Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

Höveli skotti tarjoaa juhlaillan Edinburghissa: "Satavuotias Suomi, minusta se on valtava asia"

Skotitko nuukia? Kaikkea kanssa. Harry S. Nimmo järjestää 100-vuotiaalle Suomelle kunnon juhlat.
Kimmo Lund n
Pöytä koreaksi joka puolella maailmaa. Suomen kunniakonsuli Skotlannissa, Harry S Nimmo, tarjoaa isot juhlat Suomelle ja Skotlannin suomalaisyhteisölle.

Suomen kunniakonsuli Skotlannin Edinburghissa, Harry S. Nimmo, kattaa 100-vuotiaan Suomen itsenäisyyden kunniaksi pöydän koreaksi, ja on kutsunut 250 vierasta juhlimaan.

Kutsuvieraista noin puolet on Skotlannissa asuvia suomalaisia eri aloilta. Harry Nimmo mainitsee vieraistaan nimeltä Suomen Lontoon-suurlähettilään Päivi Luostarisen ja Skotlannin kulttuurista, turismista ja ulkosuhteista vastaavan ministerin Fiona Hyslopin.

Kunniakonsuli Nimmo on varannut juhliin Edinburghin kuululla Royal Milella sijaitsevan Signet Libraryn upeat tilat. 250 vierasta, neljä ruokalajia ja shampanjaa – mitä vastaanotto oikein maksaa ja kuka kuittaa laskun?

"Pelkäänpä pahoin, että minä sen maksan. Paljonko? Mieluummin en sano, mutta viisinumeroinen summa se on", Nimmo vastaa.

Puntia, arvatenkin.

"Satavuotias Suomi, minusta se on valtava asia, joka tulee huomioida myös Skotlannissa. On kunnia edustaa Suomea täällä", sanoo Nimmo intoa äänessään MT:n haastattelussa.

Juhlapöydän antimina on canapé-cocktailpaloja, lihapullia puolukkahillolla, juustoja, tummaa leipää ja lohta, toast skagen ja juomaksi shampanjaa.

Musiikista huolehtii Scottish Chamber Orchestra ja suomalainen naiskuoro Glasgowista.

Nimmo työskentelee sijoitusvarallisuudeltaan Euroopan toiseksi suurimman henki- ja eläkevakuutusyhtiön Aberdeen Standard Investmentsin sijoitusjohtajana. Kolme vuotta sitten kunniakonsuli piti vastaanoton kotonaan sadalle kutsutulle. Vieraana tuolloin oli myös suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi, joka sittemmin on toiminut Suomi 100 juhlavuoden suurlähettiläänä – aina viime viikon eläkkeelle siirtymiseensä saakka.

Huhtaniemi kertoo, että juhlavuotena ulkoministeriö panostaa eri puolilla maailmaa edustustoissaan ja konsulaateissaan. Viime vuosina on säästetty, mutta nyt juhliin on budjetoitu yhteensä 500 000 euroa.

"Lähetystöjä on pyydetty jo varhain lobbaamaan vieraiksi mahdollisimman korkean tason edustajia, Huhtaniemi kertoo.

Suomen ulkoministeriöllä on yhteensä 90 toimipistettä maailmalla. Suurähetystöjä niistä on 73.

Isommissa kohdemaissa kuten Britanniassa itsenäisyyspäivän ympärillä voi olla useampia tapahtumia.

Edinburghin vastaanotto pidetään 4. joulukuuta. 6. joulukuuta Suomen suurlähetystö järjestää oman itsenäisyyspäivän vastaanottonsa Lontoossa.

Suomalaiset kulttuurin lähettiläät ovat niin ikään näyttävästi mukana maailman eri kolkilla. Lontoossa BBC:n sinfoniaorkesteria johtaa 6. joulukuuta Sakari Oramo ja päivää myöhemmin konsertin johtaa Esa-Pekka Salonen. Tukholmassa tahtipuikko on Jukka-Pekka Sarastella ja solistina laulaa Karita Mattila. Berliinissä orkesteria johtaa Ralf Gothoni.

Metallibändi Nightwishin entinen solisti Tarja Turunen esiintyy Uruguayn Montevideossa ja myöhemmin Argentiinan Buenos Airesin Suomen-lähetystössä.

Tarjolla lähetystöissä on kokkien Kim Palhusin ja Arto Rastaan suunnittelemasta juhlavuoden menusta poimittuja suomalaisherkkuja yhdistettynä paikallisiin antimiin.

Suomi 100 juhlavuoden tiedottaja Tiina Tähtinen kertoo, että tarjoiluja varten edustustoihin on ennalta toimitettu maailmalla harvinaisempia raaka-aineita kuten esimerkiksi ruisjauhoja, savumuikkuja, suomalaisia metsäsieniä ja tervapastillejakin tervamarinoidun lohen mausteeksi.

Lue lisää

Näin höveli skottikonsuli ja Mixu Paatelainen juhlivat Edinburghissa Suomen itsenäisyyttä – "It was spectacular!"

Kirja, joka aiheutti ihmeen Skotlannissa

"Katalonia näyttää tietä Skotlannille"

On aika muistaa veteraaneja kortilla – itsenäisyyspäivän korttikeräys alkaa