Ihmiset & kulttuuri

Itsenäisyyspäivänä myönnetään 3 805 kunniamerkkiä

Suomen satavuotisjuhlavuonna kunniamerkkejä myönnetään muun muassa paralympia- ja olympiavoittajille.
Säde Aarlahti
Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan keskiviikkona 6. joulukuuta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien suurmestari, on tänä itsenäisyyspäivänä päättänyt antaa ansioituneille Suomen kansalaisille yhteensä 3 791 kunniamerkkiä.

Vapaudenristin ritarikunta, jonka suurmestari tasavallan presidentti myös on, myöntää tänä itsenäisyyspäivänä 14 kunniamerkkiä.

Korkeimman kunniamerkin saa tänä itsenäisyyspäivänä taloustieteen Nobel-palkinnon viime vuonna voittanut Bengt Holmström. Hänelle on myönnetty Suomen Leijonan suurristi.

Toiseksi korkein kunniamerkki myönnetään Turun telakan uuteen nousuun johtaneen saksalaisen Meyer Werft -telakkayhtiön hallituksen puheenjohtajalle Bernard Meyerille.

Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin saavat muun muassa elokuvaohjaaja Aku Louhimies, ohjaaja ja kirjailija Juha Hurme sekä taiteilija Pirkka-Pekka Petelius.

Presidentti muistaa tänä vuonna erityisesti urheilijoita. Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki solkineen myönnetään 26 paralympia- ja olympiavoittajalle, muun muassa Toni Niemiselle ja Heli Rantaselle. 22 paralympia- ja olympiavoittajaa, muun muassa Hannu Manninen ja Juha Mieto saavat Suomen Leijonan ritarimerkin solkineen.

Maa- ja metsätaloustuottajajärjestö MTK:n luottamus- ja toimihenkilöitä on merkkien saajissa tänä vuonna vähän. Se johtuu siitä, että MTK:ssa on jaettu järjestön 100-vuotisjuhlavuoden takia paljon omia kunnia- ja ansiomerkkejä. Niitä ja ritarikuntien merkkejä järjestö ei hae lähellä toisiaan.

Täydelliset kunniamerkin saajien luettelot löytyvät Ritarikuntien sivuilta ja Vapaudenristin Ritarikunnan sivuilta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Poliisi otti vielä puolenyön aikaan kiinni 14 ihmistä Pikkuparlamentin puistossa 

Presidenttiparin kättelyyn saapui ensimmäisenä kenraali Jaakko Valtanen –  Presidentti Niinistö: Ympäristö ja ilmasto paljon suurempi asia kuin yhden illan kannanotto

Itsepäisyyspäivän juhlat