Ihmiset & kulttuuri

Viikin kampuksen kätköissä syntyy opiskelijoiden yhteinen musikaali

Opiskelijakulttuuriin kuuluvassa speksissä yleisö saa vaikuttaa näytelmän kulkuun välihuudoilla.
Laura Kuivalahti
Spekseissä on yleensä mukana näyttäviä tanssiosuuksia ja paljon musiikkia. Viikin kampuksella koreografioita harjoitellaan aulassa, kun rahaa tanssistudion vuokraamiseen ei ole.

Yliopiston aulassa raikaa musiikki ja joukko mustiin pukeutuneita opiskelijoita tanssii yhteistä koreografiaa. Ohikulkijat eivät kiinnitä asiaan mitään huomiota, Helsingissä Viikissä juuri tässä aulassa on totuttu näkemään niin taukojumppaa kuin muutakin vapaa-ajan toimintaa.

Tällä kertaa tanssijat harjoittelevat osuuttaan Viikki-speksissä, opiskelijoiden yhdessä toteuttamassa musikaalissa.

Speksiperinteen toivat Ruotsista Suomeen alun perin teekkarit, mutta tapa alkoi yleistyä kunnolla vasta 1990-luvulla. Näytelmissä on mukana musiikkia ja tanssia, ja yleisökin pääsee osallistumaan esityksiin välihuudoilla.

Kun katsoja huutaa omstart, toistetaan lavalla tapahtunut asia uudestaan. Huutaja voi lisätä mukaan myös jonkin määreen, esimerkiksi omstart ruotsiksi, jolloin sama kohtaus toistetaan ruotsia puhumalla. Näyttelijät voivat joutua bändin soittimien taakse, laulajat räppäämään tai pääosanesittäjä improvisoimaan siansaksaa.

Mikä tahansa on mahdollista ja välihuutoja voi tulla miten paljon tahansa.

"Pisin speksi, jossa olen ollut, venyi neljään tuntiin, vaikka yleensä esitykset kestävät pari tuntia", muistelee Viikki-speksin ohjaaja Johannes Kärkkäinen.

Keskiviikkona ensi-iltansa saava Kaiken teoria on järjestyksessään toinen Viikki-speksi. Näytelmä kertoo vuodesta 2068, jolloin tieteellinen kehitys on huipussaan. Ei ole sotia, ei köyhyyttä, ei ilmastonmuutosta. Nuori tutkija joutuu kuitenkin kyseenalaistamaan kaiken suuren löydön edessä.

Speksin takana ovat Viikin kampuksen opiskelijat bio- ja ympäristötieteellisestä, maatalous-metsätieteellisestä sekä farmasian tiedekunnasta. Yhteensä tiedekunnissa on noin 6 000 opiskelijaa.

Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan opiskelijat tuottivat omaa speksiä vuosina 2013–2015, mutta sen jälkeen ei löytynyt enää tarpeeksi innokkaita vapaaehtoisia. Syntyi idea kampuksen yhteisestä spektaakkelista.

"Silloin en aavistanut, kuinka iso projekti tämä on", tuottaja Ari Kaukiainen kertoo.

Vuonna 2016 perustettiin yhdistys Viikki-speksiä varten, ja ensimmäinen esitys oli keväällä 2017. Budjetti oli pieni ja tekijöitä vähän. Esitysaikakin sattui huonosti pääsiäisen tienoille, jolloin suuri osa opiskelijoista on muualla.

Kaukiaisen mukaan ensimmäinen produktio oli taiteellisesti hyvä, vaikka se ei taloudellinen menestys ollutkaan.

"Lopulta yhdistyksemme jäi siitä velkaa, ja maksoin ne henkilökohtaisesti pois."

Kun tämän kevään speksiä alettiin suunnitella, oli yhdistyksen tilillä viisi euroa. Nyt asiat ovat sujuneet sulavammin ja organisoidummin. Ennakkolippujen myyntikin on vetänyt mukavasti, tällä kertaa kenenkään ei tarvitse kuitata yhdistyksen velkoja.

Yhteensä speksin parissa työskentelee noin 80 ihmistä, kaikki vapaaehtoisina. Työtunteja kertyy satoja.

"Pääsen töistä kolmelta, ja tunnin päästä olen jo suunnittelemassa tai vetämässä treenejä. Kyllä se on ihan kokopäivätyö", Johannes Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäinen on jo valmistunut maisteriksi matematiikasta, Kaukiainen puolestaan opiskelee ympäristömuutoksen ja globaalin kehityksen maisteriohjelmassa. Tosin opinnot ovat jääneet hetkeksi taka-alalle töiden ja speksin takia.

"Iso kiitos Johannekselle, että jaksaa meidän kanssamme tätä tehdä, vaikka on jo valmistunut ja työelämässä", Kaukiainen ylistää.

Taustatiimissä on mukana myös muutamia konkareita, jotka ovat olleet mukana maatalous-metsätieteellisten opiskelijoiden speksissä.

"Speksi on yhteisö, kaikkea tehdään yhdessä. Juuri tätä opiskelijat tarvitsevat, samanhenkistä porukkaa, joiden kanssa jakaa arkea ja tenttistressiä", Kärkkäinen sanoo.

Viikki-speksi Kaiken teoria kulttuurikeskus Gloriassa Helsingissä 14.–16.3.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Teatteriarvio: Ylioppilasteatterilaiset haaveilevat metsään muuttamisesta ja luovat ikioman metsästrategiansa

Teatteriarvio: Hercule Poirot hurmaa yleisön, mutta aksenteille naureskelun voisi jättää vähemmälle

140-vuotias kunta saa syntymäpäivälahjaksi musikaaliesityksen – "Tämä voi olla itse kullekin onnen maa"