Ihmiset & kulttuuri

Kiersi maata kuin pieni eläin, muttei tiedä haluaako sittenkään Brysseliin

Ihmiset & kulttuuri 09.02.2018

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kertoo ettei edes mieti, mitä Paavo Väyrynen aikoo tehdä.


Jarkko Sirkiä
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on hykerryttävässä tilanteessa. Hänellä on hyvä ja kiinnostava työ, mutta edessä saattaa olla kiinnostava tilaisuus lähteä Brysseliin.

Suomen Yrittäjien toimitus­johtaja Mikael Pentikäinen istuu työhuoneessaan. Kännykkä piippailee tuoreita uutisia. Paavo Väyrynen on ilmoittanut hakevansa keskustan puheenjohtajan paikkaa. Ulkona sataa sakeasti lunta.

Jos Väyrynen palaa Suomen politiikkaan, europarlamentissa aukeaa varamiehelle paikka. Kun Hannu Takkulan sijalle lähtee Elsi Katainen, seuraavaksi kutsu käy Pentikäiselle.

”Olisi erikoista, jos europarlamenttiin pääsisi kolmannelta varasijalta. Mutta niin siinä voi käydä.”

Pentikäinen muistelee vuoden 2014 eurovaaleja, joihin hän lähti ehdokkaaksi ja liittyi puolueeseen.

”Paljon näin vaivaa, että tulisin valituksi. Kiersin maata kuin pieni eläin. Vaikka vaaleissa ei tullut suurta menestystä, olen kokemusta viisaampi. Se oli oppimatka, ennen kaikkea itseeni.”

Spekulaatiot Väyrysen lähdöstä tai lähtemättömyydestä aiheuttavat joka kerta kyselyitä Pentikäiselle. Onko hänellä jo matkalaukku pakattuna? Lähteekö hän europarlamentaarikoksi?

Joka kerta Pentikäinen vastaa yhtä arvoituksellisesti:

”Olen joutunut miettimään sitä ja todennut, että päätän sen sitten, jos se tulee eteen. En sano, etteikö se ole mahdollista, mutta ei se ole niin yksinkertaista.”

Mihinkään ei ole kiire. Pentikäinen muistuttaa, että mitään päätöstä ei ole vielä edes tehtävänä.

”Minulla ei ole mitään ongelmaa olla tässä kaikessa rauhassa. Tämähän on hauska tilanne”, mies virnistää.

Minulla on hyvä työ, Pentikäinen muistuttaa. Se on selvää, kun katselee valoisassa kulma­huoneessa lumihiutaleiden laskeutumista Mannerheimintielle.

”Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan tehtävässä pääsen vaikuttamaan ja viemään tärkeitä asioita eteenpäin. Minua on pidetty täällä hyvänä. Ei ole pois työntäviä tekijöitä.”

”Myös perhe pitää ottaa huomioon. Meillä on vielä kolme lasta kotona. Ensin pitäisi miettiä, lähteekö isä Brysseliin, ja sitten, lähtisikö perhe.”

Europarlamentti kuitenkin selvästi houkuttaa.

”Työnkin kannalta se olisi kiinnostava aitiopaikka. Voisin oppia paljon.”

Työ yrittäjien keulahahmona on vienyt Pentikäisen mennessään. Voisiko tämä kulmahuone olla eläkepestin paikka?

”Muistan joskus Hesarissa ajatelleeni, että tämä voisi olla eläkevirka. Sitten tuli potkut. Elämä on opettanut, ettei kannata tehdä liian pitkän tähtäimen suunnitelmia. Voi mennä terveys tai työ.”

”Kaikkein parasta on keskittyä tekemään sitä, mitä tekee nyt. Ei ole minun tapani kuikuilla muuta. Kun tulee tilaisuuksia, voi arvioida niitä siinä tilanteessa. Ei ennen.”

Takanaan miehellä on värikäs ura. Maatalous-metsätieteiden maisteriksi opiskellut Pentikäinen on suorittanut myös Sanoman toimittajakoulun. Koulun assistentiksi suostunut sai valita mieleisen toimituksen.

”Minä valitsin politiikantoimituksen. Pärjäsin siinä mielestäni kohtuullisen hyvin. Joskus mietin, että työ oli niin mukavaa, ettei siitä olisi tarvinnut edes palkkaa. Vaikka maksettiinhan siitä.”

Kun Etelä-Saimaaseen etsittiin vuonna 1996 päätoimittajaa, Pentikäiseltä kysyttiin, olisiko hän kiinnostunut. Oli hän. Ja niin maakuntalehti sai 31-vuotiaan päätoimittajan.

”Olin toimituksen nuorin, enkä ollut koskaan ollut kenenkään lähiesimies. Yhtäkkiä minulla oli viitisenkymmentä alaista ja asuin kaupungissa, jota en tuntenut.”

Jälkeenpäin jakso näyttäytyy mukavana ja opettavaisena sekä hyödyllisenä myöhempien töiden kannalta.

”Koko lehdenteko oli siinä silmien edessä. Tykkäsin odottaa painossa tuoretta lehteä.”

Sitten tuli eteen se päivä, kun Pentikäiseltä kysyttiin, olisiko hän kiinnostunut STT:n pää­toimittajuudesta. Tietotoimiston edellinen päätoimittaja joutui lähtemään doping-jupakan jälkeen.

”Minusta tuli STT:n päätoimittaja ja toimitusjohtaja. Tehtävänäni oli palauttaa luottamus STT:hen.”

Kunnes tuli taas uusi mahdollisuus eteen. Oli vuosi 2004 ja Mikael Pentikäinen katseli poikansa jalkapallopeliä Pirkkolan kentän laidalla. Konsultti soitti ja kysyi, olisiko mies kiinnostunut silloisen Sanoma osakeyhtiön toimitusjohtajan tehtävästä.

”En ensin ymmärtänyt, mistä oli kyse. Mutta olinhan minä, kun ymmärsin.”

Taas uusi tehtävä vei mennessään. Toimitusjohtajana Pentikäisen piti valmistella silloisen päätoimittaja Janne Virkkusen seuraajan nimitystä.

”Nimitys oli sinettiä vaille valmis, muttei jostain syystä toteutunutkaan. Sitten esi­mieheni kysyi, olisinko minä kiinnostunut.”

Pentikäisestä tuli Helsingin Sanomien päätoimittaja ja kustantaja 2010.

28.5.2013 se tehtävä päättyi potkuihin.

”Miksikö tuli potkut? Sitä en tiedä, mutta syyksi sanottiin luottamuspula. Omistaja vaihtaa halutessaan päätoimittajan ja niin minulle kävi.”

Potkujen jälkeenkään Pentikäinen ei jäänyt paikoilleen. Hän käynnisti omaa yritys­toimintaa, päätyi ehdokkaaksi eurovaaleihin ja Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajaksi.

Maaseudun Tulevaisuudessa mies ehti käynnistämään lehtiuudistuksen, kaatamaan muutaman seinän sekä järjestämään toimitukselle modernin uutisdeskin.

Ja taas tuli eteen uusi tilaisuus. Alle vuoden sisällä hänet valittiin Suomen Yrittäjien toimitusjohtajaksi.

Joku voisi luulla, ettei mies viihdy paikallaan. Hän on aina uuteen pestiin ryhtyessään laittanut vauhdilla asiat etenemään.

Hitaampaan rytmiin tottuneet voivat pitää Pentikäistä pelottavana pyörremyrskynä. Hän on karismaattinen johtaja, joka vaatii sekä itseltään että ympäristöltään paljon.

”Kieltämättä olen vaativa, erityisesti itselleni. Kuuntelen ja ehkä olen myös jääräpäinen, mutta vaihdan mielipidettäni, jos minulle perustellaan asia hyvin. Olen uudistaja luonteeltani.”

Miehelle on tarjoiltu kiinnostavia mahdollisuuksia. Niihin hän on tarttunut.

”En minä jokaiseen tilaisuuteen ole tarttunut. Joistakin olen kieltäytynyt ja joitain on mennyt myös ohi.”

Työ Suomen Yrittäjissä on kesken. Mikael Pentikäinen on puolessatoista vuodessa uudistanut lähes koko yrittäjäjärjestön johtoryhmän. Järjestöäkin uudistetaan.

”Yrittäjäjärjestö on kansanliike. Jos saamme tavoitteemme läpi, koko Suomi voi paremmin. Me pystymme tekemään paljon koko kansakunnan hyväksi.”

Työtään Pentikäinen kuvailee matkasaarnaajan tehtäväksi. Lestadiolaistaustaisen miehen suusta se kuulostaa painokkaalta.

”Tykkään kiertää maata ja tavata ihmisiä.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit