Ihmiset & kulttuuri

Oma kustantamo pystyyn ja koko porukka kirjailijoiksi: "Teimme tiukat aikataulut ja pidimme niistä kiinni"

Omassa kustantamossa kirjailija voi päättää kaiken aina kansikuvasta lähtien.
Jarkko Sirkiä
Irmeli Westermarck (vas.), Pirjo Puukko, Jaana Sarell ja Pirjo Toivanen julkaisivat ensimmäiset kaunokirjalliset teoksensa viime vuonna. Oman kustantamon ansiosta kaikki yksityiskohdat kansikuvasta markkinointiin voi päättää itse.

On hieman epäselvää, milloin ajatus oman kustantamon perustamisesta varsinaisesti syntyi.

Sanoiko joku maagiset sanat yhteisellä visiitillä helsinkiläiseen kirjallisuustapahtumaan? Palautteen antamisesta ja toisten innoittamisesta puhuttiin kyllä jo erään kerran saunan lauteilla. Ehkä virallinen päätös tehtiin sittenkin kaksi vuotta sitten viinilasillisten jälkeen Italiassa.

Pirjo Toivasen Helsingin kodin olohuoneessa kaikuu iloinen puheensorina, kun neljä Stresan kuudesta kirjailijasta muistelee oman kustantamonsa ensiaskelia.

Yhteinen kirjoitusharrastus saattoi kuusikon yhteen. Kirjoituskursseilla he tutustuivat toisiinsa tekstien kautta.

Tärkeäksi osaksi ryhmän kirjoitusprosessia ovat muotoutuneet viikonloppumatkat Stresaan Pohjois-Italiaan, jossa Toivanen viettää osan vuotta.

Syksyksi kirjailijat suunnittelevat taas uutta kirjoitus­retriittiä Italiaan. Silloin kommentoidaan toisten tekstejä, syödään, juodaan ja nautiskellaan etelän auringosta.

Ei ihme, että kustantamokin on saanut nimensä tuon paikan mukaan.

Ulkopuolisen silmissä kustantamo näyttää nousseen täyteen kukoistukseen häkellyttävän nopeasti. Paperityöt saatiin valmiiksi tammikuussa 2017, ja kesällä oli julkaistu jo kuusi kirjaa.

”Sitä ennen meni vuosia, että materiaali oli saatu kasaan. Kun pohjatyö oli tehty, oli jäljellä enää viimeistely. Teimme tiukat aikataulut ja pidimme niistä kiinni. Se on hyvä, muuten jää vain odottelemaan”, Pirjo Puukko sanoo.

Kirjailijat pitävät kuuden hengen ryhmää juuri sopivan kokoisena, sillä jokainen jaksoi paneutua ajatuksella kaikkien muiden teksteihin. Yksi viilasi pilkut paikalleen, toinen huomautti musiikkiin liittyvistä epätarkkuuksista. Jokainen toi toisten kirjoihin oman osaamisensa.

Tero Seppänen on poliisi, joten hän tarkisti, että kirjassani oleva rikos olisi mahdollinen”, Pirjo Toivanen kertoo.

Osakuntamuotoisen kustantamon perustaminen saattaa kuulostaa raskaalta operaatiolta kirjailijaunelman toteuttamiseksi.

Stresalaiset vakuuttavat, ettei se ole vaikeaa.

Hankalampaa on tavallisena ihmisenä ujuttaa oma teoksensa suuren kustantamon julkaisu­ohjelmaan.

”Me emme ole varmaan kovin mediaseksikkäitä. Meillä ei ole mitään skandaalinkäryistä elämää eikä nimeä”, Pirjo Puukko pohtii.

Pirjo Toivanen lähetti vuosia sitten käsikirjoituksensa muutamaan kustantamoon, mutta julkaisupäätöstä ei herunut.

Eräs kustannustoimittaja antoi kyllä kannustavaa palautetta, mutta käytännössä kirja olisi pitänyt kirjoittaa kokonaan uudestaan. Siihen löytyi motivaatio vasta, kun kirjan julkaisusta oli tae Stresan ansiosta.

Omassa kustantamossa kirjailija saa vapaat kädet kirjaansa liittyvissä asioissa. Ammattilaisten ja hyvän painon avulla kirjat näyttävät ihan yhtä hyviltä kuin suurten kustantajien teokset, mutta kaiken kansi­kuvasta markkinointiin saa sorvata itse.

”Vaikka pääsisi isoon kustantamoon, ei ole varmuutta, että se näkyisi missään. On surullista, jos kirja julkaistaan, mutta kustantaja ei tee mitään markkinoinnin eteen eikä kirjailijalla ole määräysvaltaa”, Irmeli Westermarck sanoo.

Stresan teoksista on otettu 300–800 kirjan painokset, ja osa kirjailijoista on saanut jo kustannukset katettua kirjamyynnillä.

Seuraaviakin julkaisuja suunnitellaan.

”Ei tässä vain yhtä kirjaa olla tekemässä”, kaikki nyökkäilevät.

Lue lisää

Kirjallinen keskustelu klassikoista kaipaa vielä enemmän lukijan kunnioitusta

Kirjallisuuden klassikot voivat olla pakkopullaa, mutta niitä myös rakastetaan – Kiinnostus syntyy lukuharrastuksen syventyessä

Isä vankilassa ja mummi kuolemankielissä – uudet lastenkirjat kertovat nykyajan möröistä ja kummituksista

Kirjojen suurkuluttajat eivät ole enää pelkästään keski-ikäisiä naisia – koronakriisi lisäsi lukuharrastusta