Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ihmiset & kulttuuri

"Ei ota" -käsky voi pelastaa lemmikkisi hengen – jo muutama ksylitoli-pastilli tai -purukumi voi aiheuttaa koiralle vaarallisen myrkytyksen

Ksylitolipitoisten tuotteiden syöminen on koiralle vaarallista ja pienikin määrä ksylitolia voi aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen voimakkaan verensokerin laskun.
agria eläinvakuutus
Ksylitoli on koiralle vaarallista eli säilytä aina ksylitolipitoiset tuotteet koiran ulottumattomissa.

Koirataloudessa kaikki ksylitolia sisältävät tuotteet kuten purukumit ja pastillit tulisi aina säilyttää koiran ulottumattomissa.

Purukumi ja erilaiset ksylitolipastillit voivat huomaamatta jäädä koiran ulottuville, esimerkiksi käsilaukkuun tai reppuun, josta erityisesti ruoalle perso koira löytää ne helposti.

Yksi tapa auttaa ennaltaehkäisemään ksylitolin ja muiden vaarallisten aineiden aiheuttamia myrkytyksiä on opettaa koiralle käsky ”Jätä!” tai ”Ei ota!”, jota voi käyttää viime hetkellä ennen kuin koira aikoo syödä jotain sopimatonta.

Agria Eläinvakuutus kertoo tiedotteessa ksylitolimyrkytyksen oireista ja hoidosta sekä millainen määrä ksylitolia on koiralle vaarallinen.

Yleisimpiä ksylitolimyrkytyksen oireita ovat oksentelu, heikotus, tärinä, jäykkyys ja kouristelu. Oireet näkyvät yleensä ensimmäisen tunnin aikana. Oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat syödyn ksylitolin määrän mukaan.

Mahdollisen maksavaurion oireet näkyvät vasta ensimmäisen parin vuorokauden aikana. Eli vaikka koira ei oireilisi heti ksylitolin syömisen jälkeen, tulee pikimmiten ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jotta ksylitoli ei pääse aiheuttamaan maksavauriota.

Koiralle voi kehittyä hypoglykemia eli verensokeri voi laskea vaarallisen alhaiseksi jo koiran syötyä 0,1 grammaa ksylitolia painokiloa kohden. Jos koira syö 0,5 grammaa painokiloa kohden tai enemmän, voi koiralle lisäksi kehittyä maksavaurioita.

Ksylitolipitoisuus vaihtelee hieman tuotteen mukaan. Purukumeissa ksylitolipitoisuus on yleensä noin 30–70, pastilleissa taas noin 50–95 prosenttia.

Jos koira on syönyt jotain ksylitolipitoista, pyri selvittämään kuinka paljon ja mikä tuotteen ksylitolipitoisuus on.

Pureskeltu ksylitolipurukumi ei yleensä sisällä koiralle vaarallisia määriä ksylitolia, koska ksylitoli on jo liuennut purukumin pureskelun aikana. Silloin on hyvä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin ja noudattaa saatuja hoito-ohjeita.

Jos ksylitolin syömisestä on kulunut yli 30 minuuttia, voit ensiapuna auttaa nostamaan koiran verensokeria antamalla koiralle siirappia tai hunajaa: 1 ruokalusikallinen 5 painokiloa kohden, joko suoraan suuhun tai veteen sekoitettuna. Tarvittaessa hunajan tai siirapin voi myös hieroa suoraan koiran ikeniin, josta se imeytyy nopeammin elimistöön.

Paras tapa ennaltaehkäistä ksylitolimyrkytystä on säilyttää kaikki ksylitolipitoiset tuotteet koiran ulottumattomissa.

Ksylitolia käytetään makeutusaineena muun muassa seuraavissa tuotteissa, eli niitä ei kannata jättää koiran ulottuville:

Purukumi

Makeiset

Pastillit

Lääkkeet ja vitamiinivalmisteet (erityisesti pureskeltavat)

Hammastahnat ja suuvedet

Lue myös:

Koiran tai kissan joulu voi päättyä suolitukokseen, myrkytykseen tai sähköiskuun – huomioi lemmikki koristelussa ja jouluherkkujen esillepanossa

Lue lisää

Lemmikkibuumia varjostaa pula eläinlääkäreistä: Päivystyksessä odotusajat paikoin venyneet, alan vaativuus vaikeuttaa rekrytointeja – "Jos olosuhteissa on vikaa, ei lisäkouluttaminen auta"

Kissakriisiä käsitellään eduskunnassa — kansalaisaloite haluaa tehdä kissojen rekisteröinnistä velvollisuuden

Oili Kauppinen päätyi eläinlääkäriksi Ruotsiin insinööriopintojen ja hevosenhoitajan työn kautta: "Työ on todella monipuolista, asiakaskäynnit talleilla tarjoavat mukavaa vaihtelua poliklinikkatyöskentelyyn"

Yle uutiset: Lappeenrannan seudun eläinlääkäripalveluissa pattitilanne – virkoja on turha perustaa lisää, kun hakijoita ei ole nykyisiinkään