Ihmiset & kulttuuri

Näin selätät ylensyönnin ongelmat: Kokeile kinkkukierintää ja muita muuveja

Joulukalenterissa kerrotaan tänään, että ylensyönnin välttämiseksi kannattaa joulunpyhiksi kehittää liikunnallisia tuokioita.
Stiina Hovi

Jokainen varmasti tunnistaa ainakin joskus kokeneensa joulusyöminkien jälkeisen ähkymäisen olotilan. Se ei ole mukava olo, se.

Monet seilaavat joulupöydästä toiseen sukulaisuuden tai muun velvoittamana, ja jokaisessa pöydässä tulee esittää uskottava syömisrituaali - eli paljon, enemmän ja mieluiten santsaten - jottei isäntäväelle tule huono mieli. Loppuilta saattaakin olla tuskainen.

Mutta eipä hätää! Kevyellä liikunnankaltaisella harjoitteella ruokien välissä saa ehkäistyä pahimmat kipristelyt kuvussa.

1. alkupalauinti. Koska alkupalat ovat yleensä kalaosastoa, sopii ensimmäisen lautasellisen jälkeen kevyt virtuaaliuiskentelu kera sammakkopolvien. Asetu seisomaan ryhdikkääseen perusasentoon kantapäät yhdessä. Nosta kädet suorana kohti kattoa. Koukista polvet ja kädet yhtä aikaa: kuin uisit sammakkoa pystyasennossa. Tee 10 toistoa. Istahda hekotellen ja vähän hikisenä takaisin pöytään.

2. kinkkukierintä. Kinkun, rosollin ja laatikoiden jälkeen on aika hiukan vaativamman muuvin. Kun lautaset ovat jotakuinkin tyhjät, asettukaa koko porukka olohuoneen perintömatolle seljälleen maate kylki kyljessä. Reunimmainen huutaa tahtia. Kun käsky "yy-kaa-koo-KIERI!" kajahtaa, jokainen kierähtää vatsamakuulle. Parempi olisi, että kaikki kierisivät samaan suuntaan. Toistetaan kikatuksen laannuttua viitisen kertaa ja palataan jälkiruualle pöytään.

3. glögivenytys. Jälkiruuan ja glögin jälkeen tehdään vielä yksi liikehdintä. Tällä venytyksellä saadaan mukavasti tilaa kupuun suklaakonvehteja ja torttuja ajatellen. Asetu seisomaan tukevasti pieneen haara-asentoon. Laita tonttulakki päähän. Kurota toisella kädellä kohti joulukuusen latvatähteä ja toisella lahjapaketteja lattialta. Anna venyä 20 sekuntia. Vaihda kädet toisinpäin ja toista. Mahdolliset lihasrevähdykset kannattaa kylmätä välittömästi lumella tai jäisellä piirakkataikinalla.

Muut joulukalenterin luukut

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Joulukalenterin 24. luukusta paljastuu satu: Joulupukin porot matkustelevat

Aatonaatto, jolloin auto hajosi ja kotiin tuli uusi opaskoiranpentu

Pahnoilla kasvaneet possut myydään joulupöytään Olkipossu-tuotemerkillä