Ihmiset & kulttuuri

HS: Tomaattipääkaupunki Närpiössä yleisin sukunimi on Nguyen

Ihmiset & kulttuuri 13.10.2017

Nguyenin koko suku ei kuitenkaan ole muuttanut Vietnamista Närpiöön, vaan nimi on maassa erittäin yleinen.


Jyrki Johannes Tervo
Närpiön kasvihuoneilla työskentelee paljon Aasiasta muuttaneita. Kuvassa chilejä poimii Luan Nguen, joka työskenteli pirttikyläläisellä kasvihuoneella kesällä 2015. Nguen on myös yleinen vietnamilainen sukunimi.

Tomaatin ja kurkun viljelystä tunnetussa Närpiössä vilisee suomenkielisen korvaan erikoisia sukunimiä: Gjäls, Sigg, Skrifvars... Vaan nykyään kaupungin yleisin sukunimi ei enää ole suomenruotsalainen nimi, vaan vietnamilainen Nguyen.

Kun Helsingin Sanomat selvitti eri paikkakuntien yleisimpiä sukunimiä Väestörekisterikeskuksen tiedoista, Nguyen-nimisiä löytyi Närpiöstä 134 kappaletta. Seuraavaksi yleisin nimi oli Snickars, joita paikkakunnalla asui 80 kappaletta.

Selitys vietnamilaisen nimen hämmästyttävään yleisyyteen on työperäisessä maahanmuutossa. Esimerkiksi kasvihuoneilla työskentelee iso joukko vierastyöläisiä.

Paikallislehti Syd-Österbotten ryhtyi selvittämään, onko Nguyenien suku erityisen tykästynyt pohjalaiseen rannikkokaupunkiin vai mistä nimen silmiinpistävä yleisyys johtuu.

Kävi ilmi, etteivät lukuisat Nguyenit suinkaan ole kaikki sukulaisia keskenään, vaan nimi on Vietnamissa ylipäänsä erittäin yleinen. Lehden mukaan jopa 40 prosenttia vietnamilaisista on Nguyen-nimisiä.

Vaikka ulkomaalaistaustaisia asukkaita on Närpiössä paljon, hieman yli 80 prosenttia kaupungin asukkaista on äidinkieleltään ruotsinkielisiä. Suomenkielisiä kaupungin asukkaista on runsaat viisi prosenttia.

Helsingin Sanomien juttu yleisimmistä sukunimistä kunnittain

Aiheeseen liittyvät artikkelit