Ihmiset & kulttuuri

Dokumentti maalaa maidontuotannosta synkän kuvan: pilaa vesistöt ja kasvattaa syöpäriskiä

Maatalous 30.01.2018

Ulkomaalainen dokumenttielokuva The Milk System käy myös Afrikassa, jossa meijerijätit polkevat hintoja.


Eikon Media & Miramonte Film
Dokumentissa käydään kansainvälisessä karjanäyttelyssä, jossa palkintolehmien kiiltäviksi rasvatut utareet pullottavat.

Saksalais-italialainen dokumentti The Milk System maalaa synkän kuvan maidontuotannosta. Ohjaaja Andreas Pichler haluaa kyseenalaistaa koko maailmanlaajuisen bisneksen. Miksi me tuotamme ja kulutamme maitoa niin paljon?

Meille on iät ja ajat hoettu, että maito on terveellistä ja vahvistaa luustoa. Professori Walter Willet (Harvard T.H. Chan School of Public Health) kyseenalaistaa väitteet. Maissa, joissa juodaan eniten maitoa, kärsitään myös eniten luunmurtumista. Liekö pohjoisella liukkaudella tai tehokkaalla tilastoinnilla tekemistä asian kanssa... Lisäksi maidon suurkulutus saattaa Willetin mukaan lisätä syöpäriskiä.

Dokumentti piirtää globaalista maidontuotannosta kuvan ympäristökatastrofina. Etelä-Amerikasta tuodaan hävitettyjen sademetsien paikalla kasvatettua soijaa rehuksi, jonka ravinteista lehmä kykenee hyödyntämään vain kolmanneksen. Loput päätyy sonnan mukana maaperään, jossa typpi muuttuu karsinogeeniseen muotoon, joka kulkeutuu ihmisten juomavesiin.

Itsemurha-alttiita viljelijöitä orjuuttavat kansainväliset meijerijätit vievät halpaa maitojauhetta Afrikkaan, jonka oma maidontuotanto kärsii dumppauksesta. Kuulemma moni Välimereen hukkuva pakolainen on viljelijän jälkeläinen.

Aasiassa maitoa himoitaan, koska väki haluaa lastensa kasvavan pidemmiksi. Kiinaan on pykätty yli 10 000 lehmän tehdasmaisia farmeja. Mitä ympäristölle ja ilmastolle tapahtuu, kun aasialaiset pääsevät isosti maidon makuun?

Dokumentin lopussa saksalainen biokaasulaitosta pyörittävä maitotilallinen kertoo, että paskalla tienaa nykyään maitoa paremmin. ”Mikä vitsi!” nainen huokaa kahvipöydässä.

Jostain syystä ei naurata yhtään.

Onko Suomessa asiat paremmin? Sitä pitää kysyä maidontuottajilta.

The Milk System. Ohjaus Andreas Pichler. Tuottajat Eikon Filmproduktion ja Miramont Film. 91 minuuttia.

Esitykset Helsingin DocPoint-festivaaleilla 2.2. ja 4.2. Trailerin voit katsoa täältä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT