Ihmiset & kulttuuri

Luoma ja Vikström jatkoon arkkipiispavaalissa

Ihmiset & kulttuuri 08.02.2018

Heli Inkinen putosi toiselta kierrokselta selvästi 14 prosentin äänisaaliilla. Auvinen sai 13 ja Kantola 9 prosenttia äänistä.


Aarne Ormio
Ehdokkaina arkkipiispanvaalissa olivat ensimmäisellä kierroksella Ville Auvinen, Heli Inkinen, Ilkka Kantola, Tapio Luoma ja Björn Vikström.
Ehdokkaina arkkipiispanvaalissa olivat ensimmäisellä kierroksella Ville Auvinen, Heli Inkinen, Ilkka Kantola, Tapio Luoma ja Björn Vikström.
Aarne Ormio
Björn Vikström
Björn Vikström
Aarne Ormio
Tapio Luoma
Tapio Luoma

Espoon piispa Tapio Luoma ja Porvoon piispa Björn Vikström menivät jatkoon toiselle vaalikierrokselle evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispan vaalissa. Eilisen torstain ensimmäisellä kierroksella Luoma sai 38 prosenttia ja Vikström 26 prosenttia koko äänimäärästä.

Yliopisto-opettaja Heli Inkinen Turusta oli kolmanneksi suosituin 14 prosentin äänillä. Ennakkoon Vikströmin ja Inkisen välille ennakoitiin tiukempaa taistelua vaalin toisesta sijasta.

Vaalissa äänet jakautuivat seuraavasti: Tapio Luoma 259 ääntä (38 %), Björn Vikström 179 (26 %), Heli Inkinen 97 (14 %), Ville Auvinen 89,333 (13 %) ja Ilkka Kantola 58,333 (8,5 %).

Tulokset vahvistetaan tuomiokapitulissa perjantaina.

Ehdokkaista Luomaa on pidetty hieman konservatiivisempana kuin Vikströmiä, Inkistä ja Kantolaa. Auvinen on kaikkein konservatiivisin.

Jos Auvisen äänet menisivät Luomalle ja Inkisen sekä Kantolan Vikströmille, Luoma valittaisiin täpärästi arkkipiispaksi toisella kierroksella.

Vaalin ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli 92. Äänioikeutettuja oli kaikkiaan 1530. Turun arkkihiippakunnan äänten painoarvoa vähennetään vaalin tulosta laskettaessa jakamalla äänet kolmella Kirkon uudistetun vaalilainsäädännön mukaisesti.

Arkkihiippakunnan lisäksi äänivaltaisia ovat myös kaikki kirkolliskokousedustajat sekä hiippakuntavaltuustojen, tuomiokapitulien ja kirkkohallituksen jäsenet.

Toinen vaalikierros käydään Luoman ja Vikströmin kesken torstaina 1. maaliskuuta.

Ehdokkaat kohtaavat vaalipaneelissa Turun tuomiokirkossa perjantaina 16. helmikuuta kello 16. Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään 1.6.2018.

Aiheeseen liittyvät artikkelit