Ihmiset & kulttuuri

Yksinäisyys on meille myrkkyä, mutta miksi? Taustalla vaikuttaa sisäinen luolamiehemme

Yksinäisyys saa perussairaudet tuntumaan pahemmilta ja on terveydelle yhtä haitallista kuin tupakointi. Yksinäisen ihmisen keho on kuin taisteluvalmiudessa, paljastavat tuoreet tutkimukset.
Kimmo Haimi
Tutkijat pohtivat, voisivatko tulehduskipulääkkeet lievittää yksinäisyyden haittoja. Hyöty olisi kuitenkin väliaikainen.

Yksinäisyys on myrkkyä paitsi mielelle, myös keholle.

Viime vuosina aihetta koskien on julkaistu useita tutkimuksia.

Sosiaalinen eristäytyneisyys on terveydelle yhtä haitallista kuin lihavuus, tupakointi ja liikunnan puute.

Yksinäisyys saa myös esimerkiksi tavalliset perussairaudet tuntumaan pahemmalta.

Ricen yliopistossa 213 koehenkilöiltä kysyttiin, kuinka yksinäisiä ja sosiaalisesti eristyneitä he kokivat olevansa.

Sen jälkeen tutkijat antoivat jokaiselle osanottajalle nenätippoja, jotka sisälsivät rinovirusta. Rinovirukset kuuluvat yleisimpiin flunssan aiheuttajiin.

"Yksinkertaisesti sanottuna yksinäiset ihmiset tunsivat olonsa huonommaksi, kun he olivat sairaita", tohtori Chris Fagundes kertoo The Globe and Mailille.

Yksinäisyys ei riipu ystävien lukumäärästä tai yksin vietetystä ajasta.

Yksinäisyys on seuran ja kanssakäymisen kaipuuta. Toisaalta meidän voi hyvinkin olla parempi yksin, kuin huonossa seurassa.

Juhlien keskelläkin olonsa voi tuntea yksinäiseksi ja toisaalta metsän keskellä yksin oleillessa olo voi olla täydellisen tyytyväinen.

Yksinäisyyttä voi monissa länsimaissa jo nimittää epidemiaksi. Britanniassa nimitettiin tammikuussa "yksinäisyysministeriksi" Tracey Crouch.

Ministerin tehtävä on puuttua yksinäisyyden kasvuun.

Miksi yksinäisyys sitten on meille niin vaarallista?

Selityksiä on kaksi, sanoo Delawaren yliopiston professori Lisa Jaremka The Globe and Mailin haastattelussa. Ensimmäinen syy on se, että yksinäisyys aiheuttaa stressiä.

Stressin taas tiedetään nostavan esimerkiksi korkean verenpaineen, huonojen ruokailutottumusten ja unettomuuden riskiä.

Jaremkan mukaan tämä syy on kuitenkin liian yksinkertainen. Haittavaikutuksien takana voikin olla ennemminkin se, että kehomme kokee yksinäisyyden uhkana. Tarve kuulua joukkoon on olennainen osa ihmisenä olemista.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yksinäisyys aiheuttaa kehoon kroonisen tulehdusreaktion.

Krooninen tulehdusreaktio taas on hedelmällistä maaperää esimerkiksi syövälle ja sydänsairauksille, sanoo geenitutkimuksen tohtori Steve Cole Californian yliopistosta.

Yksinäisyys näyttää saavan kehomme immuunipuolustuksen samaan tilaan kuin valmistautuessamme taisteluun.

"Yksinäisyys aktivoi kehomme puolustusjärjestelmän siten, kuin se olisi valmis vastaanottamaan fyysisiä vammoja", Cole kertoo.

Evolutiivisesti reaktio on Colen mukaan ymmärrettävä: Olihan ihmisen historiassa yksinäisyys yleensä merkki siitä, että yksilö on altis petojen tai vihollisten hyökkäyksille.

Yksinäisyydellä voi olla myös tarkoituksensa: se opettaa meidät kehittämään sosiaalisia taitojamme.

"Ihmiselle on tärkeää olla osa ryhmää. Meille on epämukavaa kokea olomme ulkopuolisiksi, koska se on ollut historiassamme merkki todellisesta vaarasta", sanoo yksinäisyyttä tutkinut psykiatrian professori Abraham Palmer.

Asiasta uutisoi The Globe and Mail.

Lue lisää

Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen

Sote vie vallan kunnilta maakuntiin

Monelle puutarhanhoidosta innostuneelle vuohenputki on se viheliäisin rikkaruoho, mutta se on myös maukas villiyrtti – Aarre vinkkaa, miten vuohenputkesta saa varhaiskevään veroista satoa pitkälle syksyyn

Jo päiväkoti-ikäisten lasten yksinäisyys huolettaa monia vanhempia – "Kaverittomuudesta kärsivä lapsi saattaa tuntea itsensä näkymättömäksi"