Ihmiset & kulttuuri

Neulaseton kuusi on joulun trendikkäin valinta: Näin saat neulaset irti jouluksi, mutta kiire tulee

Ihmiset & kulttuuri 11.12.2017

MT:n joulukalenterissa kurkitaan tänään sisustuksen aallon harjalle. Vieläkö viimevuotinen kuusi on tallessa?


Jukka Pasonen
Rankakuusi on luonnonmukainen ja kestävä. Erinomainen vaihtoehto muovikuuselle siis!

Trendikkäissä ulkomaisissa sisustuslehdissä on jo nähty neulasettomia joulukuusia. Ja mitä muilla ensin, sitä meillä yleensä perässä. Ehkä jo tänä jouluna jossain huippumodernissa suomalaiskodissakin koristellaan rankakuusi, jonka oksista neulaset on karistettu pois.

"Enpä ole tuollaisesta kuullut aiemmin. Neulasten karistaminen kuusesta ei onnistu ihan hetkessä, joten tämän joulun osalta aletaan jo olla myöhässä", toteaa erikoistutkija Teijo Nikkanen Luonnonvarakeskuksesta.

Nikkasen mukaan neulasista eroon pääsy on helpointa, kun kuusen kaataa ja kuivaa kesällä. Siltä osin kuusen hankkija on auttamatta myöhässä.

On siis pakko yrittää tuoreella joulukuusella. Sen kuivattamiseen sopivat käänteiset säilytysohjeet, eli puu pitää tuoda kovasta pakkasesta sisälle lämpimään ja jättää ilman vettä.

"Puun saa kuolemaan, mutta se pitää silti sitkeästi neulasistaan kiinni. Arvioisin, että neulasettoman joulukuusen valmistamiseen menee vähintään neljä viikkoa."

Puissa ja puulajeissa on eroja. Oikein käsitelty ja kasteltu joulukuusi pitää neulasensa tuoreina viikkoja. Pihtakuuset kestävät jopa kuukausia.

"Itse olen pitänyt pihtaa pisimmillään pari kolme kuukautta", Nikkanen toteaa.

Metsäkuusella se ei välttämättä onnistu. Poikamieskodeista niitä saatetaan kantaa ulos neulasettomina tammikuun loppupuolella.

Neulasettoman joulukuusen yleistyminen on kiinni sisustustrendeistä. Toisaalta voisihan se olla ekologinenkin vaihtoehto. Muovikuusten puolustajilta putoaisi viimeinenkin argumentti, kun samaa luonnonkuusta voisi käyttää useana jouluna peräkkäin.

Eikä siitä karise neulasia.

Muut joulukalenterin luukut

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT