Ihmiset & kulttuuri

Lue miten laivan viinikassasta tuli opetusneuvos, joka ohjaa koko Suomen kouluruokailua

Ihmiset & kulttuuri 13.02.2018 Mäntsälä

Savolaiset juuret ja varsinaissuomalainen kouluaika tuottivat Marjaana Mannisesta moniosaajan, joka ei pelkää tarttua haasteisiin.


Marjaana Manninen laulaa Mäntsälän gospelkuorossa. Kotona hän harjoittelee yksin laulamalla karaokea.

Marjaana Mannisesta, 54, piti tulla hammaslääkäri, mutta tulikin kotitalousopettaja ja opetusneuvos. Ehtipä hän olla yhden kesän maatalouslomittajana Kiuruvedellä ja edetä työuralla ennen opiskeluaikaa saunabaarin hoitajasta risteilylaivan talousjohtoryhmään.

Kaikki kokemukset ovat olleet hyödyksi nykyisessä tehtävässä.

Manninen syntyi maatilan tyttönä Kiuruvedellä. Kun hän oli viisivuotias, isoisä kuoli. Isän piti jatkaa sukutilaa, mutta tila jaettiin sisarusten kesken, ja Lappalaisen perhe muutti Turun Kakskertaan, mistä isä sai töitä Harjattulan kartanosta.

Viiden lapsen katraasta toiseksi vanhimpana Marjaanasta kasvoi huolenpitäjä, joka hoiti lehmiä ja hevosia. Koulut hän kävi Turussa, missä opettajat halusivat kitkeä savon murteen tytöstä pois.

Aviopuolisonsa Jukka Mannisen Marjaana tapasi jo nuorena viettäessään kaikki kesät Kiuruvedellä äidin kotitilalla.

Kotona kuuluu Savon murre, tyttäret osaavat Mäntsälän murretta ja Marjaana mukauttaa kielensä keskustelukumppanin mukaan.

Kotitalousopettajan ammatti ei ollut ylioppilas Marjaanan haaveissa lainkaan. Marjaana oli lukioaikana kesätöissä Ruotsissa hotellissa ja muutti Tukholmaan heti kirjoitusten jälkeen.

"Luotettavat ja täsmälliset suomalaiset olivat silloin tervetulleita Ruotsiin töihin."

Suomalaistyttö paiski ravintolahommia risteilyaluksella. Väliin mahtui talouskoulu Turussa, mutta laivatyö imi naisen takaisin Itämerelle.

"Siellä eräs ruotsinkielinen kotitalousopettaja suositteli minulle omaa ammattiaan. Niin hain opiskelemaan, vaikka olin ravintola-alalla edennyt jo viinikassa-hovimestariksi ja laivan talousjohtoryhmään."

Opiskeluiden loma-ajat Marjaana työskenteli merillä. Hän oli Sally Albatrossilla perustamassa uutta konseptia: risteilyä, joka ei vie minnekään, vaan jonne mennään syömään hyvin ja viihtymään.

Kun Marjaana alkoi opiskella, Jukka Manninen muutti jääkiekkokassinsa kanssa Marjaanan pieneen opiskeluyksiöön Helsinkiin. Aikanaan Lappalaisesta tuli Manninen.

Perheen kasvaessa isompi asunto löytyi Mäntsälästä ja Manninen sai sijaisuuksien jälkeen viran. Hänestä tuli Suomen ensimmäinen yhdistetty peruskoulun ja lukion kotitalouden lehtori.

Vuonna 2004 työkuviot vaihtuivat, kun Manninen nimitettiin ylitarkastajaksi Opetushallitukseen ja myöhemmin opetusneuvokseksi. Työpaikka siirtyi Helsingin Hakaniemeen.

Manninen vastaa niin kouluruokailusta, kotitalous- kuin käsityöopetuksesta. Kotitalous on hänelle tuttua, mutta käsityössä hän kertoo tukeutuvansa kentän asiantuntijoihin.

"Olen kokemusoppija, haluan mennä umpilumessa", Manninen kuvaa toimintatapaansa.

Omaa ruokavaliotaan Manninen kuvaa kasvisvoittoiseksi. Työpäivän lounaaksi hän valitsee usein kasvisruokaa, mutta hiljattain eläkkeelle jäänyt puoliso on innostunut ruuanlaitosta ja laittaa iltaruuan. Se on usein kalaa tai lihaa.

"Vieläkin totuttelemme siihen, että meitä on vain kaksi syöjää kotona. Tytöt kilpailivat voimistelussa ja söivät paljon, joten nytkin tulee tehtyä liikaa. Eli syömme samaa ruokaa useampana päivänä."

Nuorempi tytär on parhaillaan lukiovaihdossa Ranskassa, missä ei kuulemma koskaan tarjota edellisen päivän ruokaa. Toisaalta tyttären ranskalainen vaihto-oppilaskaveri ihastui suomalaiseen kouluruokaan niin kovasti, että halusi tulla takaisin Suomeen, koska ruoka on täällä niin hyvää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit