Ihmiset & kulttuuri

Kirja, joka aiheutti ihmeen Skotlannissa

Dan Brownin Da Vinci -koodi aiheutti ihmeen hiljaisessa Roslinin kylässä. MT vieraili kylässä lokakuussa.
Kimmo Lundén
"Maria Magdalena ei koskaan käynyt täällä", vakuutti Rosslynin kappelin opas Helen Skelton.

Graalin malja ja Maria Magdalenan historia. Temppeliherroja ja Jeesuksen jälkeläisiä.

Menestyskirjailija Dan Brownin kirjoja on myyty käsittämättömät yli 200 miljoonaa kappaletta. Da Vinci -koodissa romaanihenkilöt, Harvardin symbologian professori Robert Langdon ja kryptologi Sophie Neveu, paljastivat 2000-vuotisen katolisen kirkon ylläpitämän salaliiton.

Kaikki jäljet johtivat syrjäiseen Rosslynin kappeliin Skotlannissa.

Sinne, missä Maria Magdalenan väitettiin käyneen. Paikassa, jonne Kristuksen viimeisellä ehtoollisella käyttämä malja, Graalin malja, olisi piilotettuna.

"Uskokaa pois, Maria Magdalena ei koskaan käynyt täällä", vakuutti Rosslynin kappelin opas Helen Skelton opaskierroksella olleille kuulijoilleen.

Jännittävä tarina salaliitoista, Opus Deista, Graalin maljasta ja kappelin kryptan lattiasta avautuvasta hautapaadesta elää.

Ihmeen amerikkalaiskirjailija joka tapauksessa sai aikaan Skotlannin nummille perustetulla Rosslynin kirkossa. Edinburghin eteläpuolella sijaitsevasta kappelista vierailukeskuksineen on tullut todellinen pyhiinvaelluskohde.

Hiekkakivestä rakennettu kappeli on turistikohde, jossa vuosittain kävi ennen vuotta 2003 noin 36 000 vierailijaa vuodessa. Kun Da Vinci -koodista tehtiin elokuva vuonna 2006, Rosslyn Chapel oli sen yksi keskeisistä tapahtumapaikoista.

"Odotamme tänä vuonna 180 000 vierasta", opas Skelton kertoo.

Da Vinci -koodi on kirja, joka saa massat liikkeelle. Kirjan toinen keskeinen tapahtumapaikka on Louvren taidemuseo. Myös sen vierailijamäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti.

Da Vinci -koodissa kerrotaan Rosslynin olevan koko kristillisen maailman pääkirkko. Dan Brownin kirjassa kappelin salaisiin holveihin on piilotettuina osa Jeesuksen rististä, viimeisellä illallisella Jeesuksen ja opetuslasien käyttämä tarjotin ja malja.

Maaseudun Tulevaisuus kävi paikalla lokakuussa 2017.

Tarjotin ja Graalin malja ovat Hollywoodin elokuvamaailman tuotoksia.

"Da Vinci -koodia kuvannut filmiryhmä kuvasi kappelissa kolme päivää", alueella asuva opas Skelton muistaa.

Kappelin krypta oli kuitenkin liian pieni elokuvaan. Hollywoodin tarpeisiin rakennettiin isompi krypta näyttämöksi. Filmillä nähdään salainen kiviluukku kryptan lattiassa. Oikeassa kryptassa ei sellaista ole olemassa.

Lasimaalaukset ovat upeita ja itsensä kantava keskiaikainen hiekkakivistä koottu kattoholvi on yksi harvoista, jotka yhä kantavat näihin päiviin.

Seitsemän punnan sisäänpääsymaksu on riittänyt kappelin entisöintiin ja ylläpitoon. Oppaiden määrää on kasvatettu. Prinssi Charlesin huhtikuussa avaama Rosslynin vierailukeskus on joka puolelta maailmaa tulevien turistivirtojen suosiossa.

On Roslinin kylä muustakin kuuluisa: kappelista vain näköetäisyydellä sijaitsee Roslin Institute – Edinburghin yliopistoon kuuluva tutkimuslaitos, jolla maailman ensimmäinen koeputkessa hedelmöitetty Dolly-lammas sai alkunsa vuonna 1996.

Dolly oli ensimmäinen kloonattu nisäkäs, ja se eli Roslinissa kuusivuotiaaksi.

Lue lisää

Britannia jätti EU:n, jättääkö Skotlanti seuraavaksi Britannian? Tämän viikon vaaleista odotetaan vihjettä tulevasta

Skotlannin pääministeri: Haluamme liittyä takaisin EU:hun itsenäisenä valtiona

Skotlannin itsenäisyyden kannatus ennätyslukuihin – jo 58 prosenttia eroaisi Britanniasta

Taiteilijoiden tehtävänä on tuoda esiin musiikkia, ei itseään – parhaimmillaan pianisti ja laulaja hengittävät samaa ilmaa, kuvailevat Jouni Somero ja Eilamaria Leskinen