Ihmiset & kulttuuri

Poliisi muistuttaa uudenvuoden juhlijoita: Ota ainakin nämä asiat huomioon

Ihmiset & kulttuuri 31.12.2017

Tärkeää on ottaa huomioon toiset, missä auttavat hyvät käytöstavat. Ilotulittamisen aika alkaa vasta kello kuusi illalla.


Markku Vuorikari
Uudenvuoden juhlinnassa on poliisin näkökulmasta tärkeintä ihmisten turvallisuus.

Oulun poliisilaitos on julkaissut ohjeita uudenvuoden juhlijoille. Uudenvuoden juhlinnassa on poliisin näkökulmasta tärkeintä ihmisten turvallisuus.

"Turvattomuutta ja vaaratilanteita voi jokainen välttää huolellisuudella ja oikealla asenteella. Ilotulitteita ei saa käsitellä päihtyneenä, eikä niitä saa luovuttaa alaikäisille. Vastuuntuntoinen porukka esimerkiksi estää juopunutta kaveria käsittelemästä ilotulitteita", ylikomisario Arto Autio toteaa Oulun poliisilaitoksen tiedotteessa.

Aution mukaan poliisi näkee valitettavan usein uutena vuotena liikkeellä alaikäisiä päihtyneitä. Poliisi toivookin, että vanhemmat kantavat vastuunsa, eivätkä osta alaikäisille päihteitä tai ilotulitteita.

Kymmenen ohjetta uudenvuoden juhlijoille:

1) Ilotulitteita ei saa käsitellä juopuneena.

2) Älä luovuta ilotulitteita alaikäisten tai päihteiden vaikutuksen alaisten käytettäväksi.

3) Alaikäiset eivät saa pitää edes hallussaan ilotulitteita. Alaikäisiltä takavarikoidaan ilotulitteet poikkeuksetta, eikä näistä aiheutunutta rahallista menetystä korvata.

4) Ilotulitteiden paukuttelu on sallittua vain uuden vuoden aattona kello 18–02.

5) Muista hyvät käytöstavat ja ota muut huomioon. Valitse ilotulitteiden käyttöpaikka siten, ettei se aiheuta vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille tai muullekaan omaisuudelle. Pidä myös huoli siitä, ettei ilotulitteista aiheudu kohtuutonta haittaa esimerkiksi metelistä kärsiville ihmisille tai eläimille.

6) Suojalasien käyttö on pakollista. Lue ilotulitteen käyttöohjeet ja noudata niitä. Poistu ohjeiden mukaisesti tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.

7) Älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita.

8) Älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta.

9) Älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta ostettuja tuotteita. Jos tuote ei toimi, odota vähintään 10 minuuttia. Älä käytä viallisia tai toimimattomia tuotteita, vaan palauta ne ostopaikkaan.

10) Lapsien ei pidä kerätä räjähtäneitä tai räjähtämättömiä ilotulitteita vaan jättää se vanhempien tehtäväksi.

STT:llä kerrataan myös, että Ilotulitteita saa ampua vasta alkuillasta. Luvallinen aikaväli on 18–02.

Useissa kaupungeissa järjestetään ilotulituksia Suomen 100-vuotisjuhlien lopun kunniaksi. Helsingissä Kansalaistorilla vietetään aattona uudenvuodenjuhlaa, joka huipentuu ilotulitukseen klo 24. Juhlaa voi seurata Yleltä suorana lähetyksenä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit