Ihmiset & kulttuuri

Maajussit keräsivät yli 24 000 euroa lapsille ja veteraaneille: "Haluttiin tehdä jotain hyvää"

Ihmiset & kulttuuri 14.02.2018

Facebookin Maajussit-ryhmä suunnittelee tempaisevansa tänä vuonna vielä isommin.


Kari Salonen
Brother Christmas tunnetaan erilaisista hyväntekeväisyystempauksista. Erityisesti häntä koskettavat sairaiden lasten toiveet.

Facebookissa toimiva lähes 10 000 henkinen Maajussit-ryhmä on kerännyt Brother Christmas ry:n kautta yli 24 000 euroa hyväntekeväisyyteen.

Rahat käytetään eri kohteisiin, esimerkiksi leiritoimintaan syöpäsairaille, kehitysvammaisille tai syrjäytymisvaarassa oleville lapsille sekä veteraanien toiveiden totutuksiin. Lahjoituksilla pyritään myös vähentämään koulukiusaamista.

Harri Vinnamo perusti Maajussit -facebookryhmän vuonna 2010 ja vuosien varrella siitä on kasvanut iso yhteisö.

"Keräys oli yhteinen idea, haluttiin tehdä jotain hyvää joulun alla. Brother Christmasin kanssa toiminta oli helppoa, jokainen sai maksaa mitä haluaa", Vinnamo kertoo.

"Keräys jonkun yksityiselle tilille ilman virallista keräyslupaa olisi ollut huomattavasti hankalampaa, kai se on niin että Suomessa voi hyväntekeväisyydestäkin joutua linnaan", Vinnamo naurahtaa.

Ryhmässä äänestettiin ja päätettiin, että Brother Christmas saa päättää lopullisen hyväntekeväisyyskohteen.

"Ihmiset ilmoittivat olevansa mukana keräyksessä, mutta lahjoitettuja summia ei ilmoitettu. Varmaan 50 euroa oli yleisin, 500 euroa oli suurin yksittäinen lahjoitus."

Ryhmä on tehnyt hyväntekeväisyyttä myös aikaisemmin, toissa vuonna syöpälasten hyväksi kerättiin 1 200 euroa. Vaikka 24 000 euroa on merkittävä summa, Vinnamo kertoo, että osa ryhmäläisistä oli asettanut tavoitteen vielä korkeammalle.

"Jotkut olivat pettyneitä summaan mutta jokainen euro vie kuitenkin asiaa eteenpäin. Ensi vuonna voidaan tehdä uusi keräys vielä paremmin kun nyt tiedetään, miten systeemit toimii", Vinnamo suunnittelee.

Brother Christmas on Ari Koposen hyväntekeväisyyshahmo, joka pystyy yhden miehen yrityksenä auttamaan nopeammin kuin suuret avustusorganisaatiot.

Koponen kertoi MT:n haastattelussa marraskuussa, että suurin avuntarve on nimenomaan lapsiperheillä. He kaipaavat erityisesti ruoka-apua ja Brother Christmas on ollut käynnistämässä erityisesti hävikkiruuan jakelua.

Lue lisää:

Tuhansien maajussien verkosto toimii kuin suuri kaveriporukka

Brother Christmas tekee joulun 400 perheelle - koskettavimpia ovat sairaiden lasten viimeiset toiveet

Aiheeseen liittyvät artikkelit