Ihmiset & kulttuuri

Citytorppari vaikuttui maaseudun elämänmenosta

Yhteisötaiteilija Ulla Remes on huolissaan yhteiskunnallisen keskustelun kärjistymisestä ääripäihin.
Petteri Kivimäki
Citytorpparina Hankasalmella toimiva Ulla Remes (vas.) käyttää tämän syksyn töissään materiaalina huovutettua villalankaa. Remes ja paikallisoppaana toiminut Hankasalmen 4H-yhdistyksen toiminnanohjaaja Elsi Jääskeläinen koristelivat tiistaina Hankasalmen museokylän pihapiiriä lauantaista joulutoria varten.

Yhteisötaiteilija Ulla Remes Kuopiosta on toiminut citytorpparina Hankasalmella kuluvan viikon. ”Koen, että olen omalta osaltani tehnyt maaseutua näkyväksi muun muassa sosiaalisen median kautta.”

”Olen kerännyt yhteisötaiteen keinoin suurelta joukolta maaseudun ihmisiä ajatuksia koskien heitä itseään, omaa kotiseutua sekä satavuotiasta Suomea”, Remes kertoo.

Viikon aikana Remes on ehtinyt vierailemaan niin Kärkkäälän 4H-kerhossa, Metsätähden palvelutalossa, paikallisessa yrityksessä Jari-Pekassa, maaseutuyritys Valkolassa, Ristimäen alakoulussa kuin Hankasalmen museokylässäkin.

Lauantaina Hankasalmen citytorppari-hanke huipentuu museokylän pihapiirissä järjestettävään joulutoriin.

Yhteisötaiteilija kertoo vaikuttuneensa Hankasalmen monipuolisuudesta.

”Ei minulla ollut esimerkiksi aiemmin mitään tietoa siitä, että täällä tehdään revontulitutkimusta. Lisäksi Metsätähden palvelutalo on ollut yksi Suomen ensimmäisistä paikoista, jossa lapsia ja vanhuksia kohtautetaan laitosympäristössä”, Remes kertoo.

Maaseudun Sivistysliiton Seudullista satoa -hankkeen citytorppari-toimintamuoto jalkautettiin kuluvalla viikolla Hankasalmelle.

Remes korostaa työssään sosiaalista kohtaamista sekä avointa keskustelua.

”Yhteisötaiteessani pyrin siihen, että ihmiset altistetaan myönteiselle vuorovaikutukselle. Se voi tarkoittaa myös sitä, että pystyy puhumaan turvallisesti ikävistä ja hankalista asioistakin”, Remes tähdentää.

Seudullista Satoa -hankkeen keskeisenä tavoitteena on maaseudun sekä kyläyhteisöjen elävöittäminen.

Lisäksi citytorppari-toimintamuodolla pyritään maaseudun ja kaupunkien välisen vastakkainasettelun lieventämiseen.

Remes kantaa citytorpparin arvonimeä ylpeydellä.

”Olen todella iloinen, että tulin valituksi juuri tähän hankkeeseen. Vaikka olen asunut urbaanissa ympäristössä jo 30 vuotta, olen lähtöisin Pielavedeltä, joka on Hankasalmen kokoinen kunta.”

Yhteisötaiteilija on huolissaan alati kovenevasta yhteiskunnallisesta keskustelusta.

”Puhe kärjistyy ääripäihin, olipa kyse sitten maaseudusta ja kaupungeista tai monesta muusta asiasta. Järkevää ja sovittelevaa keskustelua tarvitaan nyt kipeästi, jottei keskusteluyhteys eri ihmisryhmien välillä mene kokonaan poikki”, Remes painottaa.

Citytorppari-toimintamuoto sai alkunsa 2015, kun maaseudun perhe saapui Mustikkamaan torpan asukkaaksi Helsingin keskustaan heinäkuuksi 2015.

Maaseutukulttuuria ja paikallisidentiteettiä nostetaan esiin hankkeessa toteuttamalla markkinatapahtumia ja erilaisia myyjäisiä kyläyhteisöjen, yrittäjien ja yhdistysten kanssa.

Keski-Suomessa toimintamuoto toteutettiin Jyväskylän Korpilahdella, Saarijärvellä, Viitasaarella ja nyt viimeisimpänä Hankasalmella.

Ulla Remeksen ja hankasalmelaisten Hyvän kehät -yhteisötaideteoksen sosiaalisen median osuus julkaistaan #citytorppari -tunnuksella Instagramissa ja Facebookissa. 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ensi kertaa eduskuntaan pyrkivä Tommi Lunttila: "Maaseudulle tarvitaan uusia yrittäjiä"

Maaseutu tarvitsee Petteri Orpon

Vielä kaksi päivää ennakkoa