Ihmiset & kulttuuri

Kyselytutkimuksen karu tulos: Ethän sinä mokaa tärkeää asiaa flunssakaudella?

Ihmiset & kulttuuri 13.10.2017

Työterveyslääkärin mukaan ei ole olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että erilaiset vitamiinivalmisteet ja luontaistuotteet estäisivät flunssatartuntoja.


Jaana Kankaanpää
Käsiä olisi lääkärin mukaan hyvä pestä flunssakaudella päivittäin reilusti toistakymmentä kertaa.

Terveyspalvelukonserni Mehiläisen ja Iroresearchin tutkimuksen mukaan 53 prosenttia suomalaisista ei kiinnitä flunssakaudella erityistä huomiota käsihygieniaan.

Tutkimuksen mukaan vain 21 prosenttia suomalaisista pesee kätensä niistämisen jälkeen.

Mehiläisen työterveyslääkäri Sirkku Martti painottaa käsien pesun merkitystä flunssan ehkäisyssä.

"Pisaratartunta on flunssan tärkein leviämisreitti. Huolellinen käsien pesu saippualla on paras keino flunssatartuntojen ehkäisyyn, sillä käsienpesu poistaa taudin aiheuttajia sisältävät eritetahrat käsistä. Käsidesin käyttö ei korvaa käsien pesua", Martti sanoo Mehiläisen tiedotteessa.

Martti korostaa, että kädet pitäisi pestä ainakin aina niistämisen ja WC-käynnin jälkeen sekä ennen ruokailua.

"Käsiä olisi hyvä pestä flunssakaudella päivän aikana reilusti toistakymmentä kertaa", hän neuvoo.

Työterveyslääkärin mukaan ei ole olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että erilaiset vitamiinivalmisteet ja luontaistuotteet estäisivät flunssatartuntoja. Käsien pesun lisäksi voi tartuntoja pyrkiä torjumaan myös muilla pienillä kotikonsteilla.

"Vältä kasvojen alueen koskettelua, aivasta hihan suojissa poispäin muista ja katso, että likaiset nenäliinat eivät jää pyörimään pöydille. Flunssakaudella voi myös pyrkiä välttelemään massatapahtumia, joissa on paljon ihmisiä koolla", Martti listaa.

Flunssasta eroavaa ärhäkämpää influenssaa vastaan kannattaa lääkärin mukaan sen sijaan suojautua rokotteella. Rokotteen avulla suojaa sekä itsensä että perhettään ja lähiympäristöään, kun muita ei tule tartuttaneeksi sairastumalla itse.

Tavallisen flunssataudin yhteydessä ei yleensä tarvita lääkäriä. Myös influenssaa perusterve aikuinen voi sairastaa 5-7 päivää kotona. Lääkäriin on syytä lähteä, jos yleiskunto laskee voimakkaasti tai jos influenssaa sairastavan vointi on viikon sairastamisen jälkeen vielä huono.

Iroresearchin tutkimukseen vastasi 1 000 suomalaista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit