Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

Suomenhevonen astelee Musiikkitaloon – hevosella tärkeä rooli oopperassa

Hevosta toivottiin mukaan Abrahamin pidot -oopperan Helsingin-näytökseen, koska sillä oli tärkeä rooli Limingan kantaesityksessäkin.
Ville-Petteri Määttä
Yksi Abrahamin pidot -oopperan esiintyjistä on suomenhevonen (ei kuvassa oleva).

Limingassa 2017 kantaesityksensä ja suuren suosion saanut Jukka Linkolan ooppera Abrahamin pidot astelee pääkaupungin estradille ylpeästi.

Liminkalaissyntyisen laulumestarin Abraham Ojanperän (1856–1916) elämästä kertova tarina on tekijöidensä mukaan tarina rohkeudesta.

Maalaistalon poika jäi pienenä orvoksi. Kyläläiset huomasivat kuitenkin pojan musiikilliset lahjat ja keräsivät keskellä katovuosia rahaa hänen lauluopintoihinsa.

Ojanperästä tuli aikansa merkittävin laulupedagogi. Hän toimi muun muassa solistina Jean Sibeliuksen Kullervo-sinfonian kantaesityksessä ja teki tiivistä yhteistyötä Oskar Merikannon kanssa. Hän oli Helsingin musiikkiopiston (nykyinen Taideyliopiston Sibelius-Akatemia) ensimmäinen suomenkielinen laulunopettaja.

Rohkeutta kuvastaa omalta osaltaan se, että Musiikkitaloon kopsuttelee sadan laulajan ja tanssijan lisäksi ehta suomenhevonen.

”Limingasta Helsinkiin muuttanut Abraham ikävöi hevosta ja luontoa”, oopperan luova johtaja Helena Tornberg kertoo.

Musiikkitalossa ei ole koskaan ollut hevosta. Sitä toivottiin mukaan, koska hevosella oli tärkeä rooli Limingan kantaesityksessäkin.

Suomen Hippos tuli apuun hevosen rekrytoinnissa. Humman liikkeistä lavalla vastaa ohjaaja ja koreografi Jouni Prittinen.

Satavuotiaan Suomen ja 540-vuotiaan Limingan kunniaksi luotu teos on ensimmäinen oopperadramatisointi vähälle huomiolle jääneen laulumestarin elämästä.

Teosta on kiitetty vahvasta tekstistään ja sävellyksestä, ”joka ei jätä mitään toivomisen varaan”. Ooppera on kriitikoiden mukaan myös nuorten esiintyjien voimannäyttö.

Abrahamin pidot Helsingin Musiikkitalossa 22. ja 23.2. klo 19.00

Lue myös: Omat rahat likoon laittanut kulttuurituottaja: "Pääkaupunkimme tarvitsee ravistelua”

Lue lisää

Omat rahat likoon laittanut kulttuurituottaja: "Pääkaupunkimme tarvitsee ravistelua”

Uskoisitko suomenhevoseksi? Virolahdella asuva ori yltää kouluratsastuksessa tasolle, jolla ei kilpaile sen rodussa kukaan muu – "Kiitän joka päivä, kun sillä ratsastan"

Kuvagalleria: Suomenhevonen porhaltaa monessa eri paketissa, mutta hurmaa aina yleisönsä – MT taltioi suosikkirodun radalla

Heikki Saukolla on hieman erikoisempi eläkepäivien harrastus: "Lapsena tykkäsin leikkiä Tex Willeriä ja se ei sitten koskaan loppunut"