Ihmiset & kulttuuri

MT:n lukijat kertoivat häirintäkokemuksistaan: "Heinätöiden lomassa isäntä puristeli minua ja muita nuoria naisia"

Ihmiset & kulttuuri 10.02.2018

Tutkijan mukaan on selvää, miten paljon pahaa häirintää aiheuttaa. "Seksuaalinen häirintä ahdistaa, surettaa ja lannistaa ihmisiä."


Jukka Pasonen
Häirintä aiheutEpätoivo, kiukku, viha, suru, häpeä, ahdistus. Toisen ihmisen seksuaalisuuteen tai sukupuoli-identiteettiin kohdistuva painostus ja kiusa aiheuttavat paljon stressiä.

Maaseudun Tulevaisuus keräsi verkkokyselyssä lukijoilta kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä. Siihen vastasi 43 ihmistä, joista vain 12 ei ollut koskaan kokenut häirintää.

Yli kolmannes vastaajista oli kokenut häirintää aikaisemmassa työpaikassaan ja vapaa-ajalla 44 prosenttia.

”Asiakkaat, yksinäiset vanhat pojat, laittavat viestiä lemmen­tuskassaan ja juovuspäissään aamuyöllä. Rintoja kommentoidaan, treffeille pyydetään ja suututaan kun ei lähde”, metsänomistajaorganisaatiossa työskentelevä nainen kertoo.

"Noloa. Ei käsiksikäymistä. Mutta kun vuosikaudet kuuntelee niin alkaa rasittamaan. Tarjottu työtä hyvien 'keuhkojen' perusteella ja kun kysyin työkokemukseni merkityksestä, käskettiin ottaa huumorilla. Niin teinkin, mutta jälkikäteen ärsytti kun en osannut sanoa että ei ole mukavaa kun tarjotaan työtä rintavarustuksen perusteella."

Toinen nainen kertoo tilanteesta, johon hän joutui parikymppisenä 1990-luvulla. Nainen oli tilalla lomitustöissä.

"Tilalla oli heinänteon aikaan porukkaa töissä ja myös tilan emännän isä, joka asui muualla. Heinätöiden lomassa, 'sopivan tilanteen sattuessa' isäntä puristeli minua ja muita nuoria naisia, persauksesta."

"Ensimmäisen kerran, kun tämä sattui, hämmästyin ja säikähdin, kun ei sellaista ollut minulle ennen sattunut. En osannut tai uskaltanut ärähtää miehelle, enkä kertoa asiasta kellekään silloin tuoreeltaan, vaan jotenkin häpesin tapahtunutta. Huomasin sitten, että mies puristelee muitakin ja se 'helpotti' valtavasti - syy ei siis ollut minussa, vaan se oli miehen inhottava tapa!", nainen kuvailee.

"Sen jälkeen välttelin tilanteita, missä olisin jäänyt miehen kanssa kahdestaan tai että hän olisi kulkenut perässän ja onneksi heinäntekokin loppui aikanaan."

Hänellä ei oman kertomuksensa mukaan ollut tapahtuma-aikana samanlaista itseluottamusta kuin nyt.

"Tapahtumat ja niihin liittyvät tunteet ovat mielessä vielä kirkkaasti reilun parinkymmenen vuoden jälkeen ja olen niistä sittemmin puhunut silloisen poikakaverini, nykyisen mieheni kanssa. Tapahtuneesta ei kuitenkaan mitään traumoja ole jäänyt mieltä painamaan. Siinä hetkessä oli tärkeä asia, että ymmärsin, että vika ei ole minussa, joka inhottavaa käytöstä koin, vaan siinä tekijässä."

Myös miehet ovat kokeneet maatalouslomittajina vaikeita tilanteita.

”Ollessani maatalouslomittajana emännät joskus varsin karskisti vonkasivat nuorelta ujolta pojalta. Ja kunnan lomasihteeri pikkujouluissa halusi suudella, tarttui kiinni jalkovälistä ja suuttui kun torjuin", eräs mies kertoo.

"Sanoi: 'Vielähän täällä tanssis, kun olis oikeita miehiä, mutta kun ei ole kuin tuo'."

Toinen mies kertoo maatilalla sattuneesta tapauksesta.

”Keinosiementäjä ohi mennessään kouraisi sukupuolielimiäni ja sanoi tämän sonnin olevan kunnossa. Tämä mies oli tehnyt samaa muillekin nuoremmille pojille.”

Erikoistutkija Sanna Aaltonen Nuorisotutkimusverkostosta perehtyi kyselyn vastauksiin. Hän on aikaisemmin tutkinut erityisesti nuorten kokemuksia häirinnästä.

”Surullisen tutulta vaikuttaa. Näissä oli aika hurjiakin kertomuksia. Tietysti aikuisten maailmassa valtasuhteet ja toimintaympäristöt ovat erilaisia.”

Aaltosen mukaan vastauksista käy selväksi, miten paljon pahaa häirintä aiheuttaa. Monista vastauksista ilmeni, että ihmisen sukupuolitettua osaamista oli työpaikalla pidetty merkittävämpänä kuin varsinaista pätevyyttä ja ammattiosaamista.

”Seksuaalinen häirintä ahdistaa, surettaa ja lannistaa ihmisiä. Kun sitä esiintyy työpaikoilla, ilmapiiri heikkenee ja työ­teho laskee. On selvää, ettei tällainen palvele ketään.”

Lue lisää:

Näin flirtti ja seksuaalinen häirintä eroavat toisistaan

Seksuaalinen häirintä liittyy vallankäyttöön - uhrien kokemuksia ei ole aiemmin otettu tosissaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit