Ihmiset & kulttuuri

Suomen tarina Eugen Schaumanin verisestä paidasta Timo Soinin perussuomalaispinssiin

Ihmiset & kulttuuri 06.12.2017

Haluatko kuulla askeleet Valtioneuvoston linnan portaikossa, tuntea kaikkien Suomen presidenttien katseet ja nähdä suojakypärän, jonka kanssa on hitsattu Sibelius-monumentti? Sen voi tehdä Kansallismuseossa Helsingissä.


Jarkko Sirkiä
Jarkko Sirkiä
Ohjaaja Juho Kuosmanen ja Edvard Iston Hyökkäys-taulu, joka on näyttelyn perinteistä museoesineistöä.
Ohjaaja Juho Kuosmanen ja Edvard Iston Hyökkäys-taulu, joka on näyttelyn perinteistä museoesineistöä.

Kansallismuseon Suomen Tarina -näyttely kertoo satavuotiaan Suomen tarinan draaman keinoin. Vaikka tarina on haluttu kertoa muutenkin kuin esineiden kautta, kiinnostavia esineitäkin löytyy.

Tuoreimpia esineitä ovat Timo Soinin kesäkuussa takistaan irrottama perussuomalaisten pinssi ja keskosille virkatut turvalonkerot. Vanhimpia ovat itsenäisyyden lähtölaukauksista kertovat kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin ampuneen Eugen Schaumanin verinen paita ja kolikko, johon hän oli harjoitellut ampumista.

Näyttelyn pääkäsikirjoittaja on historioitsija, dosentti Teemu Keskisarja. Työryhmässä, joka on rakentanut käsikirjoituksen pohjalta tarinan, on elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen.

Hän kertoo pyrkineensä siihen, että kävijä siirtyy kuin elokuvan kohtauksesta toiseen kulkiessaan näyttelyn huoneesta seuraavaan. Tunnetilat eri huoneissa ovat hyvin erilaisia. "Alun toiveikkaasta startista tulee voimakas käänne sisällissotaan", Kuosmanen antaa esimerkin.

Hän toivoo, että kävijälle jää näyttelystä mieleen kysymys siitä, mikä on meidän vastuumme tässä ajassa. "Maailma on rakentunut ihmisten mielialojen liikkeiden mukaan hyvässä ja pahassa. "Asiat eivät ole vain tapahtuneet, vaan niitä on määrätietoisesti ratkottu haluttuun suuntaan", Kuosmanen muistuttaa.

Suomen tarina -näyttely aukeaa itsenäisyyspäivänä 6.12.2017. Kansallismuseo on itsenäisyyspäivänä auki klo 11-16, ja näyttelyihin on silloin vapaa pääsy.

Aiheeseen liittyvät artikkelit