Ihmiset & kulttuuri

Haluatko luopua jo nyt uudenvuoden tinoista? Kokeile vaikka sokeria tai mehiläisvahaa

Ihmiset & kulttuuri 28.12.2017

Tinojen sisältämä lyijy saattaa heikentää hedelmällisyyttä, voi vaurioittaa sikiötä ja aiheuttaa haittaa rintaruokinnassa olevalle lapselle.


Jaana Kankaanpää
Uudenvuodentinat kielletään ensi vuoden maaliskuun alusta, kun EU kieltää lyijyn myynnin kuluttajatuotteissa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kannustavat ihmisiä valamaan uutena vuonna esimerkiksi mehiläisvahaa tai sokeria tinan sijaan.

Perinteinen uudenvuoden tina voi sisältää jopa yli 95 prosenttia lyijyä, joka on vaarallista terveydelle ja ympäristölle. Tinat kielletään ensi vuoden maaliskuun alusta, kun EU kieltää lyijyn myynnin kuluttajatuotteissa. Sokerilla ja mehiläisvahalla tinat voi kuitenkin korvata jo nyt.

Lyijy saattaa heikentää hedelmällisyyttä, vaurioittaa sikiötä ja aiheuttaa haittaa rintaruokinnassa olevalle lapselle. Tinojen valamisessa erityisen ongelmallista on se, että tinaa kuumennettaessa hengitetään lyijyhöyryjä.

"Lyijyn merkittävimpiä riskejä ovat vaikutukset lasten keskushermostoon. Koska tinaa valetaan vain kerran vuodessa, terveysriskit eivät ole suuria. Koska altistumme lyijylle päivittäin myös muilla tavoin, joihin emme itse pysty yhtä hyvin vaikuttamaan, ei lapsia kannata lyijyhöyryille turhaan altistaa", tutkimusprofessori Hannu Kiviranta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo tiedotteessa.

Tukes antaa ohjeita mehiläisvahan ja sokerin valamiseen. Tiedotteessa muistutetaan, että mehiläisvaha sulaa jo noin 60 asteessa ja leimahtaa noin 200 asteessa. Jos sulattaa mehiläisvahaa kuten tinaa, on syytä huomioida, että vaha leimahtaa kuumalla liedellä nopeasti.

Turvallisinta on viraston mukaan sulattaa mehiläisvaha vesihauteessa. Silloin lämpötila ei pääse nousemaan liian korkeaksi. Jos vaha kaikesta huolimatta syttyy, sitä ei pidä yrittää sammuttaa vedellä. Sammutuspeite tai vaikka kattilankansi on tehokkain sammutuskeino.

Tiedotteen lopuksi muistutetaan, että sokeri on kuumana erittäin polttavaa, joten lähelle kannattaa vesiämpärin lisäksi varata myös sammutusvälineistöä. Lisäksi lapset ja lemmikit kannattaa aina pitää etäällä kuumista valuista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit