Ihmiset & kulttuuri

Ministeriön määräys pakotti Anna Tapion koulun luopumaan karjasta

Ihmiset & kulttuuri 13.01.2018

Monelle Aitoon entiselle oppilaalle aikaiset navetta-aamut muistuvat yhä tuoreesti mieleen.


Jaana Kankaanpää
Muun muassa lypsylehmien hoito kuului Anna Tapion koulussa oppilaiden opintoihin. Koulu joutui kuitenkin luopumaan karjasta, koska sen ylläpito kävi koululle taloudellisesti raskaaksi.

Lukemattomat Anna Tapion koulun käyneet muistelevat tänäkin päivänä, miten jokainen oppilas vuorollaan heräsi hoitamaan koulutilan eläimiä koulun navettaan.

Navetta-aamuja muisteli MT:n haastattelussa 12.1. myös Kati Eerola, joka opiskeli Anna Tapion koulussa yläasteluokat 7–9 vuosina 1990–1993.

”En ole kotoisin maatilalta, ja rehellisesti sanottuna inhosin aamuja, jolloin piti raahautua viideksi navettaan”, Eerola kertoo.

Lannanluonnin ja rehunjaon lisäksi tutuksi tuli myös muiden eläinten hoitaminen. ”Olen punninnut possuja ja kerinyt lampaan.”

Tutuksi saattoi tulla paljon ronskimmatkin hommat, kuten koulun nykyiselle rehtorille Elisa Torviselle. Hän nimittäin joutui omana kouluaikanaan katkaisemaan kanalta kaulan.

Sitä hän ei lämmöllä muistele vielä tänäkään päivänä. Tullessaan valituksi rehtoriksi hän piti itsestään selvänä, etteivät sitä joudu tekemään oppilaat hänenkään kaudellaan.

Kanojen kauloja eivät oppilaat nykyisin enää joudukaan katkomaan, mutta myös moni muu asia on siirtynyt historiaan. Enää nimittäin Anna Tapion oppilaiden arkeen eivät kuulu lehmien, sikojen tai lampaiden hoitokaan.

Historiaan ovat siten jääneet myös oppilaiden aikaiset navetta-aamut.

Syynä on Torvisen mukaan vuonna 2004 pakon edessä tehty päätös: Anna Tapion säätiö päätti luopua koulutilan karjasta.

Pakon sanelivat valtion opetustoimintaan myöntämän rahoituksen ehdot. Koska rahoitus on tarkoitettu opetuksen järjestämiseen, sitä ei saa käyttää lainkaan maatalouteen.

"Maataloustuotanto ei ollut enää niin kannattavaa, että sitä olisi ollut mahdollista jatkaa", Torvinen harmittelee.

Koulun keittiössä on perinteisesti käytetty myös ruuanvalmistukseen tilan omia eläintuotteita, esimerkiksi maitoa. Sekään ei ollut enää sallittua, joten tuotteet olisi täytynyt joka tapauksessa myydä pois markkinahintaan.

Samalla koulu joutui luopumaan myös eläimiä hoitaneesta henkilökunnasta. Vielä vuosituhannen vaihteessa koululla oli neljä karjakkoa.

Nykyisin koulun navetassa on enää kaneja ja kanoja. Harkinnassa on Torvisen mukaan ryhtyä yhteistyöhön ulkopuolisten hevostilojen kanssa, jotta oppilaille avautuisi mahdollisuus hevosten hoitamiseen.

Pälkäneen Luopioisissa sijaitseva Anna Tapion koulu on toinen Suomen kahdesta sisäoppilaitoksena toimivasta koulusta, joissa voi suorittaa peruskoulun yläkoululuokkien oppimäärän.

Anna Tapion koulussa opiskelusta kiinnostuneet voivat tutustua kouluun tutustumispäivinä, joita järjestetään muutamia kertoja vuodessa. Seuraava tutustumispäivä on ensi viikon tiistaina 16.1. Lisätietoja koulun omilta nettisivuilta.

Juttua muokattu 15.1. kello 16.15: Suomessa on Anna Tapion koulun lisäksi myös toinen koulu, jossa voi suorittaa peruskoulun oppimäärän, Piikkiössä sijaitseva Suomen Kristillinen yhteiskoulu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit