Tee itse: Lintuallas tuo vilskettä pihapiiriin - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ihmiset & kulttuuri

Tee itse: Lintuallas tuo vilskettä pihapiiriin

Siemensyöjälintujen ravinnossa on luonnostaan vain vähän vettä, joten juotavaa täytyy saada muualta.
Kari Salonen
Allas kannattaa sijoittaa avaraan, mutta suojaisaan paikkaan esimerkiksi suuren puun siimekseen.

Linnut kuuluvat kiinteästi suomalaiseen pihapiiriin. Monilla omakotiasujilla on puissaan linnunpönttöjä helpottamassa kolopesijöiden asuntotarvetta, ja talvisin useille pihoille pystytetään lintujen ruokintapaikka.

Lisää vilskettä puutarhaan saa rakentamalla betonisen lintujen juoma- ja peseytymisaltaan.

Kuumina kesäpäivinä tai pitkän kuivuuden jatkuessa monille linnuille, erityisesti pesäpoikasille, vedensaanti on tärkeää. Siemensyöjälintujen, kuten vihervarpusen, peipon ja viherpeipon, ruuassa on vähän vettä, joten juotavaa on saatava muualta. Kesäkuumalla monet linnut käyvät virkistäytymässä juoma-altailla peseytymällä.

Lintujen juoma-allas kannattaa sijoittaa paikkaan, joka on avara mutta samalla myös suojaisa. Hyvä paikka altaalle on suuren puun lehvistön siimeksen alla, jolloin peseytyvät linnut ovat piilossa pedoilta. Allasta ei pidä rakentaa ihan lähelle talvista ruokintapaikkaa, koska se voi lisätä jonkin verran tautiriskiä.

Oma kokemukseni on, että eri lintulajit, mutta myös yksilöt, käyttävät allasta eri tavoin. Viime vuonna läheisessä tammessa pesinyt sinitiaispariskunta oli todella ahkera altaan käyttäjä. Parhaimpina päivinä tiaiset kävivät useaan otteeseen peseytymässä, ja kun poikaset olivat valmiita lentämään, veivät emot poikasensa ensimmäiseksi altaalle vesileikkeihin. Oli hauskaa katsella, kun nuoret linnut pärskivät vettä yltympäriinsä.

Lintuallas

Tarvikkeet: noin 25 kg betonia. Noin kottikärryllinen salaojahiekkaa. Noin 10 l pikkukiviä. Hinta-arvio on 5–10 euroa.

1. Kaiva maahan noin 25 senttimetriä syvä kuoppa kooltaan 50x50 senttimetriä.

2. Täytä kuoppa hiekalla ja muotoile kuopan keskelle syvempi (15 senttimetriä) ja reunoille matalampia alueita. Tarkista vatupassilla, että reunat ovat samassa tasossa.

3. Sekoita betoni ja täytä kuoppa 5–7 senttimetrin paksuudelta. Lado märkään betoniin kivet aloittaen kuopan pohjalta. Peitä valmisallas muovikelmulla ja kastele kuivuvaa allasta 2–3 päivään, kunnes betoni on täysin kovettunut.

4. Täytä allas vedellä ja tarkista tiiviys. Jos allas vuotaa, voit tiivistää altaan epoksihartsilla.

Lue lisää

Kuinka ekologinen kaupasta ostettu hyönteishotelli todella on?

Hedelmäpuista pulaa puutarhamyymälöissä – koronatilanne on nostanut kiinnostusta hyötykasveja kohtaan

Osaatko toimia oikein, jos törmäät kotipuutarhassasi vaaralliseen tuholaiseen tai outoon kasvitautiin? Aarre listasi keinot, joilla huolehdit kasvinterveydestä kotipihassasi

Kirja-arvio: Onko pihassasi mysteerikasveja? Pihan perinnekasvit -kirja auttaa puutarhan salapoliisia tunnistamaan lajin