Padasjoella uskotaan suomalaisen jääkiekkomailan tulevaisuuteen: "Moni on sanonut, että Suomessa ei kannata tehdä mitään, menkää Kiinaan" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Padasjoella uskotaan suomalaisen jääkiekkomailan tulevaisuuteen: "Moni on sanonut, että Suomessa ei kannata tehdä mitään, menkää Kiinaan"

Paikkakunnalla toimii Suomen ainoa komposiittimailoja valmistava mailatehdas.
Rami Marjamäki
Mikko Raulahti ja Teemu Mäkiniemi (takana) laskevat ja punnitsevat lapoja.

PAMA-mailoja tehdään täysin uudenlaisella valmistusmenetelmällä. Mailojen varsi ja lapaosa valmistetaan erikseen ja ne liitetään yhteen varren nilkkaosasta.

"Varsi ja lapa yhdistetään sen mukaan, minkälaisia lapa- ja varsijäykkyyksiä tilaaja haluaa. Tämän ansiosta varastossa ei tarvitse olla kymmenittäin erilaisia mailatyyppejä", kehitysjohtaja Mikko Raulahti selventää.

Mailan valmistuksesta 20–30 prosenttia on käsityötä, muut työvaiheet hoituvat itsetehdyillä automatisoiduilla koneilla.

Mailojen lavat muotoutuvat prässissä. Lopuksi maila kovetetaan isossa kiertoilmauunissa noin 80 asteen lämpötilassa.

PAMAn tarina sai alkunsa sattumalta syksyllä 2015, kun Mikko Raulahti törmäsi vanhaan yhteistyökumppaniinsa Antti-Jussi Tiitolaan, jonka kanssa hän oli kehittänyt Montreal Nitro -nimistä mailaa vuosituhannen vaihteessa.

Urheiluvälineitä jo 50 vuotta suunnitellut Tiitola oli ideoinut aiemmin lavan liitosrakenteeseen liittyvän keksinnön, joka lisensoitiin PAMAa varten.

Innokkaiden rahoittajien turvin perustettiin Ultimate Hockey Corps Oy. Ensimmäiset PAMA-mailat valmistuivat Padasjoen tehtaalta syksyllä 2016.

PAMAa markkinoidaan uuden sukupolven komposiittimailana. Erona kilpailijoihin on se, että mailoissa käytetään jatkuvakuituista ja saumatonta hiilikuitua. Se parantaa mailan kiertojäykkyyttä, jonka ansiosta mailoissa voidaan käyttää joustavampia varsia.

"Kilpailijoiden kalliimmissa mailoissa käytetään saumallisia hiilikuitupaloja. Ääritaivutuksissa lujittamaton sauma väsyy ja murtuu. Meidän mailoissa ei ole tätä ongelmaa", Raulahti vertaa.

Tehdas työllistää tällä hetkellä neljä työntekijää. Tähtäimessä on kahden prosentin markkinaosuus, joka tarkoittaisi noin 100 000 mailan vuosimyyntiä. Sillä tuotantomäärällä tehdas työllistäisi 20–30 henkeä, jolloin se olisi merkittävä työllistävä 3 000 asukkaan kunnassa.

PAMA on otettu innolla vastaan pelaajien keskuudessa. Jälleenmyyntiverkosto ja tunnettavuus kasvavat tasaisesti.

Padasjoella toimii myös Warrior-maalivahtimailoja valmistava tehdas. Myös PAMA lanseeraa oman maalivahdin mailan lähitulevaisuudessa.

Mikko Raulahti on kotoisin Padasjoelta, mutta tehtaan perustaminen kotiseudulle oli iloinen sattuma.

Pitkään maailmalla asunut ja amerikkalaista jalkapalloa huipputasolla pelannut Raulahti oli perustamassa tehdasta Vääksyyn, mutta toimitilat menivät nenän edestä. Sitten yhteyttä otti padasjokelainen kalustevalmistaja, joka tarjosi sopivaa teollisuushallia.

Raulahti toteaa, että logistisessa mielessä on aivan sama, toimiiko yritys Tikkurilassa vai Padasjoella.

PAMAn varressa lukee Made in Finland. Tällä hetkellä PAMA ja Warrior ovat ainoita kotimaassa valmistettuja jääkiekkomailoja.

"Moni on sanonut meille, että Suomessa ei kannata tehdä mitään, menkää mieluummin Kiinaan tekemään. Haluamme osoittaa, että tuo on ihan höpöpuhetta", Raulahti torppaa.

Lue lisää

Jääkiekon SM-liiga aloittaa kauden koronapaineissa – Mikkelissä yhdessä katsomon osassa maskipakko

Punaviherkoneen ykkösvitjaan tungosta - kenellä on paras ilmastoveivi?

Jääkiekon Liiga suosittaa kasvomaskien käyttöä, fanitapaamiset jäissä

1990-luku oli jääkiekkokorttien kulta-aikaa – korttilaatikot täyttivät aikoinaan Masi Jukosen vaatekaapin lattiasta kattoon