiin myös poliitikkojen uran pahimmat tappiot ja sudenhetket. Ainoastaan Anneli Jäätteenmäki ja Antti Rinne eivät halunneet puhua traumaattisista eroistaan pääministerin paikalta.

Sarjaan on haastateltu koko Suomen politiikan kerma, kuten Sauli Niinistö, Tarja Halonen, Elisabet Rehn, Erkki Liikanen, Esko Aho, Paavo Väyrynen, Riikka Purra, Timo Soini, Pekka Haavisto, Iiro Viinanen, Anneli Jäätteenmäki, Jutta Urpilainen ja Ben Zyskowicz.

Muutama poliitikko joutui jäämään sarjasta pois terveydellisistä syistä. MTK:n entinen puheenjohtaja ja ulkoministeri Heikki Haavisto on keskeinen hahmo EU-jäsenyyttä käsittelevässä jaksossa. Häntä ei kuitenkaan haastateltu erikseen korkean iän vuoksi. Jörn Donner kuoli samoihin aikoihin kun, haastattelu oli sovittu.

Entinen pääministeri Paavo Lipponen oli varsinaisesti ainoa joka kieltäytyi sarjasta.

"Hän kertoi keskittyvänsä muistelmien kirjoittamiseen. Lipponen ei mielellään osallistu ohjelmiin, jossa hänen puheitaan leikataan ristiin muiden haastateltavien kanssa", Pulkkinen sanoo.

Kulttuuri-ihmisinä tunnetut Pekka Laine ja J. P. Pulkkinen astuivat vieraalle maaperälle Urheilu- ja Politiikka-Suomessa. Arvokasta apua aiheeseen he saivat kokeneilta politiikan journalisteilta Unto Hämäläiseltä, Jari Korkilta ja Seija Vaaherkummulta.

"Saimme suoria tipsejä, mistä kunkin henkilön kanssa kannattaa keskustella. Esimerkiksi Matti Vanhanen puhuu mielellään ydinvoimasta. En olisi välttämättä sitä tajunnut, vaikka olisin lukenut Vanhasesta kaikki lehtijutut", Laine sanoo.

Kukin sarjan kymmenestä jaksosta käsittelee tiettyä pääteemaa. Esimerkiksi Kyllä kansa tietää -jakso kertaa populismin tien Veikko Vennamosta perussuomalaisten aikaan. Kohut ja selkkaukset -jaksossa puhutaan muun muassa Matti Vanhasen sydänsuruista.

Suoraa toimintaa -jaksossa palataan Orimattilan itsenäisyyspäivän yön tapahtumiin vuonna 1997, kun turkistarhaaja Markku Kuisma ampui haulikolla tarhalle tunkeutuneita eläinaktivisteja.

"Kyllä se tuntui pahalta, että joutui ihmistä kohti ampumaan, mutta tekijät oli saatava kiinni", Kuisma kertoo Politiikka-Suomessa.

Tarhaajan hauleista haavoittunut eläinaktivisti Joni Purmonen on myös äänessä. Purmonen sanoo olevansa pahoillaan, millaista pelkoa 1990-luvun eläinoikeusliikkeen radikalismi aiheutti joillekin ihmisille.

Sarjaa vetävän Pekka Laineen suhde politiikkaan on kaksijakoinen. Aihe kiehtoo entistä poliittisen historian opiskelijaa, mutta välillä hän on miettinyt, onko politiikoilla normaalia tunne-elämää ja moraalia.

Sarjan tekeminen kuitenkin palautti musiikkitoimittajan uskoa politiikkaan.

"Nämä tyypit eivät olleetkaan niin dorkia, miltä nujakointi ulospäin näyttää. Politiikka-Suomen myötä koen ymmärtäväni keskustalaisuutta paremmin. Juureni ovat vahvasti Helsingissä. Kun kuuntelin veljien todistelua alkiolaisuudesta, sain enemmän kiinni siitä, mistä keskusta-aatteessa on kysymys", Laine sanoo.

J. P. Pulkkinen tunnetaan myös kirjailijana ja Keba-yhtyeen perustajana. Hänen mukaansa politiikka on pohjimmiltaan sitä, että ihmiset sopivat asioista keskenään. Ennemmin sopu kuin sota", Pulkkinen tuumii.

Sarjan tekijöille jäi karismaattisina haastateltavina mieleen muun muassa Esko Aho, Erkki Liikanen, Päivi Räsänen, Jutta Urpilainen, Li Andersson ja Matti Vanhanen.

"Pääministeri Sanna Marin sanoi "Moi moi" tullessaan kuvauksiin. Minulle tuli isänmaallinen lämmin läikähdys, että asun tällaisessa maassa, jossa vaikutusvaltaisin ihminen tervehtii näin mutkattomasti", Laine kehuu.

Politiikka-Suomen kaikki 10 jaksoa ovat katsottavissa Yle Areenassa. Jaksot esitetään Yle TV1:ssä torstai-iltaisin, 28.10. alkaen. Lisäksi sarjasta on koottu Yle Radio 1:seen ja Yle Areenaan 20 audiohenkilökuvaa.

Vesa Laitinen
Ylen Politiikka-Suomen ovat käsikirjoittaneet Pekka Laine (kuvassa vasemmalla), J.P. Pulkkinen (kuvassa oikealla) ja Olli Laine. Sarjan on ohjannut Rock-, iskelmä- ja Urheilu-Suomesta tuttu Antti Leino.
Lue lisää

Talous voisi toimia toisinkin – "Yhdessä tehty hyvinvointi kaikille", ekonomisti Jussi Ahokas kiteyttää

Yle oli jälleen vuoden siteeratuin media STT:n uutisissa – MT kärkikymmenikössä

TV-ohjelmia tehdään uusin säännöin, vaikka katsoja ei sitä huomaisi – "Kuvauspaikkojen löytäminen ja lupien saaminen on monta sataa prosenttia hankalampaa kuin ennen"

Yle: STM ehdottaa koulujen siirtämistä etäopetukseen