Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ihmiset & kulttuuri

Uudessa vanhuspalvelussa nuoret ja ikäihmiset kohtaavat: "60 vuoden ikäero ei estä ystävyyttä"

Opiskelija Maarit Pasanen viettää pari tuntia viikossa ikäihmisen kanssa, ja tapaamisista on tullut pieni hengähdys kiireisessä arjessa.
Kai Tirkkonen
Suuressa perheessä kasvaminen on opettanut Maarit Pasaselle toisten ottamista huomioon.

Opiskelijan kiireistä arkea elävä Maarit Pasanen, 19, hidastaa tahtia joka viikko ainakin kahdeksi tunniksi. Hän menee yli 60 vuotta vanhemman rouvan seuraksi vaihtamaan ajatuksia ja kuulumisia. Välillä keitellään kahvit, kommentoidaan uutisia, katsellaan valokuvia – ja vaikka kuunnellaan musiikkia.

"Edellisellä kerralla otin kaiuttimen mukaan ja laitoin puhelimen kautta 60-luvun tanssimusiikkia soimaan. Kuuntelimme ja välillä lauloimme mukanakin, ja meillä oli tosi kivaa."

Kaikki sai alkunsa alkuvuonna, kun Pasanen huomasi Instagramissa ilmoituksen, jossa nuoria etsittiin vanhuspalvelutyöhön Gubbelle. Toiminnan idea on etsiä apua tarvitseville ikäihmisille oma gubbe-nuori. Tämä perehdytetään tehtävään, josta saa työkorvauksen.

Viikoittainen kohtaaminen on ikäihmiselle piristysruiske ja apu. Nuori auttelee, ulkoilee tämän kanssa tai vain kuuntelee ja on läsnä.

Pasanen ilmoittautui halukkaaksi, ja haastattelun jälkeen maaliskuussa hänet kelpuutettiin mukaan.

"Toiminnan idea lämmitti mieltäni, ja olin pohtinut juuri samaa palveluntarvetta itsekin. Musiikkia harrastavana olen ollut mukana esiintymässä palvelutalossa ja samalla nähnyt, kuinka vanhukset silminnähden piristyivät."

Pasanen kertoo olevansa luonteeltaan sosiaalinen ja pärjäävänsä monenlaisten ihmisten kanssa.

"Ajattelin, että ihan sama, millaisen ihmisen kanssa minut laitetaan yhteen. Olen valmis tutustumaan ja olemaan ystävä."

Asenne on peruja suurelta osin kotitaustasta, sillä hänellä on useita sisaruksia ja suuressa perheessä oppi sosiaalisia taitoja mutta myös huolehtimaan muista ja saamaan huolenpitoa itsekin.

Pasanen ehti abivuonna muuttaa perheineen Outokummusta Rovaniemelle ja valkolakin jälkeen vielä Ouluun opiskelemaan ennen sopivan ikäihmisen löytymistä. Gubbe-verkosto kattaa koko maan, joten syyskuussa hänelle löydettiin 80-vuotias rouva opiskelukaupungista.

"Hieman jännitti ensimmäisellä kerralla ja mietin etukäteen millainen hän on. Istuimme alas ja aloimme rupatella. Siitä se lähti."

Gubbe yhdistää toisilleen sopivan nuoren ja ikäihmisen. Pasanen huomasi kemioiden osuvan yksiin alusta saakka.

"Positiivinen elämänasenne yhdistää meitä. Hänellä on pilke silmäkulmassa eikä ota itseään liian vakavasti. Uskallamme nauraa itsellemme ja hassutella."

Pasanen uskoo, että molemmat saavat kohtaamisista lisää sisältöä elämään. Seniori saa kurkistaa nuoren näkövinkkeliin ja nuori taas elämänkokemusta ja -ohjeita.

"Kun hän sanoo, että 'elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa', on se enemmän kuin laulun sanat: neuvo elää ja antaa elämän viedä."

Todelliseksi jään sulattajaksi ja yhteiseksi intohimoksi on osoittautunut musiikki. Rouvalle musiikki oli jo nuoruudessa tärkeä, ja siihen liittyy monia muistoja lavatanssien ajoilta.

"Hienoa huomata, että 60 vuotta vanhemman kanssa voi olla aivan samalla tavalla ystävä kuin ikäistensä kanssa."

Pasasen toiset isovanhemmat ovat vielä elossa ja asuvat Etelä-Pohjanmaalla. Välit ovat olleet aina läheiset, vaikka vanhempien työt ovatkin vieneet perheen satojen kilometrien päähän heistä.

"Soittelemme usein, ja kesäisin olen viettänyt toisinaan pitempiäkin aikoja heidän luonaan."

Pasanen on välillä tarjoutunut auttamaan kotitöissä, kuten siivoamisessa. Gubben tehtävistä sovitaan asiakkaan kanssa, ja niihin voi kuulua esimerkiksi kodin askareita, jumppaamista, ulkoilua ja vaikkapa uuden teknologian opettelua.

Nuoresta iästään huolimatta Pasanen on ehtinyt tehdä jo monenlaista työtä taimitarhasta ravintola-alalle. Työkorvaus Gubbena toimimisesta on kymmenen euroa tunnilta.

"Jo ennen gubbeksi ryhtymistä ajattelin, että tällaista vapaaehtoistyötä tahtoisin tehdä. Opiskelijana aika on kuitenkin kortilla. Siksi alentaa kynnystä lähteä mukaan, kun vaivanpalkaksi saa hieman taskurahaa."

Tulevaisuutta Pasanen ei mieti pitemmälle kuin pari vuotta kerrallaan ja suuria linjoja. Opinnot pitävät hänet noin viisi vuotta Oulussa, ja sitten kaikki on auki.

"Toivon, että saan jatkaa gubbena, harrastaa ja kehittää samalla itseäni."

Lue lisää:

Tutkimus: Koronasulku vaikutti eläkeläisten arkeen vain vähän

Petteri Orpo: Lisää hoitajia tarvitaan myös kotihoitoon – "Jäänyt huomiotta hallituksen esityksessä"

THL:n tutkimus: Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä yli 90 prosenttia täytti henkilömitoituksen

MAARIT PASANEN

  • Opiskelee Oulun yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä.
  • Syntynyt Pohjois-Karjalassa Outokummussa ja asui vuoden Rovaniemellä ennen muuttoa Ouluun.
  • Harrastaa pianonsoittoa ja laulua sekä liikuntaa. Erityisesti talvilajit, kuten "ulkopipolätkä" ja hiihto ovat lähellä sydäntä.
  • Yrittäjyyttä kohti ovat vieneet opiskelun lomassa valokuvaus, neulonta tilauksesta ja Gubbe-toiminta.
Lue lisää

Suomalainen vanhuspalveluyritys mielii miljardibisnekseksi – raskaasti tappiollinen yritys aikoo olla miljardikerhossa muutaman vuoden kuluttua

Vanhuksille mahdollisuus itsenäiseen liikkumiseen

Sote tulee – onko aluehallinto- virasto valmis?

Koirat ja kissat saattavat yleistyä ikääntyneiden hoivakodeissa – eläimet torjuvat yksinäisyyttä ja niistä on muitakin hyötyjä