Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ihmiset & kulttuuri

Lankapaku tuo ompelutarvikkeet asiakkaan lähelle — Anna Luomajärvi sai äänikirjasta idean pyörillä kulkevasta lankakaupasta

Lankapaku on tiettävästi Suomen ensimmäinen kiertävä lankakauppa.
Elina Paavola
Anna Luomajärven lankapaku on ollut tien päällä puoli vuotta.

Vaatimattoman näköinen pakettiauto seisoo lokakuisen ankeuden ympäröimänä Reisjärven keskustassa. Liukastelemme auton luokse, jonka sivuoven avaa hymyilevä Anna Luomajärvi. Sisällä autossa lokakuun harmaus on tiessään, niin runsaasti hyllyt pursuavat värikkäitä lankoja.

”Kiertävä lankapaku on sellainen hetken kuningasidea”, Luomajärvi kertoo. Ajatus tuli mieleen hänen kuunneltuaan äänikirjaa, jossa romaanin päähenkilö aloitti kiertävän kirjakaupan. Niinpä hän perusti kiertävän lankakauppansa puolisen vuotta sitten.

Elokuussa Luomajärvi osti pakettiauton, jonka sisälle puoliso rakensi puiset hyllyt. Lokakuussa tiettävästi Suomen ensimmäinen kiertävä lankakauppa oli valmiina starttaamaan.

Tarjolla on jos jonkinlaisia lankoja peruskäsitöiden tekijöille ja todellisille asiaansa vihkiintyneille harrastajille.

”Suomalaisten innostus käsitöiden tekemiseen kasvaa kasvamistaan. Pienten paikkakuntien vähittäiskaupoissa myydään perussukkalankoja, ei juuri muuta. Lankapakun ydinajatus on tuoda käsityötarvikkeet lähelle maaseudun ihmisiä”, Luomajärvi kertoo.

”Olen halunnut luoda auton sisälle lankakaupan tunnelman.”

Tässä Luomajärvi on onnistunut. Pakussa myydään edullisten sukka- ja sekoitelankojen lisäksi erikoisempia vyyhtejä kuten esimerkiksi alpakan villasta tehtyjä lankoja sekä ontelokuteita ja makramelankoja. Lisäksi on kaikenlaisia käsityötarvikkeita ja tilpehööriä, kuten Luomajärvi sanoo.

Tarjolla on tietenkin myös suomalaisia villalankoja, joiden kysyntä kasvaa kasvamistaan. Sieviläisen Isokummun lammastilan värjätyt langat suorastaan viedään käsistä.

Internet on täynnä käsityötarvikkeita myyviä verkkokauppoja. Miksi ihmiset kävisivät ostoksilla nelipyöräisessä myymälässä?

”Netistä tilataan usein tuotteita, jotka ovat entuudestaan tuttuja. Lankapakuun on kerätty jokaiselle jotakin ja tänne voi tulla tutustumaan itselle vieraampiin lankoihin”, Luomajärvi perustelee.

Hyllyjen reunoilla riippuu erilaisia Luomajärven neulomia mallitilkkuja. Ne ovat tärkeitä, jotta asiakkaat näkevät, millaista jälkeä erilaisista langoista syntyy ja miltä värit käsitöissä näyttävät. Sähköisessä maailmassa ei voi hypistellä.

Luomajärven mukaan lankapakun tarjonta pärjää myös hintakilpailussa. Lankojen hintahaitari on laaja ja keskimäärin sama kuin vastaavissa myymälöissä.

Osan langoista hän kertoo ostavansa tukuista ja osan tilaavansa suoraan valmistajilta. Ostokset tehdään EU-alueella, jotta ei tarvitse maksaa tulleja.

Lankapakun matkamittari ei ole vielä ehtinyt kerryttää suuria lukemia kilometrejä, mutta maine kiirii. Luomajärvi kertoo, että toiveita lankapakun vierailuille on tullut Kuusamosta Porvooseen.

”Luultavasti lähden kiertelemään, onhan minulla auto millä ajella”, Luomajärvi lupailee.

Joulun tienoolla pyörillä kulkeva lankakauppa nähdään lähiseudun tapahtumissa ja toreilla ainakin Kokkolassa ja Kalajoella.

”Tämä on kauppa-auton uusi tuleminen”, Luomajärvi hymyilee. ”Onhan näitä muitakin. Reisjärvellä käy esimerkiksi säännöllisesti kiertävä kalakauppias. Erään kerran kylälle ajoi sänkyrekka. Sieltä ostimme uudet patjat.”

Luomajärvi on kotoisin Tampereen vierestä Ylöjärveltä. ”Rakkaus toi Reisjärvelle.”

Vasta 23-vuotias Luomajärvi on työllistänyt itsensä yrittäjänä vuodesta 2019. Lankapaku ei ollut ensimmäinen yritys, vaan Annan Putiikki, joka sijaitsee Reisjärven keskustassa.

Nuori yrittäjä valmistui edellisenä vuonna artesaaniksi Koulutuskeskus Brahe Lybeckerin opistosta, jonka valikoimiin käsi- ja taideteollisuus tosin ei enää kuulu.

”Olen aina ollut kiinnostunut ja innostunut käsitöistä. Tiesin kuitenkin alusta alkaen, että artesaanille sopivia työpaikkoja on harvassa ja yrittäjyys on lähes ainoa vaihtoehto työllistyä.”

Kylänraitilla oli sopivanoloinen kiinteistö tyhjillään. Luomajärvi innostui ja päätti perustaa lahjatavaramyymälän ja sen yhteyteen kahvilan. Sellainen yhdistelmä kylältä puuttui. Hän solmi kiinteistön omistajan kanssa vuokrasopimuksen ja sai starttirahaa.

”Saman tien yrittäjäksi, meni syteen tai saveen”, Luomajärvi kuvailee silloisia tuntojaan. Rohkeutta tarvittiin, sillä Reisjärvellä on vain noin 2 700 asukasta. Uskoa pitää olla, jotta pieneen kuntaan haluaa perustaa erikoisliikkeen.

Ei sentään saveen, mutta hieman sinnepäin alkutaipaleella törmättiin. Putiikki muutti vuonna 2020 uusiin tiloihin mutta siellä sattui vesivahinko, lisäksi korona vähensi tuntuvasti asiakkaiden määrää. Hulinan keskelle Luomajärven perheeseen syntyi vauva.

Sinnikäs yrittäjä ei lannistunut. Vesivahinko saatiin korjattua ja toiminta päästiin aloittamaan uudelleen viime keväänä. Mukaan tuli liikekumppaniksi Minna Helminen, jonka kanssa Luomajärvellä on nyt avoin yhtiö.

Elina Paavola
Lankapakusta löytyy monenlaista lankaa ompelijoiden tarpeisiin.

Annan Putiikin idea on samanlainen kuin lankapakun: jokaiselle jotakin mutta harkitusti hankkien.

Kaikki myytävät tuotteet ovat suomalaisten pienyrittäjien valmistamia ja laadusta ei tingitä. Reisjärvisten tuotteiden lisäksi valikoimissa on lahjatavaroita ja käsitöitä ympäri maata: koruja, paperitavaraa, kangaskasseja, vaatteita, elintarvikkeita, kahvia, teetä ja mausteita.

”Jos jotain asiakkaan haluamaa ei ole tarjolla, niin yhdessä mietitään vaihtoehto. Pitää olla antaa joku idea, jotta kauppa ei jää tekemättä.”

Annan Putiikin myytävät Luomajärvi on löytänyt etsimällä netistä sopivia tuotteita ja yrittäjiä sekä hyödyntämällä sosiaalisen median käsityöyhteisöissä ja erilaisissa tapahtumissa luomiaan suhteita. Nyt yrittäjät ovat itsekin oppineet ottamaan yhteyttä.

Lisäksi yritys tekee yhteistyötä Haapajärvellä sijaitsevan kirjakaupan sekä nivalalaisen vaateliikkeen kanssa. Ajankohtaista kirjallisuutta otetaan myyntiin, kuten isänpäivän kynnyksellä isille sopivia kirjoja.

Putiikin yhteydessä olevan kahvilan vitriinistä löytyy suolaista ja makeaa. Kaikki on itse tehtyä. ”Täytyyhän sen olla jotain muuta kuin kaupan peruspullaa.”

Elina Paavola
Lankapakun ydinajatuksena on Anna Luomajärven mukaa tuoda käsityötarvikkeet lähelle maaseudun ihmisiä.
Lue lisää

Välillä rassaa, kun näen kaiken silmukoina, sanoo neulomiseen hurahtanut käsityöyrittäjä

Tieto jää paremmin mieleen, kun kuunnellessa pyörittää vaikka sämpylöitä tai kutoo villapaitaa

Näin ensikertalainen onnistui villalankojen kasvivärjäyksessä – kotikeittiön tarvikkeet riittävät harrastuksessa pitkälle

Yle uutiset: Käsityökeskukset ohjaavat huolehtimaan vaatteista –Taito Keski-Pohjanmaa luotsaa tänään parsintaklubia verkossa