Ihmiset & kulttuuri

HS:n Musta laatikko nappasi voiton – MT:n ja Vihreän Langan sovitteleva juttupari vegaanin ja maitotilallisen kohtaamisesta oli ehdolla vuoden journalistiseksi teoksi

Maaseudun Tulevaisuuden toimittaja Kaijaleena Runsten kannustaa sovittelujournalismin pariin.
Jaana Kankaanpää
Vihreän Langan Riikka Suominen ja Maaseudun Tulevaisuuden Kaijaleena Runsten jäivät tällä kertaa ilman palkintoa.

Bonnierin Suuri journalistipalkinto -gaalassa vuoden 2017 journalistisena tekona palkittiin Helsingin Sanomien Musta laatikko. Se on uudenlainen konsepti, jossa journalismia tarjoillaan yleisölle teatterin lavalla. Esityksissä yhteensä 67 Helsingin Sanomien toimittajaa ja kuvaajaa on kertonut jutuistaan ja avannut journalistisen työn prosesseja.

Vuonna 2017 Musta laatikko siirtyi Kansallisteatterin suurelle lavalle. Loppuunmyydyissä näytöksissä journalistit pääsivät lähelle lukijoitaan.

Ehdolla palkinnon saajaksi oli myös Maaseudun Tulevaisuuden ja Vihreän Langan yhteistyönä tekemä, sovittelujournalismin periaatteita hyödyntävä juttukokonaisuus.

Molemmat lehdet tekivät omasta näkökulmastaan jutun helsinkiläisen vegaanin Aleksi Kalliojan viikonlopusta maanviljelijä Harri Tuomaisen maitotilalla Siilinjärvellä. Ikätovereita ei asetettu vastakkain edustamaan ääripäitä, vaan he saivat rauhassa ja hyvässä hengessä vaihtaa ajatuksia ruuantuotannosta.

MT:n toimittaja ja juttuidean äiti Kaijaleena Runsten pitää ehdokkuutta tunnustuksena sovittelujournalismille.

"Toimittajien pitää muuttaa toimintamallejaan. Klikkausjournalismi ruokkii herkästi vastakkainasettelua, jossa hyökätään eri mielipiteitä vastaan. Se ei edistä yhteiskunnan kehitystä", hän toteaa.

Ruuantuotanto on herkullinen aihe, sillä siihen liittyy niin monia näkökulmia. Keskustelua kannattaa käydä, vaikkei kaikesta yhteisymmärrykseen päästäkään, Runsten rohkaisee.

Runsten kannustaa kollegoitaan sovittelevaan journalismiin ja aikoo itsekin vielä tarttua metodiin muissa aihepiireissä.

Hän haluaa myös kiittää kollegoitaan ja työnantajaansa.

"Uutiset ovat aina ryhmätyötä."

Vihreän Langan jutun kirjoitti päätoimittaja Riikka Suominen. Kuvaajana molemmille lehdille toimi pohjoiskarjalainen Lari Lievonen, joka avustaa MT:tä säännöllisesti.

MT:ssä jutun taittoi Stiina Hovi ja sen hiomisessa lopulliseen muotoonsa auttoi Katja Lamminen.

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen on ylpeä ja onnellinen toimittaja Runstenin suorituksesta.

"Nyky-yhteiskunta tarvitsee sisältöjä, jotka aikaansaavat rakentavaa keskustelua. Tämä oli nimenomaan sellainen", Kemppainen kommentoi.

Kemppaisen mukaan journalismiin kuuluu olennaisena osana vastakkainasettelu.

"Siinäkin on ääri ja määrä. Monilta osin se on ylitetty."

Sovittelua kaipaisi Kemppaisen mukaan muun muassa maahanmuutto sekä monet ympäristöaiheet.

Kolmantena ehdokkaana vuoden journalistiseksi teoksi oli Uutissuomalaisen eli yhdeksän alueellisen lehden yhteistoimituksen perustaminen.

Lue lisää:

Uutistausta: Kun vegaani kävi maitotilalla – sovittelujournalismia yli rajojen

Lue lisää

HS: Markku Ollikainen kohdistaisi päästöpäätökset rehuntuottajille

HS: Tullin koronakoiria ei ollakaan ottamassa käyttöön

Fanny Fröman tekee alakouluikäisille suunnattuja uutisia, sillä lapset kaipaavat tietoa yhtä paljon kuin aikuisetkin

KRP epäilee viittä Helsingin Sanomien työntekijää turvallisuussalaisuuden paljastamisesta