Ihmiset & kulttuuri

Jalkaa tönivä avustajakoira saattaa tarvita apuasi – älä kävele ohi!

Jos avustajakoiran avustettava putoaa pyörätuolista, saattaa koira lähteä pyytämään apua ohikulkijoilta.
Avustajakoiran tunnistaa liivissä, valjaissa tai repussa olevasta tunnuksesta. Esimerkiksi oven sulkeminen voi kuulua koiran tehtäviin.

Työliiveihin pukeutunutta avustajakoiraa ei saa mennä rapsuttelemaan, sillä se häiritsee fyysisesti vammaista tai toimintarajoitteista ihmistä auttavaa koiraa. Joskus avustajakoira voi kuitenkin hakea tarkoituksella ohikulkijoiden huomiota, eikä sitä silloin saa ohittaa.

Osa avustajakoirista on opetettu hakemaan apua ulkopuoliselta, jos koiran avustettava joutuu pulaan esimerkiksi pudottuaan pyörätuolista. Koira pyrkii kiinnittämään ihmisten huomion esimerkiksi tönimällä kuonollaan. Koiralle on voitu myös tehdä avunpyynnöstä valmis käärö, jonka se voi tarvittaessa viedä lähimmälle ohikulkijalle.

Avustajakoira ry:n puheenjohtaja Pauli Ritola kertoo sähköpyörätuolilla liikkuvasta tytöstä, joka jäi mökkirannalla jumiin pehmeään hiekkaan. Koira osasi hakea vanhemman avuksi.

Toisen kerran parivaljakko joutui ongelmiin kaupungilla sateen yllättäessä, sillä sähköpyörätuoli ei kestä kastumista.

"Koira pysäytti jalankulkijan ja alkoi tökkiä tätä kuonollaan. Koira nousi pyörätuolin selkänojaa vasten, ja ohjasi ottamaan sadeviitan repusta. Se oli tärkeää, sillä tämä tyttö ei puhu", Ritola kertoo.

Avustajakoirille opetetaan kunkin avustettavan tarpeisiin sopivia taitoja, joita harjoitellaan jatkuvasti. Hätätilanteissa koira voi osata myös esimerkiksi noutaa puhelimen.

Myös pitkäaikaissairaita auttavat tukikoirat ja diabeetikoiden verensokerin vaihtelua seuraavat hypokoirat voidaan kouluttaa hakemaan apua sairauskohtauksen aikana.

Lue lisää