Viljelijä, pienillä muutoksilla voit parantaa lintujen elinedellytyksiä - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Viljelijä, pienillä muutoksilla voit parantaa lintujen elinedellytyksiä

Mauri Leivo kirjoittaa Kylän linnut -kirjassaan maatalouden muutoksesta ja sen vaikutuksesta lintuihin.
Markku Vuorikari
Haarapääskyt viihtyvät karjatilalla. Jos navettoihin ja muihin tilarakennuksiin jättää lentoaukkoja pääskyille, kärpästen määrä vähenee.

"Kaikki, mitä viljelijä tekee kylämaisemassa, vaikuttaa lintuihin", Mauri Leivo sanoo.

Monet maatalousympäristön lintulajit ovat taantuneet. Siihen ovat vaikuttaneet esimerkiksi karjatilojen väheneminen ja maatalouden tehostuminen.

EU:n maatalouspolitiikan kautta on toisaalta tullut käytäntöjä, joilla lintujen elinedellytykset paranevat. Esimerkiksi suorakylvöstä on linnuille kiistatonta hyötyä, Leivo sanoo.

"Monet viljelijät seuraavat lintuja hyvin aktiivisesti. Jos on vähänkään kiinnostunut linnuista, paljon ulkona liikkuva viljelijä tekee pakostakin kiinnostavia havaintoja."

Leivo on koonnut Kylän linnut -kirjan loppuun vinkkejä siitä, miten linnut voi ottaa huomioon maanviljelyssä.

Yksi melko helppo keino on tämä: Kun peltoa puidaan, viljelijä lähtee tavallisesti ajamaan ensin pellon ulkoreunoja pitkin ja siirtyy kierros kierrokselta lähemmäksi pellon keskikohtaa. Kun viimeinen tupas on puimatta, viljelijä voi nousta ulos puimurin kopista ja käydä hätistämässä puimattomaan kohtaan pakkautuneet linnut pois. Se ei monta minuuttia maksa, mutta lintuhenkiä säästyy.

"Viljelijöillä on kuitenkin kyse elinkeinosta, joten en halua heitä hirveästi mennä ohjeistamaan. Välillä peltotöissä on jumalaton kiire, jolloin kaikkea ei millään ehdi ottaa huomioon."

Lue lisää

Katso videolta, miksi ruismestari päätti puida syysvehnät ensin

Puimurit lähtivät pelloille, sadon määrä ja laatu vaihtelevat

Tiesitkö tästä lintumaailman julmurista, joka munii toisten lintujen pesiin? – Aarre: Kuoriutunut käenpoikanen työntää ensi töikseen muut poikaset pois pesästä

MT:n lukijat hullaantuivat eläinpienokaisista, katso suloiset kuvat