Ihmiset & kulttuuri

Jymy laajensi pesäpallosta videopeleihin – e-urheilijoiden treenileirillä tähdätään maailman huipulle

Ihmiset & kulttuuri

Jymy laajensi pesäpallosta videopeleihin – e-urheilijoiden treenileirillä tähdätään maailman huipulle

Ihmiset & kulttuuri 10.03.2018 Sotkamo

Sotkamossa on tavoitteena olla elektronisen urheilun kasvattajaseura ja lisätä seudun houkuttelevuutta varsinkin nuorten silmissä.

Pauke soi korvissa, vaikka kyse on pelkästä harjoittelusta.

Käynnissä on SuperJymyn harjoitusleiri, jossa viisihenkinen joukkue takoo tietokoneen näppäimistöä Vuokatti-Ruka urheiluakatemian tiloissa.

Urheiluakatemia on suomalaisille urheilijoille tuttu paikka. Esimerkiksi vastapäättyneiden Peyongchangin olympialaisten suomalaiset yksilömitalistit Iivo Niskanen, Enni Rukajärvi ja Krista Pärmäkoski kuuluvat akatemian kasvatteihin.

Nyt akatemian tiloissa harjoittelee pesäpallosta tunnetun Sotkamon Jymyn e-urheilun edustusjoukkue.

Viisihenkisen SuperJymy-joukkueen lajina on elektroninen urheilu eli videopelien kilpapelaaminen. Sotkamon Jymyn tavoin se aikoo nousta lajinsa huipulle.

"Joukkueen tavoite on kansainvälinen. Pyrimme olemaan ensin Euroopan kärjessä ja sitten maailman kärjessä", manageri Niklas Pehkonen tarkentaa.

Ei se toimi vain niin, että istuu koneella ja pelaa. Siinä menee pata jumiin.

Videopeliliigat ja -turnaukset ovat paisuneet yleisöspektaakkeleiksi 2010-luvun mittaan. Yleisön, mainostajien, sponsorien ja palkintosummien määrät ovat kasvaneet käsi kädessä.

Ilmiön suosioon on alettu herätä perinteisissä urheiluseuroissa, myös Suomessa.

Muun muassa Helsingin IFK, Seinäjoen Jalkapallokerho ja Porin Ässät perustivat omat e-urheilun joukkueet parin viime vuoden aikana.

Iso seuraorganisaatio tarjoaa kokeneille pelaajille paikan kisata ammatikseen, seuroille keinon saavuttaa menestystä ja näkyvyyttä uudessa lajissa.

Lokakuussa 2017 SuperJymy-organisaatio liittyi aluevaltaajien joukkoon. Yhtiö osti viisihenkisen Vitalis-joukkueen, joka sai seuran mukaan uuden nimen SuperJymy.

Videopelijoukkueen muodostavat Jani Jussila, 24, Tony Niemelä, 21, Lasse Uronen, 24, Verneri Junkala, 18 sekä kapteeni Joonas Rantala, 27.

Pehkosen mukaan vastaanotto on paikkakunnalla ollut avoin. Manageri ei murehdi kommentteja, joiden mukaan tietokoneella pelaaminen ei ole oikeaa urheilua.

"Samanlainen asenne oli 2000-luvun alussa lumilautailussa, että ei tämä ole urheilua. Nyt jännitetään, tulisiko siitä olympialaisissa mitali."

SuperJymy-organisaation toimitusjohtaja Mikko Kuosmasen mukaan yhtiö on lähtenyt toimintaan pitkällä tähtäimellä.

Seura haluaa luoda kiinnostuneille nuorille samanlaisen urheilijan urapolun kuin urheiluakatemialla on muissa lajeissa. Polku on rakennettu useissa lajeissa, nyt myös e-urheilussa, yläkoulusta ammattikorkeakouluun asti.

"Tavoite on olla kasvattajaseura. Silloin pystymme tuottamaan urheilijoita sen sijaan, että ostaisimme heitä", toimitusjohtaja tiivistää.

Kuosmanen on ollut rakentamassa urapolkuja urheiluakatemiassa ja Sotkamon urheilulukiossa jo 20 vuotta muun muassa hiihdossa, pesäpallossa ja lumilautailussa.

Hän uskoo, että uusi aluevaltaus on keino saada elinvoimaisuutta alueelle, jossa urheilu on ollut jo aiemmin yksi kantava voima.

"E-urheilu on kasvava laji, jossa nuoret ovat kiinni", hän sanoo. "Jos keskustelee tästä 12–18-vuotiaiden kanssa, he tietävät asiasta paljon enemmän kuin me aikuiset."

Jukka Pasonen
Perinteiset suomalaiset urheiluseurat ovat perustaneet elektronisen urheilun joukkueita loppuvuodesta 2016 alkaen.

Elektroniseen urheiluun kuuluu perinteisen urheilun tavoin lukuisia erilaisia lajeja, joista pelaajat erikoistuvat tyypillisesti yhteen.

SuperJymyn laji on räiskintäpeli Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Se on yksi tunnetuimmista elektronisen urheilun lajeista.

Yleisradio on televisioinut pelin suomalaisotteluita, ja kansainvälisillä turnauksilla on netin välityksellä miljoonayleisö.

Pelissä kaksi viiden hengen joukkuetta kamppailee kartta-alueen eli kentän hallinnasta. Voittaminen vaatii muun muassa organisointikykyä, nopeita refleksejä ja pelin tarkkaa hallintaa.

Osaaminen kehittyy tietenkin pelaamalla. Neljällä eri paikkakunnalla asuva SuperJymy-joukkue harjoittelee monen amatööritiimin tavoin netissä.

Internet on monen kisajoukkueen kokoamiselle ja harjoittelulle välttämätön.

SuperJymynkin pelaajat asuvat ympäri Suomea: Jussila ja Niemelä Turussa, Rantala Kuopiossa, Uronen Vantaalla ja Junkala Kokkolassa.

Vakiintunut urheiluseura helpottaa toimintaa. Sen resurssien avulla joukkue kokoontuu harjoitusleireille Vuokattiin ja matkustaa turnauksiin.

"Leireillä saa nostettua joukkuehenkeä ja asioita on helpompi käydä läpi kasvotusten", joukkueen kapteeni Joonas Rantala kertoo.

Leirillä harjoituspäivään sisältyy viisi kuusi harjoitusta, joista kukin vie tunnin. Haastattelua edeltävällä viikolla kukin joukkueen jäsen on pelannut runsaat 40 tuntia viikossa.

Koko uran aikana pelaajille on kertynyt tuhansia pelitunteja. 27-vuotias Rantala aloitti CS:GO:n edeltävän version pelaamisen noin 12-vuotiaana.

"Maanantaista perjantaihin pyritään pelaamaan mahdollisimman paljon. Viikonloppuina pidetään yleensä taukoa, mutta joskus niidenkin aikana on turnaus", Rantala sanoo.

"Perinteisissä urheilulajeissa ei pysty treenaamaan näin paljon", Niklas Pehkonen vertailee.

Harjoittelu ei ole pelkkää tietokoneella istumista. Pelaamisen lisäksi joukkue pitää taktiikkapalavereita sekä kuntoilee. SuperJymy-organisaatio tukee pelaajia kuntoiluohjelman rakentamisessa.

"Ei se toimi vain niin, että istuu koneella ja pelaa. Siinä menee pata jumiin", Rantala kuittaa.

Miska Puumala
E-urheilun harjoittelu ei saa koostua pelkästä pelaamisesta. Joukkueen kapteeni Joonas Rantala (vas.) ja manageri Niklas Pehkonen salilla Jani Jussilan kanssa.

CS:GO -pelillä pyörii jo Suomenkin tasolla oma liiga, Finnish Esports League. Siihen kuuluu 12 joukkuetta.

Perinteisiin urheilulajeihin verrattuna Counter-Striken liigakauden kesto on lyhyt: kahdeksan viikkoa. Vuoden 2018 ensimmäinen kausi päättyi maaliskuun alussa.

SuperJymy sijoittui toiseksi voittaen 3 000 euroa, jonka pelaajat ja seurat jakoivat. Finaalin voittanut seura Havu nettosi 7 000 euroa.

Summat ovat ainakin toistaiseksi pieniä, mutta yhtä aikaa liigan kanssa pyörivät kansainväliset turnaukset.

"Joudumme valitsemaan, mihin lähdemme pelaamaan ja mihin emme. Siinä on paljon päällekkäisyyksiä", Pehkonen kertoo kisakuvioista.

Elektronisen urheilun suosituimmissa lajeissa palkinnot nousevat miljoonaluokkaan. Viime kesällä Dota 2 -pelille järjestetyn The International -turnauksen voittajatiimi tienasi yli 10 miljoonaa dollaria.

Voittajajoukkueessa pelasi myös yksi suomalainen, 23-vuotias Lasse Urpalainen. Lajisivusto Esports Earningsin mukaan hän on ansainnut pelaamalla jo lähes kolme miljoonaa euroa.

Urpalaisen kaltaisia yksittäisiä menestyjiä on Suomesta noussut e-urheilun eri peleistä maailman kärkeen, joukkueita ei niinkään.

"Suomessa ehkä kolme CS:GO -joukkuetta saa niin hyvin palkkaa ja palkintotuloja, että niitä voidaan pitää ammattilaisina", Pehkonen suhteellistuttaa.

SuperJymyn pelaajat pitävät muita elämän vaihtoehtoja avoinna. Joukkueeseen kuuluva Jani Jussila on juuri muuttanut Turkuun opiskelemaan lääketieteitä.

"Katson ainakin tämän vuoden, pääsenkö pelaamisella eteenpäin. Jos en, niin jatkan opintoja", hän kertoo.

Joukkueen kapteeni Joonas Rantala on ainoa, joka käy pelaamisen ohella vakiotyössä.

"Nytkin käytän talvilomat tähän", Rantala tokaisee.

Videokilpapelaajien keski-ikä ei ole korkea, sillä lajissa nopeat refleksit ovat valttia. Joukkueen nestori on 27-vuotias Rantala, joka pelaajauran jälkeen pohtii mahdollisuutta jatkaa lajin parissa esimerkiksi valmentajana.

Sitä hän ei nimittäin epäröi, ettei lajilla olisi tulevaisuutta. Kapteeni on itse nähnyt, että yleisöön kuuluville nuorille pelaajat ovat jo julkkiksia.

"Salilla kerran joku tervehti minua pelaajanimimerkillä. Hetken olin, että mitä ihmettä", kapteeni kertoo.

Pelkästään pelitreenausta kuuluu yhteen viikkoon usein yli 40 tuntia. Harjoitusleirien ohella SuperJymy tarjoaa pelaajilleen apua mieluisan kunto-ohjelman rakentamiseen.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT