Ihmiset & kulttuuri

Isokyröläisestä kuivaamosta löytyy ainutlaatuinen miesluola – valvontahuoneesta tulikin hauskasti sisustettu erikoisuus

Ihmiset & kulttuuri 10.02.2018

Pollarien tilan kuivaamo kätkee sisäänsä historiatietoa - sanomalehtijuttujen muodossa.


Johannes Tervo
16 metriä korkean valvomon katossa on paikallisen taitelijan  Esa-Matias Heinosen maalaus, kertoo Väinö Pollari.
16 metriä korkean valvomon katossa on paikallisen taitelijan Esa-Matias Heinosen maalaus, kertoo Väinö Pollari.
Johannes Tervo
Pollarien tilan kuivaamo valmistui 1980-luvun puolivälissä.
Pollarien tilan kuivaamo valmistui 1980-luvun puolivälissä.
Johannes Tervo
Jaakko (vas.) ja Väinö Pollari kertovat kuivaamon toimineen myös rahtikäytössä. Silloin kävijöitä riitti taukoluolassakin enemmän.
Jaakko (vas.) ja Väinö Pollari kertovat kuivaamon toimineen myös rahtikäytössä. Silloin kävijöitä riitti taukoluolassakin enemmän.
Johannes Tervo
Isonkyrön museon remontista löytyneet lehdet päätyivät sisustuskäyttöön.
Isonkyrön museon remontista löytyneet lehdet päätyivät sisustuskäyttöön.

Isokyröläisen Pollarin tilan viljakuivaamo kätkee sisäänsä erikoisuuden, jollaista tuskin löytyy muualta.

Sen seinät on tapetoitu sota-ajan sanomalehdillä ja katossa komeilee paikallisen taiteilijan Esa-Matias Heinosen öljyvärimaalaus, joka kuvaa tilan miljöötä kahdella eri vuosikymmenellä.

Miesluola sijaitsee 16 metriä korkeassa ja vuonna 1985 rakennetussa viljakuivaamossa. Huoneen ikkunoista avautuu peltonäkymä vuonna 1865 perustetulle Pollarin maatilalle.

Sisustuksena on pöytä ja kaksi yhdestä puusta veistettyä nojatuolia.

Tilan isäntä Väinö Pollari muistelee, että idean ylimääräisestä huoneesta keksi nuori arkkitehtiopiskelija Kimmo Korhonen, joka oli kesätöissä tilalla.

”Hänen ideastaan lähdimme kehittämään, mutta viralliset piirustukset tekivät maaseutukeskuksen naiset. Koska toisella puolella on rehukoppi, halusimme huoneen myös toiselle puolelle rakennusta”, Väinö Pollari kertoo.

Alun perin huoneesta kaavailtiin kuivaamon valvontahuonetta, mutta lopputuloksena tuli hauskasti sisustettu erikoisuus, jossa piipahdetaan aina silloin tällöin rentoutumassa.

Muutama vuosi kuivaamon valmistumisen jälkeen Väinö Pollari löysi sattumalta pinkkakaupalla ikivanhoja sanomalehtiä. Ajan patinoimat sanomalehdet ovat kiinnostavaa luettavaa.

”Lehdet oli nakeltu roskalavalle Isonkyrön museon remontin yhteydessä. Keräsin ne talteen ja laitoin tapettiliisterillä seinään. Vanha sanomalehtipaperi on kestänyt yllättävän hyvin aikaa.”

Kun Pollarin tilalla harjoitettiin rahtikuivausta takavuosina, kuivaamon edessä kiemurteli jonoittain autoja ja traktoreita. Silloin miesluolassakin riitti kävijöitä. Kuivurin huristessa miehet tapasivat jutella ja lueskella seinissä olevia sanomalehtiä.

Nyt kuivaamo on 50 hehtaarin viljatilan omassa käytössä. Viime syksynä kuivaamoa käytti vain yksi ulkopuolinen viljelijä.

On kuivaamon ylisillä käynyt naisiakin.

”Kerran paikalliset Maaseutunaiset kävivät askartelemassa täällä myyjäisiään varten. Myös yläkoululaiset ovat käyneet täällä tutustuessaan viljatilaan”, nuorempi isäntä Jaakko Pollari sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit