Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ihmiset & kulttuuri

"Seuraajille ei olisi luotettavaa, jos en toimisi arvojeni mukaan", sanoo yli 38 000 seuraajan Aamukahvilla -tiliä pitävä Henriikka Reinman

Kestävyydestä ja luonnosta sisältöä tuottava yrittäjä on asunut pian vuoden saaristossa ja haaveilee kakkoskodista tunturimaisemassa. Veroja hän maksaisi mielellään kahteen paikkaan, jotta monipaikkaisuus voisi oikeasti toteutua.
Kari Salonen
"Sydäntä lämmittää kaikki saamamme apu ja kohtaamiset", kiittelee Henriikka Reinman uusia naapureita. Tuorein auttaja oli jutuntekohetkellä tuntematon. Syysmyrsky nosti nuoren perheen vaellusreissun aikana Suomenlahden vedenpinnan, ja joku naapureista oli hilannut veneen ylemmäs rannalle.

Sosiaalisen median sisällöntuottaja Henriikka Reinman löysi kodin maaseudulta koronavuonna, mutta pandemialla ei itse asiassa ollut hankkeen kanssa mitään tekemistä.

Kouvolassa koulunsa käynyt ja sitten kymmenkunta vuotta Helsingissä asunut Reinman kertoo, että paria ensimmäistä Helsingin vuotta lukuun ottamatta hänellä on ollut aina kaipuu asua lähellä luontoa.

"En oikein koskaan tuntenut itseäni helsinkiläiseksi, kun olen kiertänyt aika paljon niin kotimaassa kuin ulkomailla", hän summaa.

"Hiljaisuus on se, mitä hain maallemuutossa. Haluan tarjota myös lapselle sen kokemuksen, että hiljaisuus ei ole pelottava asia eikä kaikkea aikaa tarvitse tuupata täyteen ohjelmaa ja ääniä."

Hän itse vietti lapsena paljon Kainuussa äitinsä kotiseudulla. "Se antoi mielettömän mielikuvitusmaailman. Suot, hillat, käkkärämännyt ja muut."

Kahden yrittäjän haarukkana oli kodinetsinnässä, että päiväseltään piti pystyä käymään Henriikantöiden takia pääkaupunkiseudulla ja perheen vuoksi Kouvolan seudulla.

"Unelma oli tietenkin hirsinen, vanha talo veden äärellä."

"Käytiin niin Kotkan kuin Lahden suunnalla. Ei ollut niin tärkeää, missä se olisi. Halusimme suhteellisen turvallisen kohteen ilman kosteushaasteita."

Kaikkea ei voi saada. Puolen vuoden tehoetsinnän jälkeen koti löytyi saaristosta. Vanha se ei ole, mutta rakennettu hirrestä.

Reinman on suosituista bloggaajista yksi pitkäaikaisimpia. Aamukahvilla-palstalla oli aluksi juttuja kirpputoreilta ja kaikenlaisesta käsillä tehtävästä "väsäyshommasta".

Reinman opiskeli kulttuurituottajaksi ja lisäksi myös suomen kieltä ja kirjallisuutta. Noina vuosina blogiin kertyi myös matkakokemuksia maailmalta.

Suosion aaltoon osunut blogi lähti nopeasti kasvuun. Vuonna 2014 se alkoi tuoda selkeästi osan tuloja. Kirjoittamisen ohessa riitti töitä kuvataiteen parissa ja viestintätoimistossa.

"Intensiivistä takinkääntäjää", jollaiseksi Reinman kuvaa itseään, alkoivat kuitenkin viehättää lapsuudesta tutut kestävyys ja hiljaisuus. Vuonna 2017 hän ryhtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi, sitten teki lentolakon ja lähti opiskelemaan Tammelaan eräoppaaksi.

"Asuin luonnon keskellä ja näin tarkasti kaikki sen ilmiöt ja muutokset. Vuodenajat kestivät pitkään, kun niistä sai paljon irti. Milloin mikäkin kasvi kukkii ja mitä lintuja kävi mun mökin edustalla. Kiinnyin siihen."

Innostus vei etsimään voitatteja jopa otsalampun valossa.

Reinman tietää, että tarina voi kuulostaa kliseiseltä. Takana oli kuitenkin selvä suunnitelma. Somevaikuttajana yhteistyössä muun muassa luontomatkailukohteiden kanssa kaivattiin tietämystä luonnosta ja kestävyydestä.

"En haaveile varsinaisesta oppaan työstä. Koen olevani enemmänkin 'digiopas', joka kertoo kestävyydestä, kohteista ja itse luonnosta päivittäin."

Hän on jatkanut opintoja avoimessa Humanistisessa yliopistossa seikkailukasvatuksella. Retkiäkin voi siis joskus tulla, kun aika on sopiva

Kari Salonen
Henriikka Reinman haki puolisonsa kanssa maallemuutosta hiljaisuutta. "Haluan tarjota myös lapsellemme sen kokemuksen, että hiljaisuus ei ole pelottava asia eikä kaikkea aikaa tarvitse tuupata täyteen ohjelmaa ja ääniä", lapsena Kainuussa paljon aikaa viettänyt yrittäjä sanoo.

Opintojen ohessa Reinman keskittyi Tammelassa omaan "Aamukahvilla" -mediaan, joka sisältää nyt myös Instagramin ja Facebookin. Instagramissa seuraajia on yli 38 000.

Koronan aikaan hän aloitti lisäksi podcastien teon, kun kuuntelu on lisännyt suosiotaan.

Somevaikuttajan ansaintalogiikka nojaa yritysyhteistyöhön. Joku puhuisi mainonnasta, mutta Reinman muistuttaa, että kaupallisen yhteistyön kuvio on oikeampi termi.

Yrityksen kanssa sovitaan tavoitteet sekä julkaisujen määrät: rakennetaanko esimerkiksi brändikuvaa vai halutaanko lisätä myyntiä.

"Saan päättää, minkä yritysten kanssa teen töitä ja millainen sisältö on. Voin myös mennä juontamaan tapahtumaa. Ja podcastiin teen radiomainoksen tapaisia pätkiä ennen ohjelmaa."

Kokemus on opettanut harkintaa siinä, millaisia yhteistyökuvioita Reinman haluaa tehdä.

"Aluksi tuli itseltäkin ylilyöntejä valinnoissa. En tekisi enää töitä muutamien yritysten kanssa, joiden kanssa silloin tein", hän myöntää rehellisesti.

Toisaalta esimerkiksi Partioaitta ja Suomen Luonto kuuluvat pitkäaikaisiin yhteistyökumppaneihin.

Sisällöntuottaja voi suunnata työtään oman elämäntilanteen mukaan. Reinmanilla se näkyy esimerkiksi nyt remontin, pihan ja puutarhan aiheina.

Palautetta tulee seuraajilta paljon, mutta lähtökohtaisesti se on myönteistä tai sitten terveellä tavalla kriittistä, jota Henriikka Reinman suorastaan toivookin.

"Kun asioita tekee julkisesti, kestävyys kulkee mukana myös omassa arjessa. Seuraajilta tulee usein palautetta, oletko miettinyt tuota asiaa tästäkin näkökulmasta. Pääsee hienoihin keskusteluihin siitä, missä on parannettavaa."

"Välillä joku kokee, että liika on liikaa eikä halua enää mainoksia. Ja jotkut ovat ylipäätään kaikelanista kaupallisuutta vastaan. Sekin on ymmärrettävää."

Omien elämäntapojen avaaminen on hänelle luontevaa. "Olen päässyt asemaan, jossa haluan toimia vastuullisesti. Seuraajille ei olisi luotettavaa, jos en toimisi arvojeni mukaan."

Työelämä on koko ajan ohjautunut enemmän suuntaan, jossa Reinman kokee olevansa täysin omana itsenään. Esimerkiksi hän mietti, voiko pitää korona-aikaan 30-vuotisjuhlat. Hän päätti, että juhlat siirtyvät.

"Jos en voisi kertoa somessa jotain, sitä en voi tehdä yksityisestikään."

Silti Reinmanilla on selkeät rajat asioissa, jotka eivät näy eivätkä kuulu sometileillä.

Tärkeintä on rehellisyys. "En jaa tileilläni niitä hienoimpia kuvia, vaan pyrin siihen, että niin sisältö on aitoa ja rehellistä."

Kari Salonen
Monipaikkaisuus on Reinmanin arvion mukaan yhä useammille suomalaisille arkea. "Kun uskaltaa ajatella isosti, että viettää talvet tunturissa, ei haave yhtäkkiä olekaan niin kaukainen."

Sosiaalisella medialla on paljon valtaa. Samaan aikaan somessa huolehditaan ja kampanjoidaan ihmisoikeuksien ja demokratian toteutumisen puolesta. Toisaalta moni koukuttuu kansainvälisten some-yhtiöiden luomaan kaupalliseen algoritmien kehään.

"Vaikka some onkin työvälineeni, periaatteessa vihaan sitä", yrittäjä toteaa.

Hän tuumaa, että tietty vierastamisen tunne on syytäkin säilyttää. Toisaalta yhtä lailla on tärkeä muistaa sen tuoma vertaistuki ja muut hyvät asiat, joita Reinmaninkaan elämässä ei ollut vielä nuoruudessa.

Vuodenvaihteeseen asti yrittäjä tekee vanhempainvapaalla töitä pääsääntöisesti päivän viikossa. Maallemuutto ja korona-aika ovat vahvistaneet halua hitaampaan elämään.

"Tuntuu, että näen tarkemmin nyt. Olen aina ollut levoton sielu ja aistiärsykkeille altis. Haluan, että keho ja mieli pysyvät matkoilla mukana. Junamatka Lappiin on sopiva tahti."

Hän uskoo hiljaisen elämän arvostuksen tuovan mahdollisuuksia kunnille. Yrittäjä maksaisi mielellään veroja kahteen paikkaan, jos monipaikkaisuus voisi toteutua oikeasti.

"Ainakin ennen kuin lapsi on koulussa, voitaisiin elää kahdessa paikassa", hän kaavailee.

Toiveissa on kakkoskoti tunturien lähellä Länsi-Lapissa, jossa talvet voisi viettää lumen keskellä

Kari Salonen
Henriikka Reinman on päässyt sisällöntuottajana asemaan, jossa hän katsoo velvollisuudekseen toimia vastuullisesti. "Seuraajille ei olisi luotettavaa, jos en toimisi arvojeni mukaan", hän sanoo omasta elämästään.

Aamukahvilla

  • Henriikka Reinman on pitänyt Aamukahvilla-blogia toistakymmentä vuotta.
  • Hän valitsi blogille myönteisen nimen, joka sopii monenlaisiin aiheisiin.
  • Kahvinystävälle se sopii edelleen.
  • Blogi on saanut rinnalleen Facebookin, Instagramin ja tänä vuonna myös podcast-sarjan.
  • Reinman on koulutukseltaan kulttuurituottaja ja eräopas ja tehnyt niihin liittyviä projekteja ja viestintätöitä.
  • Somen sisällöntuotanto on vanhempainvapaalla olevan Reinmanin nykyinen päätyö.
  • Asuu puolisonsa ja viime keväänä syntyneen tyttären kanssa Porvoon saaristossa hirsitaloa, jota he remontoivat.

Lue lisää

Mielipide: Ei ole järkevää ylenkatsoa luomua, joka ratkaisee ruokajärjestelmän kestävyyskriisin

Luomu on ratkaisu kestävyyskriisiin

Vaikuttajan valta ja vastuu

Eteläisen ja itäisen Suomen hakkuut ovat ylittäneet kestävät hakkuumahdollisuudet vuoden 2015 jälkeen