Ihmiset & kulttuuri

Ruokateatterissa syödään lavalla ja katsomossa

Riihimäellä ja Kuopiossa esitettävä Illalliset tarjoilee katsojille samoja ruokia kuin näyttelijöille estradilla.
Aki Loponen/ Pictuner Oy
Teatteria, sirkusta ja tanssia yhdistelevä esitys alkaa uudenvuodenaatolta tutulla Illallinen yhdelle -pienoisnäytelmällä. Hovimestari James (Antti Lahti) tarjoilee illallisen neiti Sophien (Liisa Ruuskanen) syntymäpäiväjuhlilla, joiden kaikki kutsuvieraat ovat jo kuolleet.

Teatteriesitys alkaa pian, mutta tällä kertaa yleisö ei pönötä siisteissä penkkiriveissä. Pieneen saliin on katettu illallispöytiä, tarjoilijat kiertävät ottamassa juomatilauksia. Jotkut ovat selvästi viettämässä pikkujouluja.

Riihimäen teatterissa on alkamassa kolmesta pienoisnäytelmästä koostuva Illalliset-niminen esitys, jonka aikana nautitaan kolmen ruokalajin yllätysmenu. Alku-, pää- ja jälkiruoka näkyvät myös salin keskelle nostetulla lavalla.

Tässä teatteriesityksessä ruoka ei ole vain väliajalla nautittu pieni leivos vaan esityksen kivijalka. Tämä on ruokateatteria.

Ruokateatteri on Liisa Ruuskasen luomus, ja hän on myös Illallisten toinen näyttelijä.

Uraa tanssin ja koreografian parissa tehnyt Ruuskanen joutui joitain vuosia sitten pohtimaan tulevaisuuttaan, kun hänen polvensa alkoi oikutella.

"Piti miettiä, mitä muuta elämässä voisi tehdä. Ruoka on aina ollut minulle todella iso intohimo, joten hakeuduin kokkikouluun."

Ruuskasen suunnitelmissa oli siirtyä kokonaan ruokapuolelle.

"Seisoessani hellaan ääressä rupesi sitten viriämään ajatus, että teatterin ja ruuan voisi yhdistää."

Ruuskanen valmistui kokkikoulusta vuonna 2008, ja ensimmäinen Ruokateatterin esitys sai ensi-illan vuotta myöhemmin.

Keittiöstä onkin helppo ammentaa aineksia teatterilavalle. On tunnesyömistä, ruualla rankaisemista ja palkitsemista, gastronomista historiaa, aivan arkipäiväisiä aterioita ja hienoja juhlakattauksia.

"Mitä enemmän ruokaa miettii, sitä enemmän siihen tulee politiikkaa mukaan, maailman tuho ja pelastuminen."

Riihimäen teatterissa annokset tarjoillaan kolmen näytelmän välissä, mutta välillä Ruuskanen on myös ajoittanut syömisen ja esityksen osittain päällekkäin. Se on esiintyjille haastavampaa, mutta tuo näytelmään uutta potkua.

Yllätyselementti onkin vahvasti läsnä teatteriesityksissä. Illallisten kolmen ruokalajin menu on salaisuus, siksi sitä ei tässäkään jutussa sen enempää avata. Ruuskanen myös mieluusti leikittelee yleisön ja ruuan suhteella.

"Viime vuonna tarjolla oli pelkkää kasvisruokaa. Huijasimme käsikirjoituksessa niin, että yleisö luuli munakoisoa lihaksi. Pelkäsin, että nyt tulee palautetta nälkäisiltä insinööritoimiston pikkujoulunviettäjiltä, mutta kaikki meni hyvin."

Illalliset on Tanssiteatteri Minimin ja Riihimäen teatterin yhteistuotantoa. Sen kolmas pienoisnäytelmä, Kokkaus kolmelle, on Taru Kivisen ohjaama ja käsikirjoittama. Siinä Lahja-rouva (Ruuskanen) valmistaa viimeisen aterian aikuisille lapsilleen.

Jokaiseen esitykseen on myynnissä kaksi vip-lippua, jotka oikeuttavat paikaan Lahjan illallispöydässä keskellä estradia. Alun perin Lahjan lapsiksi oli ajateltu kahta Riihimäen teatterin näyttelijää, mutta aikatauluongelmien vuoksi se ei onnistunutkaan.

Loppujen lopuksi näyttelijäkato osoittautui onnenpotkuksi, sillä vip-paikoille on joissain esityksissä ollut jopa tunkua. Se tuo myös hauskan lisän esitykseen.

"En minä sinne itse haluaisi, mutta olen rakentanut tällaisen ansan jollekin muulle", Kivinen sanoo nauraen.

Liisa Ruuskanen tapaa vip-katsojat ennen esitystä, ja painottaa, että pieni piikittely lavalla on käsikirjoitettua, ei mitään henkilökohtaista.

"Lauantaina oli jännää, koska ihmiset viihtyivät lavalla niin hyvin. He alkoivat näytellä lapsiani ilmehtien ja nyökkäillen."

Entä jos pöytään istahtaisi joku hieman turhan paljon pikkujoulujen kunniaksi viiniä naukkaillut?

"Kyllä minä olen sen verran esiintynyt, että uskon selviäväni, jos joku rupeaa jotain heittelemään", Ruuskanen vakuuttaa.

Illalliset esitetään Riihimäen teatterissa vielä 22.11.–9.12, Kuopiossa Sotku-teatterissa 16.11.–16.12. ja Kuopion Klubilla 30.11.–31.12.

Lue lisää

Teatteri: Palkittuun romaaniin perustuva Bolla luikertelee ihon alle – vääränlaista rakkautta väärässä paikassa väärään aikaan

Eespäin, eespäin tiellä Thalian

Hitaasti koronteenikuplaan hiipivä toivo laukaisi itkettävän ikävän

Teatteriarvio: Peppi Pitkätossun matkaan voi hypätä omalta kotisohvalta käsin – ruudulle puristettu teatterielämys on kompromisseista huolimatta riemukas kokemus