Ihmiset & kulttuuri

Video: Ähtärin keskustaan sijoitettu Ylävedet-veistos juhlistaa seudun pitkää asutushistoriaa

Kuvanveistäjä ja maaseututaiteilija Eero Hiirosen patsas siirtyi maaseutukaupungin keskustan paraatipaikalle.
Petteri Kivimäki
Veistoksen siirtohankkeen puuhamiehet ja Risto Mikkola (vas.) ja Rauno Halla-aho, veistoksen tekijä Eero Hiironen sekä takarivin puuhanaiset Riikka Asunmaa, Marika Puntala ja Liisa Ahokas pitävät Ylävedet-taideteoksen uutta sijaintia onnistuneena.

ÄHTÄRI

Ähtärin asutushistorian muistomerkki, kuvanveistäjä ja maaseututaiteilija Eero Hiirosen vuonna 1983 tekemä Ylävedet-veistos on siirretty paraatipaikalle maaseutukaupungin keskustaan, Ouluveden rantamille.

"Ylävedet-veistos siirrettiin tänne keskusta-alueelle siksi, että alkuperäinen paikka Ähtärin matkailualueella Moksussa oli käynyt syrjäiseksi, ja veistos alkoi jäädä siellä piiloon. Lisäksi veistoksen pumppujärjestelmät olivat päässeet rikkoutumaan", Ähtärin kaupungin vapaa-aikatoimen johtaja Marika Puntala toteaa.

Veistoksen siirto on toteutettu paikallisella vahvalla talkoohengellä.

"Tähän on tosi loistavasti lähteneet ähtäriläiset yritykset, yhdistykset ja yhteisöt mukaan. Tämä on kyllä todellinen yhteistyön voimannäyte", Puntala hehkuttaa.

Ähtäri-seuran puheenjohtajan Rauno Halla-ahon mukaan Ylävedet-veistoksen siirto uudelle paikalle on tapahtunut sopuisasti.

"Ihan poikkeuksellisen hyvä yhteisymmärrys asiassa on löytynyt. Muutamaa ihmettelevää puhelinsoittoa lukuun ottamatta koko paikkakunta on puhaltanut yhteen hiileen."

Pysyvää asutusta kolmen nykyisen maakunnan, Etelä-Pohjanmaan, Pirkanmaan ja Keski-Suomen raja-alueella sijaitsevaan Ähtäriin alkoi kehittyä 1500-luvun mittaan.

"Siihen aikaan liikkuminen tapahtui pääsääntöisesti vesireittejä pitkin. Siitä juontuu myös teoksen nimi Ylävedet", veistoksen siirtohankkeen vetäjä Risto Mikkola toteaa.

Asutusta siirtyi seudulle kolmelta suunnalta.

"Ensinnä tänne paikalle tulivat hämäläiset hitaassa temmossa. Sitten tulivat savolaiset, nehän ovat vähän sellaisia vilkkaampia. Viimeksi tulivat pohjalaiset, jotka tätä alkoivat asuttaa. Nehän ajettiin muualta kotoaan pois", kuvanveistäjä ja maaseututaiteilija Eero Hiironen kertoo teoksensa taustoista.

Ähtärin keskustassa Ostolanrannassa kauniilla paikalla sijaitsevan teoksen ympärille rakentuu kesän aikana puisto, jonne on suunnitelmissa tuoda myös kaksi muuta Hiirosen veistosta.

Ylävedet-patsashanke sekä rantapuistojen kehittäminen lukeutuvat osaksi laajempaa Ähtärin kaupungin keskustan kehittämissuunnitelmaa.

Ähtäri-seura maksaa kuluvan vuoden ajan veistoksen käyttökulut. Kaupunki hakee Ylävedet-veistokselle sponsoreita, jotka ottaisivat jatkossa osaa teoksen kustannusten kattamiseen.Juttu on tehty yhteistyössä Maa- ja kotitalousnaisten kanssa osana Ruokahukka ruotuun, katse vesistöihin -hanketta.

Lue lisää