Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ihmiset & kulttuuri

Katoavien ammattien tilalle syntyy uusia – opettaja ryhtyi hyvinvointiyrittäjäksi ja maatilan emäntä avasi verkkopuodin

Petteri Kivimäki

Keskellä punertavaa puulattiaa on muutamia hieman vaaleampia lautoja. Siinä oli aiemmin vaatehuone. Pitkulaisen huoneen toinen pääty oli makuuhuone, toinen työhuone. Kun seinät kaadettiin, syntyi yhtenäinen liikuntasali.

Lattialaudat on sahattu tontilla aiemmin kasvaneista männyistä, seinälle on ripustettu kehyksissä mummin tekemiä pitsiliinoja.

Tämä on hankasalmelaisen Johanna Havaksen työpaikka. Aivan hänen olohuoneensa vieressä.

Elämässäni tapahtuu isoja asioita ilman, että ajattelen niitä.

Johanna Havas on työskennellyt lähes kolmekymmentä vuotta liikunnanopettajana, joista suurimman osan aivan kotitalon vieressä sijaitsevassa Kuuhankaveden koulussa.

Havas oireili vahvasti sisäilmaongelmien vuoksi, joten pieni aikalisä oli paikallaan.

Havas haki apua vuorotteluvapaasta ja opiskeli aikuisopiskelijatuella itsensä hyvinvointivalmentajaksi.

Toukokuussa 2017 hän perusti yrityksensä Voimanpesän, jonka kautta hän muun muassa ohjaa viittä liikunta­ryhmää viikossa ja järjestää kuukausittain kursseja vaihtuvilla teemoilla.

Toukokuussa Havas johtaa miehensä Eino Havaksen kanssa kymmenen ihmisen joukon hyvinvointimatkalle Kreikkaan.

Yrittäjän työ muodostuu monista palasista.

Keskisuomalaisessa Hankasalmen kunnassa on viitisentuhatta asukasta.

Kirkonkylässä sijaitseva Voimanpesä on saanut jo mukavasti vakioasiakkaita kuntalaisista, ja kuukausittaisilla voimakursseilla käydään kauempaakin.

”Kun on asunut pitkään samalla paikkakunnalla ja tehnyt työnsä tunnollisesti, on antanut itsestään jonkinlaisen kuvan. Minulla on täällä aika paljon tuttuja.”

Kursseilla painottuu nimenomaan kokonaisvaltainen hyvinvointi, eikä Havaksella ole kilpailijoita Hanka­salmella.

Johanna Havas yhdistelee kehonhuoltotunneillaan monenlaisia liikuntamuotoja. ”Ihmiset elävät niin hektistä elämää. Työ vie paljon, samoin harrastukset. Siksi rentoutumis­harjoitukset ovat suosittuja.”

Yrittäjäksi ryhtyminen oli Havaksen mielestä suhteellisen helppoa, sillä liikuntasalin remonttia lukuun ottamatta hänen ei tarvinnut tehdä suuria investointeja. Kotitalon eteinenkin muuntui kätevästi pieneksi terveystuotekaupaksi.

Työ yrittäjänä on toki erilaista kuin opettajan ammatti.

”Koulussa saa valmiin ryhmän. Kun menee töihin aamulla, tietää että siellä ovat oppilaat valmiina. Sen eteen ei tarvitse tehdä mitään, kunhan merkkaa ylös, jos joku ei tule paikalle.”

Yrittäjälle tilanne on aivan erilainen. Suuri osa Havaksen työtä on kurssien markkinointi, sillä miten muuten kukaan löytäisi tiensä hänen tunneilleen.

Havaksen suunnitelmissa ei suinkaan ollut ryhtyä yrittäjäksi. Liikunnanopettaja oli hänen unelma-ammattinsa, niin hän kirjoitti jo kahdeksanvuotiaana ystäväkirjaan.

Terveessä koulussa hän olisi voinut jatkaa opettajana eläkeikään asti, mutta ei yrittäjän polkukaan hassumpaa ole. Haaveissa olisi näiden kahden yhdistäminen.

”Elämässäni tapahtuu isoja asioita ilman, että ajattelen niitä. Mutta niin on varmaan parempi, koska jos sitä liikaa rupeaisi miettimään, niin ei uskaltaisi tehdä mitään.”

Johanna Havaksen työtoveri on 11-vuotias Tiuku. Koira on tottunut talossa piipahtaviin asiakkaisiin. Havaksen ohjatessa tunteja Tiuku odottaa eteisessä, ja tunnin jälkeen se ottaa kurssilaisilta vastaan rapsutuksia.

Myös Eila Väisänen työskentelee omassa pihapiirissään, mutta hänellä oli aivan omat syynsä ryhtyä yrittäjäksi.

Rakkaus sai Väisäsen muuttamaan Pirkanmaalta satakuntalaiseen Eurajoen kuntaan miehensä maatilalle. Alle kymmenentuhannen asukkaan kunnasta ei kuitenkaan tahtonut löytyä töitä. Niinpä kolmetoista vuotta sitten Väisänen päätti perustaa Köykän tilapuodin.

”Minulla oli yrittäjäkokemusta ennestään, joten oli matala kynnys laittaa puoti tänne keskelle ei mitään”, Väisänen sanoo.

Aluksi hän myi paju- ja risutöitä, jotka olivat silloin muodissa. Sitten joku toivoi leivonnaisia, joten Väisänen leipoi. Joulun lähestyessä valikoimaan lisättiin joululahjoja.

”Niin pienestä lähdin pienellä budjetilla. Silloin ei korkealta putoa, vaikka jotain sattuisikin.”

Joitain vuosia sitten Väisänen perusti puodilleen verkkokaupan. Nykyään pääpaino on vanhassa tavarassa ja sisustuksessa, ja navetan puoti on auki vain sopimuksen mukaan. Asiakkaita verkkokaupalla on ympäri Suomea.

”Tähän työhön täytyy olla intohimo ja kipinä. Kiinnostus tällaiseen vanhaan tavaraan on sisäsyntyistä.”

Eila Väisäsen luotsaama Köykän tilapuoti on keskittynyt viime vuosina vanhaan tavaraan ja sisustukseen.
Lue lisää

Aarre: Vesiheinän maku muistuttaa herneenversoa – vanha kansa uskoi kasvin puhdistavan verta

Aarre: Villiyrttejä voi kerätä vielä marraskuussa – Tiesitkö, että villiyrttien ravintoaineet ovat loppuvuonna juurissa?

Liukkalan maitotila kuuluu eliittiin, kun katsotaan eläinten hyvinvointia ja maidontuotannon ympäristökuormaa

Aarre: Poimulehti voi auttaa moniin vaivoihin, mutta se on hyvää myös teenä ja ruokalautasella