Ihmiset & kulttuuri

Sukupolvi vaihtuu, traktorin väri pysyy – Tunnelmalliset kuvaparit kertovat maaseudusta ennen ja nyt

Ihmiset & kulttuuri

Sukupolvi vaihtuu, traktorin väri pysyy – Tunnelmalliset kuvaparit kertovat maaseudusta ennen ja nyt

Ihmiset & kulttuuri 05.12.2017

MT julkaisi lukijoiden kuvia 100-vuotiaan Suomen maaseudulta ennen ja nyt.

Miltä tällä paikalla mahtoi näyttää 50 vuotta sitten?

Vastauksia löytyy valokuva-albumeista, joita MT:n lukijat ovat raottaneet 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Kuva-aarteiden anti oli ilahduttavan monipuolista – itsenäinen Suomi on saanut todistaa monia värikkäitä vaiheita.

Kuvissa näkyy sukupolvien ketju ja maaseutumaiseman jatkuva muutos. Traktorit korvaavat suomenhevoset, metsät kasvavat ja koneet kehittyvät.

Jotkut asiat eivät muutu: vuodet voivat vieriä, mutta perhesiteet pysyvät.

Jotkut asiat eivät kuitenkaan muutu: Vuodet voivat vieriä, mutta perhesiteet pysyvät.

Eikä traktorin väristä tingitä.

Kuvia on käsitelty ja rajattu verkkoversiota varten.

Otto Rikhard Syrjänen (1863–1937) toimi opettajana Ul. Pyhäjärvellä (nyk. Karkkila) vuodesta 1887 alkaen.

Kouluun valittiin käsityönopettajaksi Aina Aleksandra Koskinen (1873–1958) Pyhäjärven Haaviston kylästä, Kosken tilalta. Aina oli tällöin 15-vuotias.

Jo seuraavana vuonna Aina ja Otto menivät naimisiin. Otto osti Ainan kotitilan sen tultua myyntiin ja ryhtyi kokoaikaiseksi maanviljelijäksi. Tilalla panostettiin etenkin maidontuotantoon ja uusi navetta valmistui tilan omista tiilistä vuonna 1928. Tiettävästi navettaan mahtui jopa 80 ayrshire-lehmää. Kuva on otettu ruokasalissa.

Tila siirtyi sukupolvenvaihdoksen kautta Oton pojanpojan pojalle Vesa Syrjäselle vuonna 2005. Meri-Tuuli muutti tilalle 2006. Vuonna 2012 tila siirtyi luomutuotantoon. Karjasta on luovuttu jo vuonna 1952.

Pääosa tilan rakennuksista on vielä olemassa ja talon pihapiiri on pysynyt lähes muuttumattomana, joten melko keskeinen osa nykyisen isäntäparin elämää on vanhojen rakennusten kunnostaminen.

1930-luvulla toteutettiin Kallenaution tilalla sukupolvenvaihdos, jossa alun perin vävyksi taloon tullut Albinus Aaltonen luovutti tilan pojalleen Aarno Aaltoselle ja tyttärelleen Aili Teittiselle. Kuva on otettu Riihivainio-nimisen pellon reunalta, jossa kasvoi ruista.

Vuonna 2014 Riihivainion ruispellolla seisova Aarno Aaltosen (myöh. Kallenautio) poika Ilkka Kallenautio teki sukupolvenvaihdoksen tyttärensä Johanna Kallenaution sekä vävynsä Jussi Valkeajoen kanssa. Vanhan kuvan riihi purettiin 1960-luvulla, mutta 2011 lähes samaiselle paikalle siirrettiin lähistöltä toinen riihi, joka näkyy uuden kuvan taustalla.

”Isäni Leo Saarinen äestää samaa peltoa 1955 keväällä Fordson Majorilla, mitä minä olen äestämässä vuonna 2015 Valtralla”, kertoo Timo Saarinen. Kuvassa Saarisen isä on juuri kotiutunut työmatkaltaan Keski-Euroopasta. Hän haki uutta laivaa Hollannista Rottedamin telakalta. Samalla reissulla on käyty myös Pariisissa, koska peltoa äestetään baskeri päässä.

”Kuvien ottamisen välissä on tapahtunut paljon. Pellot on salaojitettu ja isäni kuvassa hänen takanaan näkyy puita. Samaiseen peltosaarekkeeseen on rakennettu viljankuivaamo 1990-luvulla. Traktoreiden väri on kuitenkin pysynyt samana!”

Pelkolan kylässä sijaitsevan Ojalan tilan ensimmäinen traktori ostettiin 1964 Hämeenlinnasta SMK-kaupasta. Kuvassa poseeraavat viljelijä Henry Ojala sekä lapset Tarmo ja Sirkka. ”Kuvasta aistii syksyn kuulauden ja kauneuden vaikka olemmekin perunannosto­puuhissa”, muistelee Sirkka-Liisa Ojala. ”Kesä ja ilmeisesti myös syksy on ollut hyvä, koska perunaa oli tullut tosi paljon ja se oli hyvälaatuista. Sitä riitti talveksi myös lehmien ja sikojen rehuksi.”

Vuonna 1981 ostettu Valtra Valmet 800 on Henry Ojalan viimeinen traktori. Traktorin ajo päättyy tähän syksyyn. Tilan peltojen viljelyä jatkaa Tarmo Ojala oman työnsä ohella. ”Karjasta on luovuttu eikä tilalla ole edes kissaa kurittamassa hiiriä. Kuvanottopäivä oli kaunis ja auringonpaisteinen – toivottavasti se enteilee valoisaa tulevaisuutta myös maataloudelle jatkossakin.”

Seppo Koivulahti seisoo saman kiven vieressä, mutta välillä aikaa on kulunut yli 50 vuotta. ”Sepon isä oli hakkauttanut aukon vuonna 1952. Aukko kylvettiin männylle 1953”, kertoo kuvaparin lähettänyt Timo Koivulahti.

Varpaisjärvellä Kallion tilan isäntä Lauri Mäkitörmä pitää Kaisa-hevosta kiinni navetan edessä 1960-luvulla.

Navetta on valmistunut vuonna 1956. Sementtitiilinen kulma erottuu uudessakin kuvassa, jossa tilan nykyisen isäntäparin Outi ja Timo Rönkön poika Mikko, 7 vuotta, on traktorinsa kanssa.

Punatiilinen maitohuone valmistui 1983 ja viimeisin navetan laajennus on vuodelta 1989, jolloin navettaa vähän jatkettiin ja päähän tehtiin salvosiilot.

Eino Lehtonen on veljensä Arvin kanssa kylvötöissä 1930-luvulla. Tuolloin veljekset pitivät Rauman Lapin Kauklaisten kylässä sijaitsevaa Niemelän tilaa yhdessä.

"Tila oli kotitilan lisämaana, ja Arvi luopui osuuksistaan 1939 isäni jatkaessa isännyyttä vuoteen 1978. Isännyys siirtyi minulle, ja olen jatkanut viljelyä edelleen eläkeläisenäkin. Uudempi kuva vuodelta 2015, siinä olen poikani Tomin kanssa kylvötöissä samoilla paikolla; tämän vuoden tilanne on ollut samannäköinen", kertoo kuvan lähettänyt Osmo Lehtonen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit