Kalle Päätalo oli koko kansan terapeutti – uusi elämäkerta kertoo Iijoki-sarjan tapahtumat ja kirjailijauran alkuvaiheet - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Kalle Päätalo oli koko kansan terapeutti – uusi elämäkerta kertoo Iijoki-sarjan tapahtumat ja kirjailijauran alkuvaiheet

Päätalo oli selviytyjä, joka selätti myös kirjailijan työhön liittyvät vaikeudet.
Mikko Ihalaisen kotiarkisto / SKS
Kalle Päätalo kirjoitti pitkään kirjoituskoneella. Tietokoneeseen siirtyminen ehkä pidensi hänen kirjailijan uraa, sillä se rasitti vähemmän sormia. Päätalo vaihtoi tietokoneeseen vuoden 1980 lopulla.

Kalle Päätalo oli vaatimaton ja syrjäänvetäytyvä mies. Varsinkin nuorena häntä vaivasi heikko itsetunto, ja hän oli perso muiden kehuille, joita tosin harvoin sai.

Silti hän kirjoitti omasta elämästään 17 000 sivun pituisen, 26 nidettä käsittävän Juuret Iijoen törmässä -sarjan.

Kirjoissa kuvataan piinaavan tarkasti koko Päätalon elämä, kaikkine nuoruuden ja sotien vaikeuksineen ja elämän pohjakosketuksineen. Vaatimattoman miehen kirjoja myytiin satoja tuhansia, sillä ne toimivat terapiana sodan kokeneille suomalaisille.

”Päätalo lääkitsi suuren muutoksen kokeneita ihmisiä, joiden piti rakentaa kaupunkilaisidentiteetti maalaisuuden sijaan. Hän antoi kasvot sodan tuhojen jälleenrakentamiselle ja maaseudun rakennemuutokselle”, Päätalosta elämäkerran kirjoittanut Ritva Ylönen kuvaa kirjailijan merkitystä.

Ylönen on fanittanut ”Koillismaan Proustiksi” kutsuttua kirjailijaa jo vuodesta 1965 lähtien. Hän teki Päätalosta yliopiston opinnäytteet ja väitteli Iijoki-sarjasta tohtoriksi vuonna 2013. Siksi aineistoa oli paljon jo valmiina.

Elämänkertaa varten Ylönen vertasi Iijoki-sarjan kirjoja ja tuhansia muita lähteitä. Hän löysi joitakin eroja todellisuuden ja kirjojen välillä, vaikka pääosin Päätalo pysytteli totuudessa.

”Päätalo liioitteli ja paisutti tarinoita sekä unohti joitain yksityiskohtia, esimerkiksi kastepapin nimen ja kotitilan hehtaarimäärän.”

Ylösen lähteiden mukaan Kallioniemen tila oli vajaat kaksikymmentä hehtaaria, ”siitäkin suurin osa jonninjoutavaa rämettä”. Myös avioerosta ensimmäisellä vaimolla oli erilainen tarina.

Päätalo teki monia asioita erilailla kuin muut. Esimerkiksi sotakuvauksissa hän ei tehnyt itsestään sankaria.

”Hän oli aikalailla ainoa, joka kuvasi sotaa töpinän näkökulmasta. Se oli merkittävää, sillä aikamoinen määrä ihmisiä palveli niissä tehtävissä.”

Päätalo palveli suurimman osan ajasta ”töpinässä”, eli huoltohommissa. Pääasiassa hän oli keittäjä ja talousaliupseeri.

Päätalo ei säästellyt kirjoissa itseään. Hän kertoi poikkeuksellisen avoimesti lapsuuden ja nuoruuden vaikeuksista, sota-ajan raskaudesta sekä ajasta Lahden tyttölyseolle perustetussa veneeristen tautien, eli sukupuolitautien, osastolla.

Kirjojen luulisi olevan ankeita ja synkkiä, mutta näin ei ole. Henkilöhahmojen rikkaus ja syrjäseutujen selkosten viimeinen selviytymiskeino, huumori, luovat päinvastaista tunnelmaa.

Iijoki-sarjassa on lähes 1 800 eri hahmoa. Varsinkin nuoruuden Koillismaan henkilöt saavat Päätalolta tarkan käsittelyn kirjoissa.

”Kuvaamalla itsestään huonoimmatkin puolet Päätalo katsoi, että voi antaa muille samalla mitalla”, Ylönen sanoo.

Suurin osa Iijoki-sarjan hahmoista tai heidän esikuvistaan on jo kuollut. Ylönen harmittelee, että heitä olisi pitänyt haastatella jo paljon aikaisemmin.

Köyhyydestä ja surkeudesta kirjailijaksi ponnistanut Päätalo oli lopulta painosten kuningas. Kirjoittaminen ei kuitenkaan ollut hänelle hupihommaa, selviää Ylösen kirjasta.

Päätalo jännitti esiintymisiä ja oli herkkä kritiikille. Hän ei aluksi ollut kriitikoiden suosikki, sillä kirjoista muka puuttui kirjalliset hienoudet.

Päätalo myös valitteli, että elämä vain livahti ohitse. Hän ei ehkä itse tajunnut täysin omaa asemaansa.

”Meriittilista on niin pitkä, että menisi koko päivä niiden luettelemiseen”, elämäkerturi Ylönen tuumaa.

”Olen lukenut kirjoja elämäntaidon oppikirjoina, niin paljon Päätalo koki erilaisia elämänvaiheita.”

Ritva Ylönen: Kalle Päätalo – kirjailijan elämä. 520 sivua. SKS.

Lue lisää

Yhteiskunta kehittyy koko ajan

Kalle Päätalo -visasta uhkasi loppua osallistujat, kun kaikki vastaukset tiedettiin

Kalle Päätalon kirjalliset oppi-isät olivat tarinoiden, kiroilun ja murteiden mestareita

Kirja-arvio: Koskettavia kohtaloita Koillismaalta