LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

"Kissa on viljatilan paras suoja" – maatilojen kissanomistajat eivät tulisi toimeen ilman lemmikkejään

Yli 400 lukijaa vastasi MT:n kissakyselyyn. 87 prosenttia vastaajista kertoi, että kissat auttavat pitämään hiirikannan kurissa.
Jukka Pasonen
Maaseudun kissanomistajille ei yksi kurnija riitä. Käyttötarkoitus on selvä: kissat auttavat pitämään hiiret aisoissa.

MT:n teettämän kyselyn mukaan kissalla on edelleen tärkeä rooli maatilojen ja maaseudun hiirikannan säätelyssä.

Kaikille kissanomistajille suunnattu kysely julkaistiin MT:n verkkosivuilla niin, että siihen oli aikaa vastata vain kaksi päivää. Vastauksia kertyi silti huimat 430 kappaletta.

Noin 70 prosentilla vastaajista oli useampi kuin yksi kissa. Yli puolet vastasi, että elämä ilman kissaa ei tulisi kuuloonkaan.

Lähes kaikki vastaajat, miltei yhdeksän kymmenestä, kertoivat kissojensa pyydystävän hiiriä, joko navettakissana tai muuten vain. Vain hyvin pieni osuus kissoista oli sisäkissana tai ei metsästänyt lainkaan.

Suurimmalla osalla kyselyyn vastanneista asuinkunta oli isojen kaupunkien ulkopuolella, mikä saattoi vaikuttaa metsästävien kissojen korkeaan määrään. Koko Suomessa ei-metsästävien sisäkissojen osuus on todennäköisesti suurempi.

Kyselyn mukaan kissat ovat omistajilleen tärkeitä tuholaistorjujia. Maatiloilla ja hevostalleilla monet pitivät kissaa elinehtona.

"Kissat pitävät jyrsijäkannan alhaisena. Yksi kissoista saalistaa myös jäniksiä pyöröpaalien kimpusta, jolloin paalit säilyvät ehjinä." Lassi Heiskanen, Vieremä.

"Myrkkyjä ei ole tarvinnut moneen vuoteen käyttää tallilla, kun kissat pitävät hyvin hiiret kurissa." Kristiina Knutars, Hämeenkyrö.

Moni vastaaja kertoi, kuinka hiiri- ja rottaongelma katosi saman tien, kun kissa tuli taloon. Vastaavasti moni sanoi ongelman palanneen, kun kissasta aika jätti tai se ei jaksanut enää metsästää vanhuuttaan.

"Kolme kissaamme on viljatilan paras suoja tuholaisia vastaan. Ennen kissoja rottia vilisi. Nyt kissat olleet pari vuotta ja enää ei näy jätöksiäkään rotista ja hiiristä." Sanna Barck, Ummeljoki.

"Meidän kissat ovat tuholaisvastaavia tilallamme. Elimme vuoden ilman kissaa, mikä räjäytti rottakannan." Laura, Siilinjärvi.

Maalla asuvat ihmiset pitivät kissoja tärkeinä jyrsijöiden torjunnassa, vaikka omaa maatilaa ei olisikaan.

"Koiraihmisen talossa kissa lunasti paikkansa viimeistään yksivuotiaana, kun oli saalistanut pihalta kyykäärmeen. Metsästää hyvin, ei näy haittaeläimiä pihapiirissä." Kati Sormunen, Masku.

"Perheemme muutti maalle. Yllätys oli, miten paljon vahinkoa jyrsijät ja tuholaiset aiheuttivat. Kokeilimme kaikenlaisia loukkuja ja systeemejä heikolla menestyksellä, kunnes joku vinkkasi, että hankkikaa kissa. Hankimme yhden kissan ja tulos oli välitön ja mullistava. Heti." Paul Dunkel, Vihti.

Kyselyn mukaan kissat ovat hyödyllisyytensä lisäksi monille omistajilleen myös rakkaita ja seuraa antavia lemmikkejä.

"Kissalla on oma tärkeä tehtävänsä: se pitää haitalliset jyrsijät kurissa, mutta toimii myös sylissä kehräämällä stressin lievittäjänä rankan työpäivän jälkeen." Jaana, Joensuu.

"Kissat ovat varmasti kuulleet lapsilta paljon sellaista mitä meille vanhemmille ei kerrota. Ne ovat oikeita ystäviä." Wilhelmiina, Salo.

Lue lisää

Omistajan epäily lemmikin saamasta koronatartunnasta osoittautuikin todeksi – kissalla todettu sars-cov-2-tartunta ensimmäistä kertaa Suomessa

"Kyyti on kylmää pienille kunnille" – MT kysyi eduskunnan pienpuolueilta aluevaaleista ja sai huolestuneita vastauksia

Lemmikkivakuutusten suosio on Suomessa vahvassa kasvussa, mutta kannattaako perusterveen rodun vakuuttaminen? "Jos eläin syö jotakin epämääräistä, vierasesineen poisto on isompi operaatio"

Ylen katse ei yllä maalle