Ihmiset & kulttuuri

MT ehdolla Suuren journalistipalkinnon saajaksi: "On tärkeää astua omien kupliensa ulkopuolelle"

MT:n toimittaja Kaijaleena Runsten teki jutun vegaanin vierailusta maitotilalla yhteistyössä Vihreän langan kanssa. Juttu on ehdolla vuoden journalistiseksi teoksi.
Jaana Kankaanpää
MT:n toimittaja Kaijaleena Runsten (oik.) teki jutun vegaanin vierailusta maitotilalla yhteistyössä Vihreän langan päätoimittajan Riikka Suomisen (vas.) kanssa.

Maaseudun Tulevaisuuden toimittaja Kaijaleena Runsten sekä Vihreän langan päätoimittaja Riikka Suominen ovat ehdolla vuoden 2017 Suuren journalistipalkinnon saajaksi luokassa journalistinen teko. Heidän työryhmässään ovat myös valokuvaaja Lari Lievonen sekä haastatellut maitotilallinen Harri Tuomaisen ja hänen tilallaan vieraillut vegaani Aleksi Kallioja.

Raati perusteli valintaansa sillä, että niin juttujen kohteiden, yleisöjen kuin mediankin on tärkeää astua myös omien kupliensa ulkopuolelle. Juttu julkaistiin MT:n Viikonvaihde-liitteessä 19.5.2017 ja Vihreässä langassa 3/2017.

"Idea juttuun tuli, kun verkkotoimittajana seurasin MT.n uutisiin kirjoitettuja kommentteja", Runsten kertoo.

"Moderointityö alkoi turhauttaa, koska keskustelun asetelmat olivat aina selviä erityisesti kasvissyöntiä ja suurpetoja koskien. Tuntui, että niistä löytyi kaksi hyvin erilaista näkemystä, mutta keskustelu ei koskaan edennyt tai kehittynyt."

Myös hyvät avaukset hukkuivat vastakkaisten leirien väliin.

Runsten lähti purkamaan aihetta Tampereen yliopiston sovittelevan journalismin työpajaan, jossa hänen ajatuksensa vegaanin vierailusta nurmi-Suomen liha- tai maitotilalla herätti kaikkien osallistuneiden journalistien kesken runsaasti kiinnostusta.

"Työpajan vetäjät, tutkijat Mikko Hautakangas ja Laura Ahva ehdottivat, että sovittelevan journalismin otetta voisi laajentaa ottamalla mukaan Vihreä lanka-lehden, jolla on erilainen mutta samasta aihepiiristä kiinnostunut lukijakunta", Runsten kertoo.

"Oma uutisjohtoni ja kollegat tukivat ilokseni hanketta, ja Riikka Suominen lähti heti mukaan."

Maitotilallinen Harri Tuomainen löytyi haastateltavaksi MTK Pohjois-Savon avulla. Helsinkiläinen vegaani Aleksi Kallioja puolestaan Suomisen verkostoja hyödyntäen.

"Paikan päällä kahden maailman kohtaamista seurasi vain valokuvaaja Lari Lievonen", Runsten kertoo.

"Halusimme, että haastateltavat keskustelevat keskenään, eivätkä toimittajat pääse johdattelemaan keskustelua. Kamera häiritsee tilannetta kuitenkin vähemmän."

Ruuan tuottajalta ja kuluttajalta löytyikin selvästi yhteisiä intressejä ruuan alkuperään ja eläinten hyvinvointiin.

"Haluan kiittää Suomista erittäin hyvästä yhteistyöstä, tässä oli selvästi luottamusta puolin ja toisin emmekä puuttuneet toistemme sisältöihin mitenkään. Vaikka jutuissa on selkeitä eroja, ne eivät kuitenkaan ole hirveän erilaisia", Runsten kuvailee.

Hän on hyvin ilahtunut palkintoehdokkuudestaan.

"Uudet lähestymistavat ympäristönsuojeluun ja ruuantuotantoon ovat välttämättömiä. Kaikesta on mahdotonta olla samaa mieltä, mutta on tärkeää löytää alueita, joilla voidaan tehdä niin kuluttajia kuin maaseudun yrittäjiä hyödyttävää yhteistyötä."

Myös Suominen kertoo ehdokkuuden tuntuvan hienolta. Hän pitää jutun lähestymistapaa hyvänä keinona houkutella lukijat ohittamaan omat ennakkoluulonsa.

"Erityisesti jutusta jäi mieleen, että vaikka kahdella toimittajalla on hyvin erilaiset lukijakunnat ja taustatiedot, jutuista tuli kuitenkin tosi samanlaiset. Tässä nähdään, että journalismin laatukäytännöt ja toimittajan ammattitaito eli faktat menevät mielipiteiden ohi."

Suuri journalistipalkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001. Palkinto jaetaan neljässä palkintoluokassa, joita ovat vuoden journalisti, vuoden juttu ja vuoden journalistinen teko sekä vuoden kirja.

Maaseudun Tulevaisuuden kuukausiliite Kantrin ensijulkaisu vuonna 2007 voitti saman palkinnon, joka jaettiin silloin nimellä vuoden journalistinen uudistus.

"Ehdokkuus on arvostettu tunnustus ja huomiointi merkittävästä journalistisesta työstä. Maaseudun Tulevaisuus on tästä tietysti tyytyväinen", MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen kuvailee.

Hänen mielestään tunnustus on tärkeä myös siksi, että ratkaisujen löytäminen ongelmien kuvaamisen sijasta on tärkeää niin journalismille kuin muullekin yhteiskunnalliselle keskustelulle.

"Meidän on pystyttävä kuulemaan ja kuuntelemaan argumentteja, jotka poikkeavat omistamme. Journalismi, jossa tähän pyritään, on mielestäni erittäin tärkeää", Kemppainen painottaa.

"MT puolustaa jo satavuotisen historiansa velvoittamana maaseutua ja sen asukkaita. Ymmärryksen lisääminen maaseudun elämästä palvelee kaikkia suomalaisia."

Palkinnon saajat kerrotaan keskiviikkona 14.3.2018 suorassa tv-lähetyksessä MTV3-kanavalla kello 20-21.

Ehdokkaat esitellään MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa 26.2. alkaen.

Lue lisää:

Uutistausta sekä MT:n ja Vihreän langan jutut

Saako kasvin tappaa? Miksi vasikkaa vierotetaan heti? - näin vastaavat vegaani ja maitotilallinen

Vegaani maitotilalla: Lehmien rehut kuulostivat ihan syötäviltä

Ruokakeskusteluissa yleistetään liikaa: Jokainen vegaani ei ole aktivisti

Ryhtiliike tarpeen: vegaanien ja kasvissyöjien ruokakoriin lisää kotimaisia vaihtoehtoja!

Lue lisää

Suuri journalistipalkinto jaetaan tänään – MT:n ja Vihreän langan yhteistyö ehdolla vuoden journalistiseksi teoksi

Digitaalisuus ajaa painettuja lehtiä ahtaalle

Touko Aalto pettyi Vihreän langan lakkauttamiseen – "Poliittiset puolueet muistuttavat yhä enemmän strategisia viestintätoimistoja"

Liha-alan vaikuttaja Veijo Votkin on kuollut