Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

Nuori Dingo-fani kokee syntyneensä väärään aikaan – Unelma täyttyi paluun tehneen yhtyeen keikalla

Mari-Liisi Hautaniemi purskahti itkuun, kun kuuli Dingon tekevän paluun alkuperäisellä kokoonpanolla.
Mari-Liisi Hautaniemi
Keväällä 2017 Mari-Liisi Hautaniemi perusti Cafe Levottoman Tuhkimon ravintolapäivänä, asun hän valitsi Dingo-teeman mukaan. Muuten fanitus ei vaikuttanut hänen pukeutumiseensa, hän oli siihen liian ujo. Sifonkihuivia hän tosin käyttää laukussaan.

Kun Dingon Sinä ja minä kajahti suuren yleisön tietoisuuteen Levyraadissa vuonna 1984, Mari-Liisi Hautaniemi oli kolmevuotias eikä ymmärtänyt tuon taivaallista kajaalisilmäisestä ja pystytukkaisesta Neumannista tovereineen.

Kun Hautaniemi oli 16-vuotias, ystävä halusi hänen kuulevan erään kappaleen. Oli vuosi 1997, Kulkuri ja kaunotar -kappaleen julkaisusta oli kaksitoista vuotta, mutta se porautui teinitytön mieleen.

"Sen jälkeen ei maailma enää ollut entisensä", Hautaniemi muistelee nyt.

Nykyään Kurikan Lohiluomalla asuvasta Hautaniemestä tuli armoton Dingo-fani vuosia yhtyeen hajoamisen jälkeen. Levyt hän sai haalittua itselleen pitkien etsintöjen jälkeen, ja antoivatpa ystävät hänelle Neumann-paidankin joululahjaksi.

Sifonkihuivit ja rannekorukasat eivät kuitenkaan koskaan päätyneet nuoren naisen vaatekaappiin, ujo Hautaniemi ei halunnut turhaan vetää huomiota itseensä.

"Koin, että olen syntynyt ihan väärään aikaan. Olisin halunnut elää sen villin 80-luvun yleisömeren eturivissä Dingon keikoilla. Mutta se ei ollut mahdollista, ja se oli huutava vääryys."

90-luvun teinille Dingon musiikki oli pakopaikka omassa mielessä jylläävästä epävarmuudesta. Dingon musiikissa Hautaniemi oli turvassa.

"Olen varmaan aina ollut vähän sosiaalinen erakko ja ihmisten mielestä vääränlainen."

Hautaniemi fanitti Dingoa niin lujasti kuin vain teini osaa.

"Vaikka koko bändiä ei enää edes ollut. Mutta se eli sisälläni hyvin äänekkäänä."

Vuosi Kulkuri ja kaunotar -kappaleen kuulemisen jälkeen Hautaniemen tavoitti uutinen, jota hän ei ollut koskaan kuvitellut kuulevansa: Dingo esiintyisi Hartwall-areenalla.

Äiti oli sitä mieltä, että 17-vuotiasta tyttöä ei voisi laskea Kurikasta Helsinkiin. Hautaniemi kuitenkin uhosi, että hänpä lähtisi vaikka se olisi hänen viimeinen reissunsa.

Lopulta Hautaniemi sai äitinsä taivuteltua, vaikka myöntää nyt, ettei nykyään päästäisi omia lapsiaan samanlaiselle keikkamatkalle. Konsertti oli upea, tosin nyt kaksikymmentä vuotta myöhemmin Hautaniemi ei siitä mitään muistakaan.

Vuosien varrella Hautaniemi on ollut Dingolle välillä jopa katkera. Miksi he eivät saaneet pidettyä yhtyettä kasassa? Miksi jonkin niin hienon piti loppua? Hautaniemi ei edes pystynyt kuuntelemaan Dingon uusia kappaleita, vain 80-luvun tuotanto kelpasi.

"Yksi sen ajan elänyt sitten lohdutti, etteivät hekään saaneet jäädä sinne 80-luvulle Dingo-aikaan."

Viime keväänä Hautaniemi sai mieheltään viestin: Dingo on tekemässä paluuta alkuperäisessä kokoonpanossaan. Hautaniemi itki ja huusi, kyyneleet kohoavat silmiin tätä muistellessakin. Mahdoton unelma voisi sittenkin toteutua, hän voisi päästä eturiviin Dingon keikalla.

Toukokuun lopussa Hautaniemi odotti konsertin alkua miehensä kanssa hyvissä ajoin Porin Bar Kinossa, eturiviin oli päästävä.

"Se hetki oli kaikki, mistä olin nämä vuodet haaveillut. Olin eturivissä, ja kun katsoin taakseni, siellä oli valtava, kiljuva massa, yleisömeri. Se oli mahtavaa."

Toisin kuin 80-luvulla Neumann ei ottanut ketään yleisöstä reppuselkäänsä Sinä ja minä -kappaleen aikana. Siihen kyytiin Hautaniemi olisi varmasti yrittänyt, mutta mahdollisuutta ei tullut.

"Eihän siinä voinut muuta kuin rääkyä ja huutaa. Se siinä koomista olikin, mennä kiljuin viisi–kuusikymppisten äijien perään."

Konsertin jälkeen Hautaniemi käveli kohti hotellia miehensä kanssa.

"Hän sanoi, tiedätkö Mari-Liisi, ymmärrän sinua taas vähän enemmän, kun siellä oli niitä muitakin hulluja. Se oli kauneinta mitä olin hetkeen hänen suustaan kuullut."

Lue myös Pirjo Toivonen eli Dingo-huuman alusta loppuun – Pieni kamera tallensi hetket takahuoneissa ja keikkabusseissa

Lue lisää

Pirjo Toivonen eli Dingo-huuman alusta loppuun – Pieni kamera tallensi hetket takahuoneissa ja keikkabusseissa

Mies joka ruokki Dingon

"Pave Maijanen kasvatti syysruista, oli hirviporukassa ja otti ruuat omasta maastaan" – taitelija lämpeni muistelmille vasta, kun lääkäri kertoi hänelle huonoja uutisia

Aineettomat investoinnit unohdettu