Ihmiset & kulttuuri

Jäikö saksesi turvatarkastukseen? Finavia lahjoittaa kiellettyjä tavaroita hyväntekeväisyyteen

Ihmiset & kulttuuri 19.12.2017

Osa kielletyistä esineistä päätyy myyntiin Punaisen Ristin kierrätystavarataloihin.


Finavia
Helsinki-Vantaan lentoasema

Lentokenttätoimintaa harjoittava Finavia lahjoittaa osan Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksiin jääneistä tavaroista Punaiselle Ristille. Järjestö ottaa ne myyntiin Kontti-kierrätystavarataloihinsa.

Helsinki-Vantaan turvatarkastuksessa otetaan matkustajilta haltuun päivittäin keskimäärin tuhat esinettä.

Tällä hetkellä yleisin matkustajilta pois otettu esine on kännyköiden ja tietokoneiden varavirtalähde eli power bank.

"Syttymisherkkyytensä vuoksi niitä poistetaan ruumamatkatavaroista kuukausittain noin 500 kappaletta pelkästään Helsinki-Vantaalla", kertoo riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen Finaviasta.

Finavia säilyttää matkustajilta poistettuja tavaroita ensin kuukauden ajan lentoasemalla. Silloin esineen voi noutaa takaisin itselleen tai sopia muusta toimitustavasta. Yhtiön mukaan tätä mahdollisuutta on kuitenkin hyödyntänyt harva.

"Hävitykseen on päätynyt muun muassa käyttökelpoisia saksia ja työkaluja, mikä on kestävän kehityksen kannalta epäviisasta", Pystynen kertoo.

Lentokoneissa kiellettyjen tavaroiden haltuun ottamisesta ja säilyttämisestä aiheutuu Pystysen mukaan paljon säilytys- ja hävityskustannuksia Finavialle.

"Uusi toimintatapamme vähentää ympäristökuormaa ja auttaa jatkamaan käyttökelpoisten esineiden elinikää. Samalla voimme olla mukana tukemassa Punaisen Ristin hyväntekeväisyyskohteita."

Konttien myyntitulot ohjataan Punaisen Ristin avustustoimintaan Suomessa ja maailmalla.

"Kontit saavat lahjoituksia pääosin yksityishenkilöiltä, mutta myös yhä useampi yritys ja organisaatio pohtii mahdollisuuksia tavaralahjoituksiin, kun oman toiminnan vastuullisuutta halutaan parantaa kokonaisvaltaisesti", kertoo Punaisen Ristin Kontti-ketjun johtaja Sari Nikkola.

Punaiselle Ristille toimitetaan muun muassa työkaluja, urheiluvälineitä, tupakansytyttimiä ja vara-akkuja.

Sen sijaan aseita, alkoholia, elintarvikkeita eikä esimerkiksi muistitikkuja tai muuta henkilötietoja sisältävää materiaalia Finavia ei luovuta kierrätykseen.