Ihmiset & kulttuuri

Pyhäinpäivän lyhty syntyy helposti poraamalla kurpitsaan reikiä – sisuksesta tehdään ruokaa

Kynttilän sijaan kurpitsan sisälle voi sujauttaa paristokäyttöisen valosarjan.
Heli Ilkka
Kurpitsalyhdyn yläosan voi jättää yhtenäiseksi, jos kynttilän sijasta laittaa sisälle paristokäyttöisen valon. Katso ohjekuvat kuvan reunassa olevalla nuolella.

Amerikkalainen halloween kurpitsa­lyhtyineen rantautui Suomeen 1980–90-luvuilla. Moni on omaksunut juhlasta itselleen syys­perinteen.

Halloweenia, tai suomalaisittain kekriä, juhlitaan pyhäinpäivän aattona, tai lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Pimeyden juhlien koristelu on hauskaa. Kirsikkana kakun päällä on tietysti kurpitsa­lyhdyn kaiverrus.

Hymyilevän kurpitsanaaman sijaan lyhdyt voi koristella vaikkapa erilaisin reikäkuvioin. Kurpitsa­lyhtyjen valmistus on yllättävän helppoa, joskin hieman sotkuista. Kaiverruspuuhaan kannattaa ryhtyä kauniina syyspäivänä ulkosalla.

Kurpitsasta sahataan auki yläpuoli tai alapuoli tarpeen mukaan. Sahatun aukon kautta sisus kaiverretaan tyhjäksi. Kun sisus on tyhjennetty ja kuori kuvioitu, kurpitsan sisään laitetaan kynttilä tai valosarja. Pistemäiset reiät luovat kauniin pehmeän valon.

Näin kaiverrat kurpitsan

1. Pieni kurpitsalajike hokkaido on sopivan kokoinen lyhdyksi. Saha­laitaisella leipäveitsellä kuoren leikkaaminen onnistuu helposti. Tarvitset myös terävän lusikan sisuksen tyhjentämistä varten. Lisäksi tarvitset poran sekä paristolla toimivia valosarjoja.

2. Sahaa kurpitsaan kaiverrus­aukko sisuksen tyhjentämistä varten. Näissä lyhdyissä kaiverrusaukko on tehty kurpitsan pohjaan. Kaiverrus­aukon voi tehdä myös kurpitsan yläpuolelle siten, että irti sahattu pala asetellaan takaisin hatuksi.

3. Tyhjennä kurpitsa kaivertamalla sisus lusikalla ulos. Kaiverra sen jälkeen kuorta vielä ohuemmaksi terävällä ja jämäkällä lusikalla. Noin 1 cm paksuinen kuori on sopiva. Älä heitä sisältä kaiverrettua massaa pois. Siitä voi valmistaa kurpitsakeittoa tai piirasta.

4. Poraa ohuella poranterällä kurpit­soihin pieniä reikiä. Tee kurpitsoihin erilaiset reikäkuviot, yksi täyteen reikiä, toiseen pystyraitoja ja kolmanteen vain alaosa reikäiseksi. Reikien poraaminen on sotkuista puuhaa, koska pehmeää kurpitsaa lentelee ympäriinsä. Poraa reiät ulkosalla tai suojaa keittiö hyvin. Kurpitsojen valoiksi kätevät ovat paristolla toimivat valosarjat. Niissä pieni paristokotelo asetetaan kurpitsan sisään eikä johtoja jää näkyville.

Ohjeita kurpitsaruokiin

"Köyhän miehen lakkahilloa" ja muita herkkuja - kurpitsasta saa halpaa ja terveellistä ruokaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kurpitsasosekeitto

Kotimainen vesimeloni on kesän hittituote, joka viedään käsistä – katso video salolaiselta meloniviljelmältä

Komea sammalgraffiti syntyy seinään sokerin ja piimän avulla, mutta odotteluun tarvitaan annos kärsivällisyyttä