Ihmiset & kulttuuri

Joulunviettoa lehmien ehdoilla: Hautausmaalle aattoillan päätteeksi, joulukirkkoon vasta tapanina

"Parhaat muistot ovat niiltä vuosilta kun lapset kävivät kyläkoulua", miettii MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola joulukalenterin kolmannessa luukussa.
Jarkko Sirkiä
Lehmien hoito rytmittää Mikko Tiirolan perheen jouluviettoa.

Keski-Suomessa Petäjävedellä asuva Mikko Tiirola on MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja ja metsänomistajien ykkösmies edunvalvontarintamalla. Mutta Tiirola on myös lypsykarjatilallinen, ja se rytmittää perheen joulun viettoa. Juhlapyhinäkin lehmät hoidetaan ensin ja vasta sen jälkeen riennetään joulutouhuihin.

"Joulusauna on myöhemmin kuin monella muulla ja haudoille mennään vasta aattoillan päätteeksi, mutta silloin kynttilämeri ja rauhoittunut kalmisto ovatkin hienoimmillaan", hän sanoo.

"Aamulla ei edes yritetä sännätä joulukirkkoon vaan perinteeksi meille on muodostunut tapaninpäivän kynttiläiltakirkko vanhassa kirkossa."

Petäjäveden vanha puukirkko on rakennettu 1760-luvulla ja se on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi, joten tunnelmaa sieltä ei puutu.

Jouluaaton aamupäivän perinteisiin kuuluvat Tiirolan perheessä savusaunan lämmitys ja kinkun maistelu. Joulurauhan julistuksen jälkeen perhe kokoontuu ruokapöytään. Kuusi on tuotu tupaan jo ennen aattoa.

"Parhaat muistot ovat niiltä vuosilta kun lapset kävivät kyläkoulua. Kylän kuusijuhlassa, lasten joulunäytelmässä ja sen pitkässä valmistelussa rekvisiittoineen oli jotakin erityistä."

Aina joulunvietto ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaisesti. Vajaa kymmenen vuotta sitten aattona oli käynnissä aivan muut säpinät, kun lämpökeskuksessa oli sattunut putkirikko aaton vastaisena yönä.

"Kattila oli silloin vanhassa aiv-siilossa ja lattialla oli metri vettä ja kattila tietenkin sammuneena. Palokuntaa tarvittiin ja oli mennä aikataulut uusiksi, kun tytöille oli luvattu kasata paljukin toimintakuntoon."

Kaikesta lopulta selvittiin, jopa paljun teosta vanhaan, pyöreään maitotankkiin. Palju toteutettiin niin, että vesi kuumennettiin kytkemällä maitotankki kaminaan.

"Kaikki lopulta järjestyi silloinkin, vaikka joulurauha siirtyikin iltapäivän puolelle."

Lue lisää