Ihmiset & kulttuuri

Vanhusten asuminen uudistuu: Nuoria muuttaa palvelutaloihin ja yhteisöllisyys lisääntyy

Ihmiset & kulttuuri 01.01.2018

Ikäihmisten vastentahtoinen yksinäisyys on tulevaisuudessa todennäköisesti nykyistä harvinaisempaa. Vanhusten asumiseen alkaa löytyä uusia ratkaisuja.


Kalle Keskinen
Kello raksuttaa palvelutalossa nopeammin, kun asukkailla on seuraa ja puuhaa.

Pääkaupunkiseudun lisäksi nuorten ja vanhusten yhteisasumiskokeiluja on tehnyt ainakin Caritas Oulussa. Helsinkiläisen palvelutalo Rudolfin kokeilu lähti liikkeelle nuorten asuntotarpeesta, mutta Oulussa haluttiin nimenomaan nuoria osaksi vanhusten arkea, kertoo Oman muotoinen koti -hankkeen projektipäällikkö Miki Mielonen.

"Kiinnostusta on ollut muillakin paikkakunnilla, mutten tiedä että se olisi konkretisoitunut", Mielonen sanoo.

Kokemukset yhteisasumisesta ovat olleet kaikkialla hyviä, ja nuoria asuu palvelutalossa jatkossakin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Oulussa. Caritas aikoo laajentaa toiminnan myös Rovaniemen palvelutaloonsa, Mielonen kertoo.

Uusia tuulia ikäihmisten asumiseen tuovat Kuusikkoaho Oy:n Virkkulankylät. Virkkulankylä yhdistää paikkakunnasta riippuen hoiva- ja palveluasumista sekä omaehtoista asumista, kertoo Kuusikkoaho Oy:n kehitysjohtaja Jussi Lähde.

Yritys rakentaa tilat toiminnalle, ja tarvittavat hoivapalvelut tuottaa joko kunta tai jokin yksityinen yritys.

Ensimmäisen Virkkulankylän asukkaat ovat muuttaneet asuntoihinsa tänä syksynä Joensuussa. Seuraavat kylät avataan helmikuussa Kauhavalle ja ensi kesänä Poriin asuntomessualueelle.

"Keskeinen osa konseptia on asukasyhdistys Virkkulan ystävät, joka huolehtii kylän ja sen ympäristön asukkaiden liikunta-aktiviteeteista ja virkistystoiminnasta", Lähde sanoo.

Helsingin Arabianrantaan valmistui vuonna 2006 seniorien asukasyhteisö Loppukirin talo. Talossa ei ole henkilökuntaa tai palveluja, mutta yhteisiä tiloja on. Asukkaat sitoutuvat talkootyöhön voimiensa mukaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit