Ihmiset & kulttuuri

Kirja-arvio: Kulutuksesta "kaiken" kertovasta kirjasta unohtuivat asuminen, liikkuminen ja syöminen

Julia Thurénin tietokirja kuluttamisesta pyrkii purkamaan, miksi ostamme jatkuvasti uutta tavaraa, jolle ei ole tarvetta.
Jaana Kankaanpää
Julia Thurén. Kaikki kuluttamisesta. Gummerus. 246 sivua.

Mitkä mielikuvat, asenteet ja sosiaaliset paineet ohjaavat ostopäätöksiämme ja kuinka suhtaudumme tavaroiden omistamiseen ja käyttöön?

Aihe on kiinnostava ja tärkeä. Suuri osa kulutustavaroista on niin halpoja, ettei ostopäätökselle synny kaupassa estettä. Keskiluokkainen kuluttaja ei joudu kuun lopussa miettimään, ostiko hän ylimääräisen teepaidan tai menikö joulukoristeisiin liikaa rahaa.

On myös kiinnostavaa, kuinka ostokset joskus unohtuvat. Vaatekaapista löytyykin mekko, joka oli pakko saada, mutta jossa on hintalappu kiinni vielä kuukausienkin päästä.

Kirjailija Julia Thurénin pohdinta on kiinnostavaa ja hän haastattelee kirjassaan monia asiantuntijoita. Olisin kuitenkin kaivannut kirjan tyyliin ryhdistämistä.

Ensinnäkin aihepiiristä on jo kirjoitettu paljon ja olen päätynyt itse moniin Thurénin esittelemiin johtopäätöksiin huomattavasti aikaisemmin.

Olemme kirjailijan kanssa hyvin samassa elämäntilanteessa, enkä silti tunnista suurta osaa hänen kohtaamistaan sosiaalisista paineista. En myöskään näe kulutuksella olevan yhtä suurta roolia esimerkiksi ystävyyssuhteissani.

Kirja käsittelee ruokaa, asumista ja liikkumista hyvin vähän. Nämä muodostavat kuitenkin suuren osan kulutuspäätöksistä ja myös niihin liittyy paljon mielihaluja ja myyttejä, joiden purkamisesta olisi ollut hyötyä.

Keskiluokkaisuudessa piehtaroidaan ehkä liikaakin. Myös monilla pienituloisilla on nykyisin liikaa tavaraa.

Mielestäni epävarmuus lisää helposti tarjouksiin tarttumista. Ollessani itse opiskelija ostelin enemmän. Toisaalta minulla oli kuluttamiseen enemmän aikaa, toisaalta epävarmuus tulevaisuuden tuloista saa hetkelliset mielihalut tuntumaan voimakkaammilta ja kitkuttelun epäkiinnostavammalta.

On myös kiinnostavaa, kuinka paljon hyväpalkkaisia hemmotellaan muutenkin. Työhön sisältyy usein etuja, joita pienituloiset joutuvat tavoittelemaan kuluttamalla. Itse ikävöin työpaikkani kahvikonetta, jonka latte on aivan yhtä hyvää kuin kahvilan melkein neljä euroa maksava kupillinen.

Kirjassa esitelty kestävä sijoittaminen on helppoa, kun hyvätuloinen on jo hankkinut itseään miellyttäviä, useita vuosia kestäviä tavaroita.

Myös muusta emotionaalisesta ostamisesta kirjassa saisi puhua enemmän. Huomaan itse kiinnostuvani pyjamista ja kotiasuista, kun olen väsynyt. Juhla-asusteista innostun, kun olen tylsistynyt. Ostopäätöksen suunnittelu on muka helpompaa ja kiinnostavampaa kuin se, että kaivaisin täysin vastaavat tavarat omasta kaapistani.

Kulutuspäätöksiä ja niihin vaikuttavia psykologisia tekijöitä olisi saanut kirjassa koota tiivistelmiin tai grafiikoihin. Nyt tuntuu, että pohdinnasta jää konkreettisesti käteen melko vähän.

Lue myös:

Laiskuus estää kirjailija Julia Thurénia kuluttamasta liikaa – viime jouluna hän sai lahjaksi suklaamuropaketin

Lue lisää

Kirja-arvio: "X on kuka tahansa tai joku entinen" – Finlandia-ehdokas tarjoaa oivalluksia, joiden pariin palaa aina vain uudestaan

Heidi Silvanin romaanissa yksi kolmesta ystävyksestä kuolee, mutta lukija saa odottaa raadollisia ratkaisuja piinaavaan loppuun saakka

Kirja: Energiatuotannon murroksen ytimessä – alueiden ongelmat yhteneviä niin Suomenselällä kuin Itä-Saksassa ja Puolan ja Ukrainan rajalla

Lastenkirja: Simpanssikin katselee takamustaan peilistä