Ihmiset & kulttuuri

Sisustusohjelma näyttää, kuinka suomalaiset ovat joulunakin tyyliltään vaaleita ja hillittyjä – ja siinä on jotakin hyvin hermostuttavaa

Suomen kaunein koti -ohjelman joulujaksossa esitellään suomalaisten joulukoteja.
MTV Oy / Janne Rehmonen
Suomen kaunein koti -sarjan joulujaksoissa Hanna Sumari tunnelmoi jouluisissa kodeissa ja antaa askarteluvinkkejä.

Kun ajat ovat haastavat, mieli kääntyy helposti askaroimaan kodin seinien sisäpuolelle. Maailman kaaosta ei voi hallita, mutta kotinsa sisustusta sentään voi.

Ehkä se selittää sisustusohjelmien suosiota. Suomen kaunein koti -ohjelmasta on tehty kolme joulujaksoa, joissa vieraillaan jouluisissa kodeissa.

Sarjaa katsoessa on käynyt selväksi, mitä tyylikkyys monen suomalaisen mielissä tarkoittaa: vaaleita sävyjä ja pelkistettyä sisustusta.

Oli itse rakennus sitten uusi tai vanha, sisustuksessa vilisevät samat elementit: vaalea sohva, avarat tilat, korkeakiiltoiset kaapit, makramet seinillä. Väri-iloittelua harrastetaan korkeintaan sohvatyynyissä.

Vaalean ihastelullakin on rajansa. Koteja on sosiaalisessa mediassa ehditty moittia liiankin yksitoikkoisiksi.

Vaaleat sävyt hallitsevat jossakin määrin joulujaksojakin: joulunpunaista ja vihreää on kodeissa säästelty. Sanat ”hillitty” ja ”minimalistinen” pääsevät taajaan juontaja Hanna Sumarin huulilta hänen tunnelmoidessaan joulukodeissa.

Ohjelman parasta antia ovat jouluiset askarteluvinkit: Sumarin opastuksella tehdään esimerkiksi kransseja, servetti-joulukuusia ja paperienkeleitä.

Joulu on kodikkuuden ja runsauden aikaa.

Vaikka vaaleus on kaunista, se on myös helposti hieman kolkkoa ja muodollista. Millintarkassa siisteydessä on myös jotakin hermostuttavaa. Täysvalkoisessa kodissa käteen ojennettu glögilasi nostaa välittömästi sykettä.

Minimalistisuudessa on toki puolensa: Joulu ei kaipaa ympärilleen loputtomasti sälää, vaan tunnelmaa saa luotua vähemmälläkin.

Valkea joulu on silti edelleen kauneimmillaan ulkona.

MTV3 sunnuntai klo 10.00

Lue lisää

Uskoisiko tätä? Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat laskeneet yli neljänneksen vuodesta 2003

"Ei helppo, mutta ei mahdotonkaan", sanoo kielestämme japanilainen Haruna Berg, joka tuli vaihto-oppilaaksi pieneen pitäjään ja opettaa nyt suomea ulkomaalaisille

Lempeä ja oikeudenmukainen karjatilan kasvatti Kalkkaro ratsastaa MT:n sarjakuvasivulle – apunaan Fabian Rabesse, Louisianan suomaiden pistolero

Pekka Sauri myrkyllisistä some-keskusteluista: "On korkea aika vallata julkinen keskustelu takaisin hyvän tahdon hallintaan" – Sauli Niinistö hehkuttaa kirjoitusta