Ihmiset & kulttuuri

Rehtoreiden voimat vähissä – yli puolet on vaarassa uupua työpaineen alla

Uuden selvityksen mukaan valtaosa koulujen rehtoreista on uupuneita, ja tilanne on pahentunut korona-aikana.
Petri Jauhiainen
Selvityksen mukaan vain kolmasosa rehtoreista on innostuneita työssään.

Rehtoribarometri 2021 osoittaa, että rehtoreiden uupuminen on jo kroonistunut. Tilanne on pahin lukioissa, mutta alueiden välillä eroja.

Viime keväänä rehtoreista oli uupuneita 20 prosenttia ja uupumisriskissä 45 prosenttia. Innostuneita työstään heistä oli vain 35 prosenttia.

"Uupumisriskissä olevien määrä on lisääntynyt pandemiaa edeltävästä keväästä 2019 lähtien", toteaa akatemiaprofessori Katariina Salmela-Aro.

Hän on toteuttanut vuoden 2021 rehtoribarometrin yhdessä professori Minna Huotilaisen ja australialaisen professorin Philip Rileyn kanssa.

Tutkimusaineisto kerättiin loppukeväällä 2021 Suomen Rehtorit ry:n toimeksiannosta.

Lukioiden rehtorit ovat selvityksen mukaan uupuneimpia. Lukion työtaakkaa ovat lisänneet uusi opetussuunnitelma, ylioppilastutkinnon painoarvon kasvattaminen, oppivelvollisuuden laajentaminen – sekä hybridiopetus ja muut korona-ajan järjestelyt.

Maakuntien välillä on eroja. Eniten rehtorit olivat uupuneita Lapissa, Keski-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa.

Professori Huotilaisen mukaan rehtorin päivässä on stressin täyteistä aikaa keskimäärin jopa yli 15 tuntia vuorokaudessa.

"Johdon voimavarojen puute vaarantaa pahimmillaan koko kouluyhteisön toimintaa. Suomalaisten rehtoreiden työmäärä sekä sen aiheuttama stressi ja uupumus ovat kasvaneet merkittävästi ja pysyvästi", toteaa Suomen Rehtoreiden puheenjohtaja Antti Ikonen.

Lue lisää

"Pieni, turvallinen ja oppilaslähtöisesti toimiva koulu" – Uusi hirsikoulu alitti budjetin ja valmistui etuajassa Vesannolla

Alakoulujen määrä Suomessa on laskenut tasaisesti jo vuosikymmeniä – Iisalmessa päätettiin rakentaa uusia maaseutukouluja

Soppalautasesta vientituotteeksi — kouluruokailu on tärkeä osa Suomen maabrändiä

Yle uutiset: Nettihuijari yrittää kalastella Wilma-salasanoja valesivustolla – verkossa lähes identtinen kopio Jyväskylän Wilmasta