Ihmiset & kulttuuri

Pirjo Toivonen eli Dingo-huuman alusta loppuun – Pieni kamera tallensi hetket takahuoneissa ja keikkabusseissa

Kari Salonen

"Pirjo tule kuuntelemaan, täällä soi nyt se sun biisi!", äidin huuto kajahti olohuoneesta.

Pirjo Toivonen ryntäsi television ääreen. Levyraadissa näytettiin musiikkivideo, jossa meikatut nuoret miehet soittivat juuri sitä kappaletta, joka oli piinannut 18-vuotiasta nuorta.

"Näen sinut kahviloissa lipunmyyjänä tivolin, on kaipaus saanut taas kaiken sekaisin."

Tampereen Tesomalla asunut Toivonen oli kuullut taannoin radiosta kappaleen, jonka esittäjää kukaan ei tuntenut. Toivonen oli äänittänyt kappaleen kasettimankallaan ja soitti nauhaa kavereilleen, mutta kukaan ei ollut kuullut sitä aiemmin. Hän soitti jopa radioasemalle, vuonna 1984 kun ei voinut näppärästi googlettaa päähän tarttuneita lyriikoita.

Mutta siinä se kappale oli, Levyraadissa. Nyt Toivonen tiesi bändin nimenkin: Dingo.

Hän tiesi myös sen, että tulisi aina olemaan Dingo-fani.

Se alkuaika oli niin paljon kivempaa, kun hysteria ei ollut vielä niin isoa.

Kuten tapana oli, Toivonen tarttui kynään ja kirjoitti yhtyeelle fanikirjeen. Etenkin Dingon keulahahmo Neumann oli saanut nuoren tytön sydämen tykyttämään.

Jonkin ajan päästä postilaatikossa odotti suoranainen ihme: vastaus Toivosen fanikirjeeseen itse dingoilta!

"Se oli vissiin kolmas fanikirje, jonka he olivat saaneet. He hakivat paperikaupasta ruutuvihkon ja kirjoittivat jokaiselle pienen kirjeen. Kannoin sitä aina mukanani", Toivonen kertoo.

Kirjeen lopussa oli isot suudelmat Neumannilta. Toivosen rinnassa kutkutti onnellisesti.

Pirjo Toivonen on käynyt arviolta 20–30 Dingon keikalla. Välillä hän nosti lavalle kassiin piilotetun kasettimankan, jolla äänitti koko keikan. Kasetteja ja ihan oikeita levyjä kuuntelemalla virittäydyttiin aina seuraavan esiintymisen tunnelmiin.

Seuraavaksi oli sitten päästävä keikalle. Virtojen Hiekkarannoilla järjestettiin konsertti, jonne Toivonen suuntasi määrätietoisesti.

Tuohon aikaan häntä kutsuttiin Misaksi, eikä hän nolostellut mitään.

"Minähän menin hakkaamaan takahuoneen ovea, että täällä on Misa. Neumann tuli avaamaan oven ja sanoi ai hei, sinä olet se Misa. Pääsin takahuoneeseen heidän kanssaan juttelemaan."

Virtojen keikka oli Dingon ensimmäisiä, eikä hysteerisiä faneja ollut bändille vielä vaivaksi asti. Toivonen pääsi takahuoneeseen vielä keikan jälkeenkin ja sai kyydin Tesoman risteykseen Dingon keikkabussissa.

Siitä se lähti.

Toivosesta tuli tuttu näky Dingon takahuoneessa. Äiti antoi bussirahaa, mutta yleensä nuori liftasi keikkapaikoille ystävänsä kanssa. Täytyihän vähäisiä rahoja säästää keikkalippuihin, lehtiin ja levyihin.

Nuorella fanilla oli mukana takahuoneessa pieni kameransa. Hän kuvasi bändin poikia, suurimmaksi osaksi Neumannia. Välillä miehet vitsillä irvistelevät kameralle. Nuo haalistuneet valokuvat ovat edelleen Toivosen rispaantuneessa albumissa.

Eräässä kuvassa Neumann meikkaa. Silloin kukaan ei vielä tiennyt laulajan kihlauksesta Marikan kanssa, ja Neumann peitti sormuksensa hanskoilla. Kuvassa kädet ovat paljaina ja sormus välkkyy.

"Yhtäkkiä Neumann hoksasi sen, ja sanoi, että en saa näyttää kuvaa kenellekään. Ja tällaisia kuvia, joissa hänellä on tupakka, ei saanut näyttää myöskään."

Pirjo Toivosen tallentamat valokuvat ovat albumissa, joka alkaa tosin jo hieman hajoilla ahkeran selaamisen tuloksena.

Toivosen muistikuvan mukaan Dingo-hysteria räjähti lopullisesti Helsingin Kaivopuiston keikalla 1984. Toivonen pääsi ystävänsä kanssa aidatulle alueelle, jossa toimittajat seurasivat bändiä.

"Pikkutyttöjä alkoi tulla ihan hirveästi keikoille. He olivat niitä hysteerisimpiä, jotka pyörtyilivät hapenpuutteessa ja tungoksessa."

Soittajat olivat menettäneet yksityisyytensä. Heidän kotiensa pihoilla päivysti jatkuvasti joukko faneja, ja jopa perheenjäsenet joutuivat vaihtamaan puhelinnumeroitaan.

"Se alkuaika oli niin paljon kivempaa, kun hysteria ei ollut vielä niin isoa", Toivonen huokaa.

Show'n kasvaessa eturiviin ei ollut enää asiaa, eikä takahuoneeseenkaan. Jos sinne olisi päästänyt yhden, olisi mukana pakkautunut kymmeniä kiljuvia nuoria. Alkuaikojen tiivis faniporukka hajaantui, Toivonen ei ole kuullut heistä vuosiin.

Bändin poikien kanssa moikkailtiin kun satuttiin törmäämään.

Syksyllä 1986 Dingo järkytti koko Suomea kertomalla hajoamisestaan. Asiaa käsiteltiin jopa iltauutisissa. Toivonen nauhoitti lähetyksen VHS-kasetilleen muiden Dingo-pätkien perään. Sitä hän kelasi edestakaisin, kelasi ja itki.

"Se oli ihan hirveää, itkin ihan hirveästi. Mutta se oli ehkä jo luettavissa rivien välistä. Pojista näki, että he alkoivat olla hyvin väsyneitä, heillä ei ollut enää mitään omaa elämää kun kaikki syynättiin."

Vuosien varrella Toivonen on nähnyt Dingon paluuyrityksiä ja Neumannin soolokeikkoja. Eivät ne ole silti tuntuneet samalta.

Keväällä Dingon tiedottaessa paluustaan alkuperäisellä kokoonpanolla Toivonen oli innoissaan, mutta epäileväinen.

"Mietin, onko tämä pojista lähtöisin vai jostain korkeammalta. Toivon että tämä kantaisi, mutta en tiedä. Toivon, että he jaksaisivat vielä."

Kesällä Toivonen kävi miehensä kanssa Dingon keikalla Tammerfesteilla. Siellä he olivat, tutut pojat lavalla ja ilmassa kaikuivat Toivosen suosikkisävelmät. Tunnelma oli huumaava.

"Itselle tässä on tullut painoa, ryppyjä ja ikää niin kuin pojillekin. Välillä sitä muistaa alkuajoilta Neumannin, kun se veti nahkahousuissa ja meikkiä naamassa. Mutta vanheneminen kuuluu elämään."

Tänä viikonloppuna Dingon kesän kiertue huipentuu Espanjassa Fugefesteillä. Sinne Toivonen ei ole sentään lähdössä.

Pieni pinkka pääsylippuja Dingon-keikoille on säästynyt vuosikymmenten takaa.

80-luvulla fanittaminen ei ollut yhtä helppoa kuin vuonna 2017. Bändien keikkakalenteria ei julkaistu missään, Tampereella Aamulehti tiedotti vain lähialueiden keikoista.

"Kysyimme aina pojilta, milloin heillä on keikkoja Tampereen lähellä, ja he yrittivät kaivaa niitä jostain ruutuvihkosta."

Toivonen keräsi kaikki mahdolliset lehtiartikkelit ja kuvat Dingosta ja liimasi ne huolellisesti Marimekon vihkoon.

Päällään hänellä oli samanlainen t-paita ja sukat kuin Neumannilla, ranteessa kasa renkaita ja muutama sifonkihuivi vyönlenkissä. Huoneen seinät oli vuorattu julisteilla, joista osaan oli teipillä tehty suojakalvo Neumannin kasvojen kohdalle. Laulajalle hän antoi hyvänyönsuukon iltaisin.

Nyt nuo leikekirjat, valokuva-albumit ja julisteet ovat Toivosen varastoissa.

Paljon Toivonen ehti nähdäkin: Dingon nousun ja nopean rysähdyksen huipulta. Parasta oli lopulta vain päästä juttelemaan, höpöttelemään.

"Ei keikan jälkeen ollut bileitä, johonkin huoltoasemalle pojat menivät syömään", Toivonen muistelee ja on hetken hiljaa.

"Eikä ihan kaikkea voi kertoa."

Artikkelissa on käytetty lähteinä seuraavia teoksia: Kari Levola: Kunnian kentät (Artmix, 1985) ja Salla Nazarenko: Neumann – Dingo-kipparin lokikirja (Into, 2017).

Lue myös:

Nuori Dingo-fani kokee syntyneensä väärään aikaan – Unelma täyttyi paluun tehneen yhtyeen keikalla

Lue lisää

Nuori Dingo-fani kokee syntyneensä väärään aikaan – Unelma täyttyi paluun tehneen yhtyeen keikalla

Mies joka ruokki Dingon

Lätkähullu Pirjo kiertää suosikkijoukkueen perässä ympäri Suomea – matkamittariin tuhansia kilometrejä kuukaudessa

Tea Jääskeläinen oli tyytymätön joogatuotteiden laatuun ja alkoi valmistaa niitä itse, nyt Sarwa Yoga on Pohjoismaiden suurin joogatyynytehdas